z-generacio-a-munkahelyen-forlong

Z generáció a munkahelyen – hogyan vezessük őket?

Nagy divat lett ma beszélni a Z generációról (5-20 évesek). A Z generációs fiam szerint a téma túl van hype-olva – és én is ezen az állásponton vagyok. De mielőtt bármiről is elmélkednénk, Bognár László SEO-s barátomtól tanult módszerrel nézzük meg, mit mutat a google? Nos, a kollektív tudattalan szerint itthon még az Y generációra (20-35 évesek) keresnek rá és a baby boomers-eket már a kutya sem érdekli.
z-generacio-magyarorszag
Külföldön a Z generáció tarol és az X generáció (35-55 évesek) is el van felejtve!
z-generacio-vilag
Ma a Z generációról születő írások főleg arról szólnak, hogyan kell kezelni a Z generációt. Nézetem szerint a gondolkodásunk fókuszát máshova kell helyeznünk! Amit alaposan meg kell értenünk, hogy nekünk, embereknek a legalapvetőbb képességünk a környezethez való alkalmazkodás. Mi emberek tudunk alkalmazkodni a sivatagi körülményekhez, de eszkimó barátaink pl. nagyon jól megbirkóznak a hideggel és a sötétséggel anélkül, hogy bármiféle cikket elolvastak volna vagy érzékenyítő tréningen vettek volna részt. Persze nekik volt idejük megtanulni alkalmazkodni – mondhatnánk teljes joggal. De miközben ezt mondjuk, rá is döbbenhetünk, hogy gondolkodásunk fókusza nem az a, b, c stb. generáció kell hogy legyen, hanem az alkalmazkodás. Mivel ma úgy tapasztaljuk, gyorsabbak a változások, ezért amit jól meg kell tanulnunk, – generációtól függetlenül – az az alkalmazkodás: egymáshoz, a körülményekhez!
 
 • Fel kell tudnunk ismerni, milyen környezetbe kerültünk,
 • El kell hagynunk a régi szokásainkat és az
 • Új körülményekhez szükséges kompetenciákat el kell sajátítanunk!
 
 
Vélemény bármelyik generációtól?
 
 
 
 
 

2 thoughts on “Z generáció a munkahelyen – hogyan vezessük őket?”

 1. Hát bizony, mi baby boomersek is megtanultunk, hogy ha nem változunk kihalunk. Igaz a mi iskolai példánk még a dinók voltak!
  Köszönöm a hozzászólást!

 2. Örömmel látom, ahogy a Google Trends eszköze “termelő erővé” válik, méghozzá egy már “leírt korosztály” kezében.
  Nekünk még kettős tudatunk van, a Guttenberg galaxist ugyanúgy ismerjük, mint a mostani online világot. Ezt a kettős tudatot már sohasem tudják megismételni az utánunk jövők – ilyen szempontból egyedi generáció vagyunk!
  Ez persze nem érdem, de nem is akkora átok – mindenesetre az alkalmazkodó képességünkről mégis csak mond valamit.

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .