digitális vezető

Ki a digitális vezető?

 

Digitális vezető legtágabb értelemben az, aki:

  • példát mutat az összehálózott világban való eredményes együttműködés és párbeszéd művészetére.digitális világ

 

A digitális vezető további meghatározásai:

  • A digitális vezető az összehálózott világban képes olyan környezetet teremetni, ami elősegíti a dolgozók együttműködését, az innovációt, a technológiai előnyök kihasználását az ügyfelek kiszolgálása érdekében.
  • A digitális vezető példát mutat a nyitottságból, őszinteségből és átláthatóságból, valamint
  • Tiszteli és magas szinten gyakorolja a hagyományos szemtől-szembe való kommunikáció értékeit is.

 

A digitális vezetők mellett a szervezet gyorsabban fejlődik és versenyelőnyre tehet szert!

Megjegyzés: a digitális vezető kifejezése most van kialakulóban, nincs egységes meghatározása. Ami közös a meghatározásokban, hogy a digitális vezetőnek magas szinten kell tudnia alkalmaznia az összehálózott világ technológiáit ÉS az emberi kommunikációt, együttműködést is.

A vezetés emberi és szakmai szintjei

Mondhatnánk nincs semmi új ebben a digitális vezető fogalomban. A történelem során a vezetőknek mindig is magas szinten kellett művelniük a szakmájukat, miközben jól kellett érteniük az emberekhez is.

Ami nekem érdekes a hálón fellelhető magyarázatokban, hogy mennyire fontosnak tartja minden írás az „unlugged”, a minden digitális eszköz nélküli szemtől-szemben való kommunikáció magas szinten való művelését.

Kedves nekem ez a gondolat. Sok cégnél dolgozva nekem is az a meggyőződésem, hogy az a vezető, aki nem képes bizalmat kialakítani a való világban, az nem tud bizalmat teremteni az összehálózott világban sem! Hiába alkalmazza, vagy kényszeríti a környezetére a mára már széleskörűen rendelkezésre álló informatikai eszközök alkalmazását, az emberek azt nem fogják hatékonyan, örömmel használni.

 

PIA – Pécs Internet Akadémia

Valószínűleg megelőztük a korunkat Bognár László keresőoptimalizálással foglalkozó barátommal és Weinreich László honlapok üzemeltetésével foglalkozó, amúgy közösségi aktivista barátommal,  amikor megalakítottuk a Pécsi Internet Akadémiát. Az eredeti célunk az volt, hogy a való világban hozzunk létre egy olyan közösséget, ahol egymást tanítjuk a háló használatára, hogy aztán a háló adta lehetőséget felhasználva a barátkozást, egymás gondolkodásának a gazdagítását a háló segítségével tudjuk folytatni. Nekem, mint trénernek és kezdő bloggernek akkor (és még most is) lenyűgöző volt ez a gondolat.
Vállalkozóként nem lehetünk modern kori géprombolók, trénerként meg nem tehetem meg, hogy ne keressem az együttműködés fejlesztésének, a bizalom építésének modern kori eszközeit, módszereit.

Lassan „feláldozhatók” életszakaszba érkezvén, feldob a digitális vezető fejlesztésében lévő lehetőség!

Megnyugtató számomra, hogy számtalan a digitális vezetőről szóló írás ( pl itt és itt) példaképpen említi a már bőven feláldozható korú, visszavonultan is aktív, volt GE vezérigazgató  Jack Welch egyik mondását:

„Ha a dolgozók bíznak a vezetőkben, akkor elmondják az igazat. Ha a dolgozók elmondják az igazat, akkor gyorsabban fogsz haladni. Ha gyorsabban fogsz haladni, gyorsabban fogsz cselekedni!”

2 thoughts on “Ki a digitális vezető?”

  1. A PIA, bár nem lett sikertörténet, azért számos online és offline barátságot hozott. A közös cél alá rendelt blogban többen kipróbálhatták az oroszlánkörmeiket. Megőrződtek a megismerkedés szálai például a gerillamarketingről szóló, nyilvános presszós beszélgetés alkalmából.
    A három alapító kohéziója a közös munka során nagyot erősödött.
    Számomra nagyon brutális élmény volt, hogy amikor a pécsi, a világörökséghez tartozó Cella Septichorában az Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatása érdekében ingyenes előadást tartottunk a közösség építés, az online marketing témájában, néhány házzal arrébb, a bíróság épületében perre mentek a város és az EKF vezetői – milliós juttatásokért. És mi mégsem hagytuk abba azóta sem… 🙂

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .