érzelmi higiénia

Érzelmi higiénia, érzelmi egészség – mi is az, miért is fontos?

Érzelmi higiénia – mennyi időt szánsz rá?

Több időt, energiát áldozunk a testünk karbantartására (hajunkra, bőrünkre, testünkre, fogunk fehérségére, súlyunkra,) mint az érzelmeinkre. Pedig a lelki higiénia, a lelkünk karbantartására, lelki sérüléseink gyógyítása hasonló fontosságú! Ha megsérül a bőrünk, azonnal tapaszt teszünk rá, ha fáj a fogunk, megyünk a fogorvoshoz, ha pattanásos a gyerek, visszük a bőrgyógyászhoz, kozmetikushoz. De mennyit foglalkozunk a lelki sérüléseinkkel? (Magány, kudarc, elutasítás, rágódás.) Pedig ezekből több van a mindennapokban, és ezek gyógyítására, érzelmeink karbantartására tudományosan bizonyított módszereink vannak!

A magány torzítja legjobban a világlátásunkat. Katasztrofális hatása van az életünkre, a kutatások szerint károsabb az egészségünkre, mint a dohányzás. (A cigaretta dobozon ott a figyelmeztetés, hogy halálos az egészségre.)

A kudarc, ha nem megfelelően dolgozzuk fel, csökkenti az eredményességünket, életerőnket. Guy Winch megfigyelése szerint az ovisok többféleképen játszottak a képen látható játékkal. Volt, aki vadul húzogatta a lila gombot, és ha nem történt semmi, a kudarc okozta dühtől elkezdett sírni. Volt olyan gyerek, aki attól sírt, hogy a másik elkezdett sírni. De olyan ovis is volt, aki addig kísérletezett, míg ki nem ugrott a dobozból a baba, amitől vidám, jókedvű lett. Akinek kudarca van, az könnyen és azonnal véleményt formál magáról, hogy ügyetlen, és elkezd visszahúzódni a kihívásoktól, végső soron saját fejlődését akadályozva. Fantasztikusan jó módszereink vannak ezen kudarcélmények feldolgozására, mely módszereket nemcsak magunknak, de gyermekeinknek is meg kell tanítanunk!

Ha embertársaink elutasítanak bennünket, azt is nehéz feldolgozni, gyakran magunkat hibáztatjuk, ami önértékelésünket emésztheti fel.

Sokan rágódással emésztik, betegítik meg magukat.

Az érzelmi egészség fontosságáról Guy Winch saját, családi példáját említi. Ikertestvérénél súlyos rákbetegség alakult ki, de érzelmileg nagyon egészséges, optimista tudott maradni, s végül pszichológiai egészségének köszönhetően tudott a teste is meggyógyulni.

 

Mennyivel jobban éreznénk magunkat a munkahelyünkön, mennyivel eredményesebbek lehetnénk, ha megtanulnánk érzelmeinket kezelni. A jó hír, hogy erre vannak nagyon jó módszereink – mi is ajánljuk programjainkat itt és itt.