A vezetés, mint gombatermesztés

A vezető úgy tekint a munkatársakra, mint a gombákra!

 

Sötétben tartja őket, vizelettel locsolja, és várja, hogy maguktól növekedjenek és legyenek vidámak, egészségesek.

Mi lehet az oka, hogy oly sok vezető osztja ezt a nézetet? Nos, a kutatók, Leanne Atwater és David Waldman szerint ennek alapvetően három oka van.

 1. A világ minden táján nagy követőtábora van annak a nézetnek, hogy a vezetés a hatalomról szól! A vezető dolga az erőskezű irányítás, a világos döntések meghozatala; a munkatársak dolga meg az utasítások kérdés nélküli végrehajtása. A munkatársak, mint a jó katonák nem kérdeznek, hanem hatékonyan, a legjobb tudásuk szerint végrehajtják a kiadott feladatokat, azt a mondatot, hogy „nem tudom”, nem ismerik.
 2. A vezetés hatalom megközelítésű felfogásában a vezető nem bízik a munkatársaiban! Nem bízik abban, hogy az átadott információt helyesen értelmezik, ezért inkább nem is mond semmit, vagy ha mond, akkor csak „csepegteti az információt”.
 3. A harmadik ok, amiért népszerű a vezető, mint gombatermesztő metafora, mert a vezetés egy kockázatos tevékenység! Ezért művelői arra törekszenek, hogy azt a minimálisra csökkentsék. Az információ átadás, pl. egy helyzetértékelés, egy stratégiai terv bemutatása a munkatársaknak kockázatos lehet, vitákat gerjeszthet, amelyben a vezetőnek ki kell állnia az elképzelései mellett, és számos vezető fél az effajta megmérettetéstől.

 

Milyen hátrányai vannak „a vezetés, mint gombatermesztés” gondolkodásmódnak?

A kutatók szerint három fő hátrány adódik e vezető gondolkodásmód mellett.

 • A munkatársak elvesztik motivációjukat és megjelenik a rejtett agresszió, a pletyka, a dolgozók „nem veszik észre”, nem jelzik a hibákat, problémákat.
 • A munkatársak elkezdenek hasonlóan viselkedni a vezetőkkel, mint a vezetők velük! Információkat tartanak vissza arról, ami a frontvonalon történik, esetleg olyan információkat nagyítanak fel és küldenek felfelé, ami „gumicsontként” szolgál a vezetőknek.
 • Ha nem kerülnek felszínre a hibák, a szervezet nem tudja megoldani, nem tanul belőle. A közismert katasztrófák pl. Challenger, Estonia, nem azért következett be, mert rejtett információk voltak, hanem azért, mert senki sem mert beszélni!

 

Forrás: Leadership, Feedback and the Open Communication Gap; Leanne E. Atwater and David A. Waldman.

1 thought on “A vezetés, mint gombatermesztés”

 1. Egy home office-ban, az olykor külső munkatársakkal dolgozó ember vonatkozásában keresem a párhuzamokat:
  – önkizsákmányolás van, azaz itt is nagyok az elvárások
  – az értekezletet, a vitát egyéni gondolkodás helyettesíti
  – minden érzékelt hiba felszínre kerül
  – de nincs meg a több szem többet lát(hat) biztonsága
  – fúrás-faragás, mószerolás nincs, lelkiismereti válság, önfelmentés van cserébe

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .