ránk elöltetett pozitív hírek

A ránk erőltetett pozitív hírek még a negatív híreknél is frusztrálóbbak

A ránk erőltetett pozitív hírek hatása

A mi kis hazánkban nagy divat a panaszkodás! Az egyszerű vezetői logika azt sugallná, hogy  a ránk erőltetett pozitív hírek kellemes állapotba fognak ringatni. Vajon tényleg így van ez?

Amikor én voltam fiatal az ország mindig fejlődött, napról-napra szépültünk, épültünk – a rádió szerint. „Már megint hazudnak” – szokta volt erre apám mondani, hasonlóan a Hofi anyósához! Szerencsére a mi gyerekeinknek nem kell újra élniük ezt a szörnyű időszakot! Azt érdemes azonban átgondolni, hogy miért vélik a vezetők azt, hogy a negatív híreket a pozitív felülírja.

Az mindenki előtt ismert, hogy a negatívumokra jobban nyitott a szemünk, fülünk, mint a pozitívumokra. A munkatársunk, a gyermekünk, szomszédunk viselkedésébe; városunk, országunk fejlődésébe inkább a negatívumokat vesszük észre mint a pozitívumokat. Miért? Mert az evolúció a túlélésre készített fel bennünket és ezért a negatívumokra jobban kell figyelnünk. Tréningjeinken is sokszor halljuk, hogy a vezetők arról panaszkodnak, hogy a munkatársak csak a negatívumokra figyelnek és figyelembe sem veszik az a sok pozitívumot, amit a cég biztosít a számukra. Elkeseredésükben aztán a cég újságot tele tömik pozitív hírekkel, majd újra csodálkoznak azon, hogy a munkatársak agymosásnak, sikerpropagandának tartják a egész belső kommunikációt – annak ellenére, hogy azok valós sikerekről, valós pozitív eseményekről szólnak.

Barbara Fredrickson Positivity című kiváló könyvében, kutatásaira hivatkozva azt állapítja meg, hogy a ránk erőltetett pozitív hírek még a negatív híreknél is frusztrálóbbak! Mit lehet tenni. Szerencsére a több mint 20 éve a pozitív pszichológia lehetőségeit feltérképező professzor asszony erre is ad útravalót. A mások iránti tisztelet, az őszinte érdeklődés, a bizalom, a szeretet, a hála teremthet olyan légkört, amiben képesek vagyunk a pozitívumokra figyelni.

Félek, – kutatási eredmények ellenére a jövőben is egyszerűbb lesz a  jó híreket nyomatni…….

Ha érdekli hogyan lehet manipuláció nélkül jó hangulatot kialakítania a csapatán belül, akkor ezt a programunkat ajánlom!

 

A pozitív hírek

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .