Forlong - vezető humora

A vezető humora a végső fegyver a világ abszurditása ellen

Miben segítheti a beosztottakat a vezető humora?

Miért jó, ha a vezető érti a humor nyelvét, ha a humort megfelelően tudja használni?

Lássunk egy ezer éves viccet, mely Anthony McCarten szerint az egyik legrégibb keresztény témájú vicc.

A falu legbölcsebb embere elhunyt. A temetést végző pap a gyászbeszéd alatt azt veszi észre, hogy mindenki sír, kivéve egy férfit. A ceremónia végén megszólítja a férfit.
Hadd kérdezzem meg, Ön ismerte az elhunytat?
Igen ismertem, válaszol a férfi.
Akkor hogy-hogy nem sírt a szertartás alatt?
Azért nem sírtam, mert én nem ehhez az egyházi kerülethez tartozom!

Nos, ezer éve ez a vicc hatalmasat szólhatott. A ma emberének meg azt üzeni, hogy kell valami közös alap, hogy értsük a viccet, illetve, ha értjük a viccet, megteremtődik egy olyan közös alap, amelyre egymás megértése, és az együttműködés épülhet.

 

A vezető humora segíthet abban, hogy ez a közös alap kialakuljon.

A vezető humora segíthet abban, hogy az ellentétes nézőpontokra fény derüljön és ezen mindannyian jót nevessünk.

Az én apám egész életében sofőr volt, mondja Géza. Én is úgy szeretnék meghalni, mint ő. Szép csendesen álomba merült és meghalt.
Nem úgy, mint az utasai, akik sikítozva, halálfélelemmel hagyták el ezt a világot!

A komédia, a humor lényege egy nézőpont ütközése egy másik nézőponttal, a sötétség ütközése a világossággal. A humor két világnézet, két civilizáció ütközése. De minderre rádöbbenve nevetünk egyet, és már nem ellenségek vagyunk, hanem sorstársak a világ abszurditásának megértésében és elfogadásában.

A humor nélküli komolyság leszűkíti a gondolkodásmódot, csőlátáshoz, merev ideológiákhoz és zsarnoksághoz vezet. Gyakran csak a humor tudja megtörni a merev gondolkodásmódok közötti határokat.

 

Vezetői humor a mindennapokban

A vezető humora segíthet a mindennapi egymásnak feszülések feloldásában is. Egy frontvonali vezetőtől, (csoportvezetőtől) hallottam egy jó példát arra, hogy hogyan lehet humorral kezelni az indulatos munkatársakat.

Talán sok vezető megtapasztalta, hogy amikor a dolgozónak megköszöni a munkáját, ő indulatosan azt válaszolja:  Köszönömmel már tele van a padlás! Köszönömmel nem lehet fizetni a boltban. Adjál inkább nagyobb fizetést.

Erre a felvetésre elég nehéz olyan racionális választ adni, amit elfogad a dolgozó. Sok vezető egy-két ilyen „beszólás” után inkább lemond arról, hogy megköszönje a dolgozók munkáját.
A mi vezetőnk megőrizve a nyugodtságát ezt felelte:

Hidd el, ha rajtam múlna, annyi fizetést adnék neked, mint az igazgatónak, sőt még céges autót is kapnál, mert megérdemled.

Ennek a felvetésnek az abszurditásán a dolgozó is csak nevetni tudott és ment tovább az élet mindennemű duzzogás  és sértődés nélkül.

 

A humor , mint stresszcsökkentő

Amikor a vezető a humort alkalmazza, békekötőként, stressz-menedzserként lép fel, reményt ad, az egyén és a csapat hangulatát is befolyásolja. Aki most elkeseredik, hogy nincsen humora, annak van egy jó hírünk. A vezetői tréningünk kommunikációs és konfliktuskezelési blokkjában is foglalkozunk a humorral, a humor algoritmusával, mely mindenki számára megtanulható. Nem leszünk Hofi Gézák, Sándor Györgyök, Bödöcs Tiborok, de a mindennapi vezetői helyzeteink jobb menedzseléséhez szükséges humort meg tudjuk tanulni.

 

 

 

 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .