képrombolás főnök forlong

Milyen ez a főnök? Milyen ez a vezető?

A főnök, a vezető képe akkor is ott van a dolgozó fejében, ha ő nincs is ott!

 
Ha egy új dolgozó érkezik a csapatba, akkor biztos számtalan kérdése lesz a főnökről. Milyen a főnök, milyen ez a vezető, mire kell figyelni, mi a vesszőparipája, mit nem szabad nála csinálni, mivel lehet bevágódni nála? Stb.
A többi dolgozó azért tudja jól megválaszolni ezt a kérdést, mert már kialakult egy képe a vezetőről. Az a kép ott van a fejében akkor is, ha nincs ott a főnök, nincs ott a vezető.
 
A frontvonali vezetők, középvezetők részére tartott képzéseinken azt tapasztalom, kevés vezető figyel arra, hogy tudatosan alakítsa ki ezt a képet munkatársaiban. Ebben a munkában persze nincsenek is könnyű helyzetben a vezetők, sőt, hátránnyal indulnak!
Az újonnan érkező dolgozók fejében, már van egy nem túl kellemes kép arról, milyen általában egy vezető. A tréneri tapasztalataim szerint inkább egy rossz vezetőre számítanak és kellemesen meglepődnek, ha jó a főnök.
 
A vezetők fejében is van egy általános kép, hogyan viselkedik egy „igazi” vezető. Ha valaki a legjobb operátorból lett „kisfőnök”, egyből azt várja el, hogy a munkatársai – akikkel addig együtt zsiványkodott – ne vágjanak fancsali képet, amikor utasításokat ad, ne beszéljenek vissza, egyből csinálják azt, amit mond, hallgassák tátott szájjal azt a zsenialitást, ami megnyilvánul minden szavában, legyen az akár a foci, a minőség, a férfiak/nők, a politika stb.
Ez a kép a nyugati országokban talán az ipari forradalom során, nálunk pedig az átkosban alakult ki. Az igazi probléma ezzel a képpel az, hogy a világ változott meg s más típusú vezetőre van szükség!
 
Trénerként épp ezért képrombolóként dolgozom!
A „kisvezetőkben” először azt a képet próbálom rombolni, ami arról él bennük, milyen egy ideális dolgozó, milyen egy ideális vezető, majd közben abban segítek, hogy tudatosan egy új képet alakítsanak ki magukról. Persze ez a kép nem úgy alakul ki, hogy a vezető elmondja a munkatársainak, hogy mik az elvárásai, milyen munkakapcsolatot szeretne kialakítani munkatársaival (természetesen erre is szükség van), hanem sokkal inkább a mindennapi kis harcokban mutatott viselkedés alapján alakul ki.
 
Ebben a folyamatban igyekszem nagy alázattal és lelkesedéssel segíteni a kisfőnökök (frontvonali vezetők és a középvezetők) fejlődést, mert a szervezetekben a dolgozók befolyásolásában a kisfőnök a nagyfőnök!
 
 
 
 
 
 
 
 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .