Forlong - A könyvelő a guru

A könyvelők a guruk

Ön kihez fordul, ha problémája van a cégével?

Ezt a kérdést tette fel egy 500 cégre kiterjedő kutatás kis- és középvállalkozások vezetőinek. Nincs jó hírünk a tanácsadó, tréner, coach, egyetemi oktató kollégáknak. A cégvezetők körében magasan a könyvelők a guruk, a megkérdezettek 75%-a elsősorban hozzájuk fordul tanácsért! Minden bizonnyal teljesen megérdemlik ezt a kitüntetett szerepet, hisz ők nem csak egy-egy divatos projekt keretében dolgoznak együtt a  cégekkel, hanem hosszú időn keresztül, – amiben biztos vannak csúcsok és mély völgyek is – tehát, van idő, hogy megdolgozzanak a bizalom kialakításáért.

Kihez fordul, ha problémája van cégével?

Könyvelő 72,9
Ügyvéd 62,8
Család 39,1
Más vállalkozók 31,8
Barátok 23,9
Tanácsadó 21,2
Piaci szervezet 10,0
Cégen belül 4,4
Bank 0,2

Ha belegondolok a saját vállalkozói szerepembe, én is a legtöbbet a könyvelőmtől kérek tanácsot, ő figyelmeztet a fontos határidőkre, ő rakja fel a szükséges utalásokat a banki felületre stb, nélküle megáll a cég házi üzeme.

Érdekes megtapasztalni, hogy egyes könyvelőirodák tudják is ezt a szerepüket. Ha megnézzük a Könyvelőzóna honlapját, akkor látjuk, hogy már az online felületen is nagyon színvonalas tanácsadás folyik, tiszteletreméltó látogatottsággal. Csak gratulálni tudunk hozzá!

Mit tanulhatunk mi trénerek, tanácsadók ebből a felmérésből? Számomra a következők a főbb tanulságok:

  1. A rövid projektek mellett is törekedni kell arra, hogy bizalmi kapcsolat alakuljon ki a cég és köztünk.
  2. Eddig mi magunk is arra törekedtünk, hogy minél szélesebb ügyfélkörrel dolgozzunk együtt, hogy széleskörű legyen a tapasztalatunk. Úgy néz ki, inkább a kevesebb ügyfél melletti hosszantartó együttműködésre kell törekednünk.
  3. Akkor is érdemes tájékoztatnunk az ügyfeleket, ha éppen nem vagyunk “fizetős” kapcsolatban. Erre kiváló lehetőség (és ezért élünk is vele) a blogolás, a különböző konferenciákon való részvétel.

Kíváncsi vagyok, kedves olvasóim közül, ki hogy gondolkodik ebben a témában, kinek milyen tapasztalatai vannak.

 

 

 

 

 

Vélemény?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .