Nemet mondani

Amikor nehéz nemet mondani

A jó vezető tud nemet mondani!

Nagyon nehéz helyzetben van az a vezető, aki először néz szembe az elbocsátás kemény feladatával. Márpedig, ha valamely munkavállaló sorozatosan nem tartja be a cég előírásait, munkautasításait, mindazt, amit a munkaszerződésében vállalt, akkor a vezető nem tehet mást. Persze a beosztott ilyenkor szívhez szóló kifogásokkal hozakodik elő, melyek általában kinyomozhatatlanok.                                                                                                                                                                                            

  • Egyedül neveli a gyermekét.
  • Ő tartja el beteg, magatehetetlen szüleit.
  • Nincs pénze gyógyszerre.
  • Csak kutyakosztot tud a családja enni.

 

Kezdő vezetőnek az ilyen döntés álmatlan éjszakákat okoz. Ilyenkor a vezetőnek egy nagyobb IGEN-t kell keresnie a „nem” mögött. Amikor elbocsájt egy nem teljesítő munkatársat, igent mond a becsületesen dolgozók csapatmunkájára, azok eredményességére. Igent mond az igazságos munkavégzésre, hisz nem hagyhatja, hogy a becsületesen dolgozók végezzék el a nem-teljesítők munkáját is.

Egy vezető nem veheti vállára a dolgozó keresztjét, mert neki is megvan a sajátja. Amit viszont meg kell, hogy tegyen – és ezt alaposan részletezzük frontvonali vezetői (művezetői, supervisori, csoportvezetői, részlegvezetői) képzéseinken, tréningjeinken – az a következő. A vezetőnek a nem megfelelő viselkedés első megjelenésekor komolyan kell vennie azt, visszajelzést kell adnia a beosztottnak, vagyis nyugodt hangon elbeszélgetni vele, és elérni, hogy elismerje hibáját, belássa annak következményeit mind magára, mind a csapatra vonatkozóan.

A hatékony, elegáns és emberbarát negatív visszajelzés megfogalmazása szintén nem könnyű feladat. Képzéseinken gyakorlatorientált segítséget kaphat, mind a nemet mondás, mint az asszertív visszajelzések elsajátításához.

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .