vezetői történetek a munka frontjáról

Vezetői történetek a munka frontjáról – Dezső a gyenge fejű vezető

Vezetői történetek magyar környezetből!

Konferenciák előadói, trénerek, tanácsadók gyakran mesélnek történeteket sikeres, elsősorban amerikai vezetőktől. Ezek a vezetői történetek nagyon szemléletesek, hatásosak, azonban a legtöbbször nehezen köthetők a magyar gyakorlathoz. A mi vezetőink is tele vannak jó történetekkel, érdemes lenne tőlük is idézni!
 
Dezső, a gyenge fejű vezető
Dezső fiatalon lett kiválasztva, mint frontvonali vezető. Mondhatnánk, szokásos karrier: jól dolgozott a soron, felfigyeltek rá, kiemelték. Új vezetőként, hogy biztos legyen a dolgában, sokszor kérdezett a vezetőjétől, hogy pontosan megértse a kiadott feladatot. A „sokszor kérdezett” kifejezést úgy értem, többet, mint a többi vezető. Dezső műszakvezetője a sok kérdezést úgy értelmezte, hogy Dezsőnek „lassú a felfogása”. Ennek többször is hangot adott „vicces” formában. „Még egyszer elmondom, hogy Dezső is megértse”! Egy idő után a vezetőtársai is átvették a műszakvezető gondolkodásmódját és ők is elkezdtek úgy viszonyulni hozzá, hogy lassú a felfogása.
Pár hónap elteltével Dezső belekerült egy negatív spirálba; elkezdte elhinni magáról, hogy tényleg lassú a felfogása, elkezdte elhinni, hogy ő van a vezetői rangsor végén. Egyre kevésbé érezte motiváltnak magát a csapata vezetéséhez. Természetesen a csapata is megérezte ezt.
Mi lett a történet vége?
Dezső szerencsére új vezetőt kapott, aki, „tiszta lappal” indított és ugyanakkora támogató figyelmet adott Dezsőnek, mint a többi vezetőnek; és láss csodát, Dezső megtáltosodott! Megnőtt a magabiztossága, élettel, energiával telt meg – csapata egyre jobban elfogadta, csapata egyre jobb eredményt ért el. Ahogy a csapata jobb eredményt ért el, úgy a vezetőtársai is elkezdték tisztelni. Most egy pozitív spirálba került!
 
A mi tapasztalatunk szerint a jó frontvonali vezetők sokszor történetek formájában adják át üzeneteiket a munkatársaiknak. Sokuknak történet gyűjteménye van. Olyan vezetővel is találkoztam, aki egy történetet mesél el többször, rituálé szerűen!
Éppen ezért mi is beépítettük a vezetői történetek mesélését, mint hatásos befolyásolási módszert a “Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!” vezetőképző programunkba!
 
Hasonló vezetői történet?
 
 
 
 
 
 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .