prezentáció - félelem vagy lehetőség

Prezentáció: félelem vagy lehetőség?

Mi az amitől jobban félünk, mint a haláltól?

 

Nem más, mint a nyilvánosság előtti szereplés, a prezentáció!

Nemrég fejeztük be egy kedves üzleti partnerünknél a „Prezentáció és nyilvános szereplés” című tréningünket, amit frontvonali vezetőknek és középvezetőknek tartottunk. A képzés leghasznosabb része, amikor visszanézzük az előadásokat és meghallgatjuk a szereplők és a hallgatók véleményét.

A leginkább meglepő rész azonban az, amikor a résztvevők arról beszélnek, mennyire félnek a szerepléstől.

És itt nem a lámpalázról van szó, hiszen a felszólalással járó drukk és izgalom természetes velejárója a szereplésnek. A résztvevők arra panaszkodnak, milyen megterhelést jelent nekik a felszólalás. Meg arra, hogy mennyi munkát igényel, milyen nagy kihívás. Sokszor azt is halljuk, hogy a prezentáció mennyire  értelmetlen, hogy színészkedés az egész, no meg hogy mennyire félnek tőle. Ez egyébként nem csak nálunk van így hanem  külföldön is!

A szereplés, a prezentáció mindig félelmetes – különösen egy kezdőnek!

Az még félelmetesebb, ha nem merünk kiállni, nem merjük fölvállalni gondolatainkat! Ha nem válunk azzá, akik lehetnénk, ha nem jövünk ki a komfortzónánkból. Ha  megmaradunk a tömeg között morgolódó, névtelen hőbölgőnek, aki tudja, másoknak mit kellene csinálni, de ő maga nem tesz semmit.

A “Prezentáció és nyilvános szereplés” tréningünk egyik fő üzenete, hogy az előadó legyen büszke arra, hogy ki mer állni a többiek elé, meg meri mutatni, hogyan gondolkodik egy témában, és hogy mit tesz céljai érdekében. Tekintse lehetőségnek a felszólalást, hozza ki belőle a lehető legjobbat. Ha pozitív célt tud kitűzni maga elé, ami energiával tölti el, akkor az izgalom mozgósítani fogja belső tartalékait. Egy bátor, energikus vezetőt látni és hallani, aki tudja, mit akar, azt át tudja adni és képes másokat is lelkesíteni, nem csupán a beosztottak számára vonzó, hanem a cég teljesítménye szempontjából is meghatározó jelentőségű.

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .