Forlong - de jó lenne, ha minden vezető tudná!

De jó lenne, ha ezt minden vezető tudná!

Minden vezető számára fontos, hogy hogyan motiválja hatásosan a munkatársait!

Az előző bejegyzésünkben arról írtunk, hogy a számítógépes játékipar rendkívüli módon ért az emberek motiválásához, sajnos jobban, mint a pedagógusok vagy a vezetők. Pedig jó lenne, ha minden vezető tudná, hogyan motiválják a szoftvermérnökök a játékosokat, köztük a vezetők gyermekeit is!

A napokban egy izgalmas kutatásra találtam. Richard Bartle szerint a játékosok motivációjuk szerint a következő 4 féle csoportra oszthatók:

  1. A bajnokok a pontokért és az eredményekért játszanak.  Vonzza őket, hogy mindig magasabb státuszba kerüljenek a játék során. A játékosok 10 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.
  2. A felfedező játékosok szeretnek kifürkészni új területeket. Nem bánják, ha időt kell tölteni az ismétlődő küldetésekkel ahhoz, hogy új szinteket oldjanak fel a játékban. Az easter eggek felfedezése különösen nagy élvezetet jelent számukra. A játékosok 10 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.
  3. A barátkozók számára fontosabb az interakciókból származó élvezet, mint maga a játék. Az olyan facebook játékok, mint a Farmville nagyon vonzóak a barátkozók számára. A játékosok nagy része, vagyis csaknem 80 százaléka ebbe a kategóriába tartozik.
  4. A gyilkosok hasonlítanak a bajnokokra abban, hogy fontos számukra a pontszám és az eredmény, de számukra nagy élvezet jelent, ha másokat veszíteni látnak. Érdekes módon, a játékosoknak csupán kevesebb mint 1%-a tartozik ebbe a kategóriába.

 

Üzleti környezetben mintha a gyilkos típusból lenne több!!??
Középvezetők, frontvonali vezetők képzése során az Edward L. Deci féle motivációs elméletet használjuk, ami eléggé összecseng a fenti felosztással. Deci szerint alapvetően három pszichológiai szükséglet van, melyek kielégítése iránti vágy hajt bennünket:

 

  1. Kompetencia: Képesnek lenni hatni a környezetemre és megszerezni onnan, ami nekem fontos.
  2. Kapcsolatok: Fogadjanak el; ismerjék el az erőfeszítéseimet; igazságosan bánjanak velem.
  3. Autonómia: Az az érzés, hogy én dönthetek a saját életemről. „Nem bábú vagyok a sakktáblán, hanem játékos!”
 
Nos, erről ennyit. Most mennem kell Mahjongozni….

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .