forlong-2017-kihívások

Vezetői kihívások 2017

Kétséget kizárólag a legnagyobb vezetői kihívások továbbra is a körülöttünk lévő szociokulturális rendszerek komplexitásának fokozódása körül bontakoznak ki.

 1. Komplexebbek lesznek a szervezetek, mert az ügyfelek egyre inkább egyénre szabott termékeket, szolgáltatást szeretnének és ahhoz minél gyorsabban szeretnének hozzájutni.
 2. Komplexebbek lesznek a szervezetek, mert állandóan innovációra, állandóan megújulásra kényszeríti őket a gyorsan változó vásárlói igény.
 3. És végül, de nem utolsó sorban rendkívül komplex problémát okoz a gyorsan változó szabályozói környezet elvárásainak való megfelelés.

 

A komplexitás kezelésére elég jól bevált, elismert termelés- és szolgáltatásmenedzselési eszközeink vannak; elég, ha csak a lean vagy a minőségbiztosítás eszközeire gondolunk. Meggyőződésem, hogy a legnehezebb feladat az, hogy mi magunk emberek hogyan kezeljük belül – érzelmileg, gondolatilag – a komplexitást, a komplexitással járó ellentmondásokat, a stresszt, a számtalan trade-off (melyik ujjamat harapjam) döntést.Az elmúlt évek vezetői tréningjein szerzett tapasztalataink azt mutatják, a résztvevő vezetők döntő többsége leginkább abban szeretne fejlődni, hogy meg tudja őrizni belső nyugalmát, fókuszáltságát. Teljesen jogosnak tartom ezt az igényt, hisz ha egy vezető stresszes, ideges, akkor

 1. nagy valószínűséggel úgy fogja találni, hogy kollégái ellenfelek, vagy alkalmatlanok a feladatra, esetleg  „direkt” nem akarják támogatni az ő munkáját.
 2. nagyobb valószínűséggel fog a meglévő sémáira támaszkodva gondolkodni egy teljesen új környezetben;  gyorsan és rosszul fog dönteni, és minden bizonnyal
 3. érzelmileg megfertőzi a munkatársait, a dolgozókra átragad a stressz, az ellenfelek keresése, az összeesküvés elméletek kitalálása, terjesztése.

 

Jó hír, hogy a belső nyugalmunk, a mentális erő fejleszthető, és mi szívesen is vállalkozunk erre a feladatra. Most azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mások hogyan látják, mik lesznek a legnagyobb vezetői kihívások 2017-ben?

 

 

 

 

4 thoughts on “Vezetői kihívások 2017”

 1. Kedves Laci!
  Köszönöm a hozzászólásod!
  A változásban az a nehéz, hogy van olyan összetevője amivel haladnunk kell a korral: pl azt veszem észre sok fiatal vezető aktívan használ zárt Facebook csoportot a csapatával való kommunikációban. Van olyan összetevője a változásnak amiben az állandóságra kell törekedni: pl hogy tiszteljük a munkatársainkat, hogy helyén kezeljük a sikereinket.
  Azt veszem észre, hogy a fiatal vezetőknek nehéz a kettőt megkülönböztetni.
  Jó példa lehet a fentiekre a Robert de Niro A kezdő, avagy a 70 éves gyakornok című nagyszerű filmje.

  1. De jó, hogy említed, ez a film nagyon tanulságos volt!
   Egyébként saját vállalkozásom vezetőjeként elgondolkoztam egyszer: vajon ha a saját “még felsőbb “vezetőm volnék, mi lenne a véleményem magamról, nem cserélném-e le magam másmilyenre?
   Bárki számára tanulságos lehet egy ilyen képzeletbeli feladat 🙂

   1. Ha a saját magam “még felsőbb” vezetője lennék meg lennék elégedve magammal. Azt javasolnám magamnak, mint a Forlong ügyvezetőjének, hogy továbbra is az érdekes munkákra, a baráti kapcsolataimra figyeljek és minden este hálálkodjam azért amim van.
    Szerintem is nagyon jó gyakorlat más szeméből ránézni a cégünkre, a vezetői identitásunkra. Jó lehet még az x generációs gyermekünk, vagy a párunk szemszögéből észleni magunkat!

 2. A munkahelyeken ugyanazok a folyamatok játszódnak le, mint a munkahelyen kívüli világban. Eszközeink teljesen kicserélődnek: már felnőttek, akik nem tudják, mi az a lemezjátszó, milyen volt a walkman, ujjuk alatt nem ropogott Commodore 16-os vagy 64-es billentyűzet, így nem tudják, milyen is a Basic nyelv, Pacsirta rádióról és Moszkvics gépkocsiról már nem is beszélve.
  De még az étkezésünk is másmilyen: nem is tudom, hogy most, per pillanat a vajat vagy a margarint ajánlják-e az orvosok, a diatetikusok vagy kicsodák, mert új szakmák is születnek folyamatosan.
  A vezetéstudomány is más, már nem is így hívják, hanem menedzsmentnek. Abban az évtizedben, amikor utoljára jártam valami ilyen nevű kurzuson, csodálkozva néztek rám, amikor egy problémás dolgozó kezelésének módja volt a feladat, és én elbeszélgettem volna vele, próbáltam volna a helyes magatartás felé terelni, célokat fogalmazni meg vele és hasonlók, de kiderült, hogy elavultak a nézeteim, a pasast azonnal ki kellett volna rúgnom, hogy ne rontsa a levegőt, ne fertőzze a többieket.
  Így aztán nekem fogalmam sincs, mi a helyes 2017-ben egy nem éppen egészséges ország nem teljesen egészséges munkaerő piacán a frontvonali vezetők számára.

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .