Forlong - Motiválatlan magyar dolgozók

A magyar dolgozók nem elég motiváltak?!

Számos gazdasági online újság foglalkozott azzal a napokban publikált kutatással, amely szerint a magyar dolgozók nem eléggé motiváltak.
Hiszek a kutatóknak, akiknek az a feladatuk, hogy tükröt tartsanak elénk, hogy szembesítsenek a valósággal. A megállapítással kapcsolatban két kérdés merült fel bennem:

1. Mi az oka annak, hogy nem motiváltak a magyar dolgozók?
2. Mit lehet tenni, hogy motiváltabbak legyenek?

Mik lehetnek az okok?
Megítélésem szerint számos ok lehet. Az én gondolkodásom, tapasztalatom szerint a hazai autokrata környezet, az alapvetően autokrata szemléletű oktatási rendszerek nem segítik azt, hogy gyermekkorban kialakuljon a belső motiváció. Számomra e témakörben a mérvadó Hankiss Elemér klasszikussá vált, „Pongyola társadalom” című írása. Abban a szociológus kutató alapos magyarázatot ad arra, hogy miért nem vagyunk eléggé motiváltak.

Mit lehet tenni?
Alapvetően kétféle motivációról szoktunk beszélni: külső és belső motiváció. A klasszikus külső motiváció a fizetés, a jutalom. A most publikált kutatás azt állapítja meg – megjegyzem én is posztoltam róla, – hogy a fizetésemelés bármennyire is fontos, önmagában nem teszi tartósan motiválttá a dolgozókat.
A magyar dolgozók motiválása eddig is, ezután is a magyar közvetlen vezetők, a frontvonali vezetők, csoportvezetők, sorvezetők, műszakvezetők dolga lesz. Hogy tudnak ők motiválni? Külső motivációs eszközük nagyon korlátozott, sok esetben jutalmazni nem, csak büntetni tudnak.
Annyit tudnak tenni, hogy megpróbálják elérni, hogy a munkavégzés számára fontos értékeket a dolgozók internalizálják, magukévá tegyék, és ez Edward Deci motivációs kutató szerint a harmadik féle motiváció.

Az internalizált motiváció
Mondok egy példát. Engem sohasem motivált a sportolás. Felesleges időtöltésnek, röhejesnek tartom, hogy egy komoly férfiember pl. súlyokat emelgessen. Aztán ahogy korosodtam, orvos barátaim, a clubtársaim az Ambassador Clubban, a körzeti orvosom – számomra hiteles emberek – elmondták, ha nem sportolok, nagy valószínűséggel cukros leszek, és ha a sport révén nem lesz megfelelő oxigén a véremben, nem lesz, ami semlegesítse a szabad gyököket és nagyobb valószínűséggel leszek rákos, stb.
Mivel az már motivál, hogy egészségesen éljek és a fent említett embereket, véleményüket tisztelem, elkezdtem sportolni és mára már természetes, hogy minden reggel 20 perc tornával kezdem a napot. Ha valamiért kihagyom a reggeli tornámat, lelkiismeret furdalásom van és akkor este csinálom meg.
Nos, valami hasonlót tudnak tenni a frontvonali vezetők, és a tapasztalatom szerint a jobbak ezt is teszik. Úgy viselkednek a dolgozókkal, hogy azok tiszteljék őket és folyamatosan magyarázatokat adnak az egyes tevékenységekre, folyamatokra, nem elégszenek meg azzal a motiváló(?) mondattal, hogy „azért csináld meg, mert én azt mondtam!”

Így fogják a dolgozók internalizálni a termelés, szolgáltatás számára oly fontos értékeket, mint pl. a minőség szemléletet, az együttműködést.

Meggyőződésem szerint ezért fontos a frontvonali vezetők képzése, hogy mindezeket ők is megértsék és tudják kezelni. Mi szívesen ajánljuk magunkat. Nagyon sokszor azt veszem észre, a felsővezető kollégák sem elég tájékozottak a dolgozók motiválásának módjairól, a motiváció elméleti hátteréről. Legalábbis erre következtetek abból, hogy a felső vezetőktől sokszor halljuk a frontvonali vezetők felé megfogalmazott vádakat, hogy „inkább a dolgozók pártján állnak és nem a cég érdekeit nézik”. Én szerintem meg pont azért állnak a dolgozók pártján, mert a cég érdekeit nézik. De ez egy másik történet.

2 thoughts on “A magyar dolgozók nem elég motiváltak?!”

 1. Kedves Laci!

  Valóban a társas környezetnek rendkívül erős hatása van ránk!
  A mi szerencsénk az, hogy az internet segítségével több környezet közül választhatunk. Én sokat hallgatom a TED-es előadásokat, követek néhány blogot, letöltök számomra érdekes könyveke, így ha rövid időre is, de kiszakadok a közvetlen környezetemből. Felfrissülök, ötleteket nyerek és nagyobb kedvvel térek oda vissza.
  Ha belegondolok apám generációjának csak a rossz minőségű Szabad Európa Rádió jutott

 2. Kedves Sándor!
  A magyar dolgozók motiváltsága tárgyában hadd ajánljam neked Bogdanovits Péternek – az Aarenson fejvadász cég ügyvezetőjének – Kelet-európai álmok című írását.
  Számomra megnyerő és egyben meghökkentő is a témához való közelítése. (Csupán éles ajánlásként: az amerikai álom, illetvea kelet-európai álom, mint motiváló tényező. Az utóbbi esetében: már ha van ilyen.)
  Itt érheted el:
  https://blog.joljarok.hu/kelet-europai-almok/

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .