forlong-humor-vezetoknek

A vezetés humora és a komplex rendszerek működése

A vezetés humora a végső fegyver a világ abszurditása ellen!

A vezetés humora címszó alatt egy nagyon kifejező rajzot találtam, ami kiválóan bemutatja a komplex rendszerek működéséhez való természetes emberi hozzáállást.

 

a vezetés humora

 

 

Az emberek fejlesztése, képzése, a tréning egy nagyon komplex szociokulturális rendszer „problémáit” akarja kezelni. Ezek a „problémák” külső szemlélőnek is szembeötlőek, sokszor egy mondat, egy esemény jól rávilágít azokra. A múltkori posztomhoz hozzászóló SEO specialista, Bognár László barátom története pont ilyen. Egy értékes terméket akart vásárolni, amire az eladó az „Elfogadom a rendelését!” mondattal reagált. Tanulmányt lehetne írni ezen mondat mögötti eladói, illetve céges gondolkodásmódról, annak történetéről, és arról, hogy a mai gazdasági környezetben ennek milyen hatásai lehetnek. Kérdés, ha egy magyarországi „beépített főnök” hallja ezt a mondatot, mit tenne? Lehet, hogy képzést kérne tőlünk, de az is lehet, hogy próbavásárlást rendelne – mint azt a kedves hozzászólóm javasolja. A másik hozzászólóm a dolgozók bérhelyzetének rendezését javasolja, és az is lehet, hogy mindhárom javaslatot egyszerre kellene bevetni a helyzet orvoslására. A komplex rendszerekben sajnos előre nem tudjuk megmondani a tutit – sok ismeretlenes egyenlet – írja a posztomra reflektáló.  A legjobb tudásunk, tapasztalatunk szerint beavatkozunk, aztán megnézzük az eredményeket. Az eredmények elemzése után megnézzük, mi működött és mi nem, majd újratervezés, iterálás! És mindehhez a vezetés humora, öniróniája vagy más szóval a rugalmas hozzáállása a végső fegyver.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..