Forlong - Vezetői paradoxon

Vezetői paradoxon: vezetni, úgy, hogy nem vezetsz!

 

Motiválni, úgy, hogy nem motiválsz!
Tanítani, úgy, hogy nem tanítasz!
Coachingolni úgy, hogy nem coachingolsz!
Vezetni, úgy, hogy nem vezetsz! 

 

Hogy fejthető meg ez a sok vezetői paradoxon?

Ha egy vezető, akármilyen rövid ideig is együtt dolgozik a munkatársaival, úgy, hogy melléjük ül és  ugyanazt a munkát végzi, mint ők, akkor a dolgozók azt érzik, hogy partnerei a vezetőnek, ők is ugyanolyan emberek, mint ők. Persze a dolgozó racionális elméje tudja, hogy akivel együtt dolgozik az a vezetője, de a vezető nem verbális kommunikációja azt üzeni neki, hogy nincs státuszkülönbség közöttük és így a dolgozó automatikusan modellezi a vezető viselkedést, gondolkodását, attitűdjét. Nem oktat, nem coachingol, nem gembázik, nem osztja az észt, mégis tanít, motivál, coachingol és növeli az elfogadottságát, a dolgozók vezetőbe vetett bizalmát. Ez az igazi vezetői paradoxon!

Persze ehhez az kell, hogy a vezető pontosan ismerje, tudja az adott munkát. A frontvonali vezetők azonban ebben a helyzetben vannak, hisz valamikor maguk is dolgozók voltak, sőt nagyon jó dolgozók voltak. Az is kell még, hogy a vezető jól megválassza az alkalmat, hogy mikor veti be ezt a módszert. Fontos, hogy az egésznek egy könnyed, beszélgetős kerete legyen, ne pedig ilyen: „Majd én megmutatom, hogy kell ezt csinálni!”, vagy „Mutasd csak, hogyan csinálod, majd megmondom, hogy hol a hiba!”

 

Frontvonali vezetők a cégek napszámosai

A II. Humánkonferencián tartott előadásomban a frontvonali vezetők munkájának a fontossága mellett érveltem. Az egyik érvem az volt, hogy a frontvonali vezetőknek kell befejezni azt a szocializációs folyamatot, amit a család, az iskola elkezdett: megtanítani a dolgozókat a minőségi munkavégzésre és a csapatban való dolgozásra. Ebben a munkában a legprofibb vezetők módszere a fent említett együtt dolgozás. Örülök, hogy ezt a konferencia résztvevők hozzászólásai is megerősítették!

 

Csökken a vezetői tekintély?!

Számos cég nem érti a fenti vezetői paradoxont! Egyszerűen megtiltják, hogy a frontvonali vezető beüljön a dolgozók közé dolgozni – mert ők ebben azt látják, hogy csorbul a tekintélye, bratyizás lesz a dologból! Olyan hellyel is találkoztam, ahol azt is rossz néven vették, hogy a frontvonali vezetők, csoportvezetők, művezetők, supervisorok ugyanazzal a busszal utazzanak, mint az egyszerű dolgozók! Nézetem szerint ez inkább az autokrata vezetői stílus kialakulásához, majd az autokrata vezetőhöz igazodó dolgozói viselkedéshez vezet. Onnan meg egyenes az út a II. Humánkonferencia fő témájához a dolgozói fluktuációhoz, mely napjaink egyik legsürgetőbb HR kérdése.

 

 

 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .