forlong-kollektiv-kreativitas

Főhősből rendező – Innovatív cégek, csapatok vezetése

Linda Hill harvardi antropológus professzor szakmai pályafutása során sikeres vezetőket modellezett, illetve modellezése eredményei alapján segítette, elsősorban a felsővezetők fejlődését. A legutóbbi projektjében az innovatív cégek vezetőit modellezte a világ számos országában. Megállapításairól könyvet adott ki, de elérhető az egyik, e témában tartott előadása is.
 
Rendkívül figyelemre méltóak a megállapításai. Amikor az innovatív cégek vezetéséről van szó, el kell felejtenünk a hagyományos vezetői modellt, melyben a vezető jövőképet alakít ki, motiválja a dolgozóit, méri, ellenőrzi az elért eredményeket. Nos, az innovatív cégeknél ez nem működik, mert a tehetséges emberek nem arra vágynak, hogy kövessenek valamit, hanem arra, hogy érdekes dolgok megvalósításának izgalmas folyamatában együttműködjenek munkatársaikkal.
 
Hill professzor megfigyelései alapján a mai komplex környezetben az innováció nem egy főhős megvilágosodásának, zseniális felfedezésének az eredménye, hanem egy hosszantartó, buktatókkal, zsákutcákkal, kudarcokkal – érts felesleges befektetésekkel – teli kollektív folyamat, melynek fontos része a kreatív dörzsölődés!
 
3-kepesseg
 
 A kreatív összemorzsolódás egy izgalmas folyamat. A brainstormingban azt tanultuk, hogy az ítéleteinket fel kell függeszteni. A kreatív összemorzsolódás során pont az ellenkezőjére van szükség: bátran véleményezni a felbukkanó ötleteket, kísérletezni velük, hogy kiderüljön, melyik állja ki a valóság próbáját. Ehhez az kell, hogy a résztvevők először megértsék egymás gondolkodást, melyhez kérdezéstechnika, aktív hallgatás szükséges, de e mellett ki kell tudni állniuk saját elképzeléseik mellett. Képeseknek kell lenniük sértődöttség nélkül továbblépni, ha nem vált be az ötletük, elképzelésük. Ehhez egy olyan támogató környezet kell, ami az innovációs folyamatot egy kísérletezésnek fogja fel. A kísérletezés része a hiba, a kudarc is. Ezekből az eredménytelen kísérletekből is tanulni lehet és kell, ezek is a sikerhez vezető folyamat megúszhatatlan lépései.
 
Hill professzor megfigyelései azt mutatták, hogy az igazán innovatív cégek és azon cégek között, ahol nem sikerült az innovációs kultúrát megvalósítani, a legnagyobb különbség a vezető gondolkodásában, módszereiben volt.
 
A hagyományos vezetői szemléletben a főhős a vezető, aki az üzleti színpad központi figurája. Az innovatív vezető inkább rendező, aki egy olyan környezetet teremt, amelyben az egyének ötletei, kreativitása nem egók harcát, nem káoszt eredményez, hanem kiváló eredményeket. Az innovatív vezetők fő feladatukat abban látják, hogy jelenlétükkel, nyugodtságukkal, integratív gondolkodásukkal, magasan fejlett kommunikációs készséggel, érzelmi intelligenciával segítsék az alkotás folyamatát.
 
Jó hírünk van, ez a gondolkodásmód, ezek a készségek tanulhatók. Sőt tanulnunk is kell, nemcsak vezetőknek, hanem csapatoknak is. Ajánljuk képzésünket!
A mi tréneri tapasztalatunk az, hogy a hazai cégekben sokszor a problémákat is nehéz megbeszélni, mert már magát a problémafelvetést is sokan támadásnak élik meg.
Szinte hallom a cikket elolvasó vezetők belső hangját: én várnám a kollégák ötleteit, de azok nem jönnek! A tanulás mellé türelem is kell. Pl. a Hill professzor könyvében szereplő PIXAR-nak is évek kellettek, hogy eljusson a mai szintre.
 
Harvard az USA-ban van. Hazai példák, jó gyakorlatok?
 
 
linda-hill-eloadasa-a-ted-en

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..