vezetői hatalom - digitális vezető

A vezetői hatalom eszköztára digitális vezető esetében

A vezetői hatalom eszköztára

A vezetői hatalom eszköztára a digitális vezetőnek sokkal szűkösebb, mint a hagyományos vezetőnek. Gyakorlatilag csak a befolyásolási készségéből származó hatalmával tud élni. Éppen ezért abban nagyon jónak kell lennie!

 

Mi a hatalom?

A tapasztalataim szerint a vezetők félnek magától a hatalom szótól. A legtöbbször szabadkoznak, hogy ők nem használják a hatalmukat. Inkább kérni szoktak, mint utasítani.
A hatalom meghatározása a következő: A hatalom az a képesség, amivel az egyik egyén eléri, hogy egy másik ember megtegyen valamit, amit egyébként nem tenne meg.
A hatalmunkat használjuk, pl. amikor a gyermeknek akkor is bekötjük a biztonsági övét, ha ő nem akarja. Akkor is, amikor a párunkat rávesszük, hogy jöjjön el velünk moziba. A vezető igenis a hatalmát használja, amikor van egy nagyszerű üzleti ötlete és csapatot gyűjt annak megvalósítására!

 

Melyek a vezetői hatalom összetevői?

A hatalomnak alapvetően két összetevője van:

A vezetői pozícióval együtt járó hatalom

  1. Kényszerítés: büntetés – jutalmazás
  2. Szabályok, rendszerek kimunkálása

 

A vezető személyes hatalma

   1. Megjelenése, külső jegyek
   2. Tudása, szakértelme
   3. Tapasztalata
   4. Kapcsolatépítési, befolyásolási képessége

 

Digitális vezető – hagyományos vezető

Nos, a hagyományos vezető erőteljesen használhatja a büntetést, a jutalmazást. Amikor bőven volt munkaerő, inkább a büntetést alkalmazták, manapság inkább a jutalmazást.
A digitális vezetők ezekkel sokkal nehezebben tudnak élni, mert a digitális munkások döntően belső motivációval rendelkeznek és sokkal inkább a feladat érdekessége, a jó közösségben való dolgozás érdekli őket, mint csupán csak a jutalmazás.

A hagyományos vezető erőteljesen élhet a tudásából, tapasztalatából származó hatalommal. Ha a dolgozó valamit nem tud, akkor a vezető odamegy s meg tudja mutatni neki a feladatot.

A digitális vezető ezt sokszor nem tudja megtenni, mert annyira specializált a munka, hogy az összes részletét ő sem ismeri. Ha nagyszerű tapasztalatokat gyűjtött össze pl. a Windows XP üzemeltetéséről, nem biztos, hogy kamatoztathatja a Windows 10 legújabb frissítésénél.

Végül is a digitális vezető leginkább a kapcsolatépítési, befolyásolási készségeire tud építeni. A jó hír, hogy azok megtanulhatók. A tapasztalataim szerint a digitális vezetők által alkalmazott srum technológia mellett is bőven maradhatnak súrlódások a frontvonali vezető és a szakértő dolgozók között. Miért?

vezetői hatalom forrásai

 

A szocializáció hatalma

A hazai környezetben szocializálódott szakértőkbe is az égett bele, hogy az a vezető, akire azért tudok felnézni, mert többet tud nálam. A digitális vezető a szakértő szűk területén nem tudhat többet, mint maga a szakértő.
A vezetőbe is beleégette a szocializáció a pozícióval járó hatalmi rítusokat, – leszúrni, leoltani  a dolgozókat – s ezek könnyen előjönnek egy stresszel teli környezetben.

Megoldás? A folyamatos tanulás. Nem csak a gyorsan változó technológiákban kell naprakésznek lenni, hanem szinte újra kell tanulni a vezető-beosztott együttműködését.

 

Szívesen megosztjuk tapasztalatainkat a vezetői hatalom gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban, illetve még szívesebben várjuk az olvasói véleményeket, hozzászólásokat.

A World Economic Forum itt foglalkozott a vezetés a digitális világban témával!

 

 

 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .