Nem azt csinálják - mit nem lehet ezen érteni

Miért nem azt csinálják, amit kérek??!!

Nem azt csinálják, amit elvárok!

Amikor frontvonali vezetőknek készítjük elő a vezetői tréninget, minden alkalmat megragadok, hogy beszéljek a középvezetőkkel, felső vezetőkkel. Egyre gyakrabban hallom a középvezetőktől, hogy „Nem megy át az üzenetünk a dolgozóknak!” Könnyű ilyenkor a hibát abban látni, hogy a frontvonali vezetők nem végzik rendesen a munkájukat.

 

A frontvonali vezetők a napok hősei!


Ők felelnek a napi, kézzelfogható feladatok megvalósításáért, legyen az a napi termelés vagy az egy nap alatt lebonyolítandó telefonbeszélgetések. Az ő világuk a mérhető, kézzelfogható világ! Számukra  a vudu kategóriába tartozik, a „Gazdaszemléletet várok Tőled!” vagy  „Légy a terület gazdája!” mondat. Ezek komplex fogalmak, amik egyszeri elmondással a szavak szintjén ugyan megérthetők, de nehéz megfogni, hogy „Akkor most mit kell csinálnom?!” A komplex fogalmakat, csak többszöri iterációval lehet tartalommal megtölteni. Történt valami, beszéljük meg, szerintem most ez a cselekedeted nem tükrözi a gazdaszemléletet, mert … Helyette azt várom el a jövőben, hogy …

Persze ehhez idő kell, amiből tudjuk, kevés van. A kevés időt még tetézi, ha egy középvezetőnek az a szemlélete, hogy a frontvonali vezető akkor végzi jól a dolgát, ha nem jön zavarni, vagy ha nem veszi el tőlem az időt apró, piszlicsáré dolgokkal!

A feladatok komplexitását és a feladatok megértetésére szánt erőfeszítést nagyon jól tükrözi az alábbi ábra, amit itt találtam.

Így tudsz meggazdagodni!

Ha egy gazdag ember elmondja a meggazdagodás titkát, a szegény ember ugyan megérti a szavak szintjén az elhangzottakat, de nem tudja a saját élettapasztalatához kötni. Ugyanígy a fiamnak is papolhatok, hogy, ha nem tanulsz, később nem lesz jó munkád – érti is, meg nem is, amit mondok. Értem is, meg nem is, amikor az Édesanyám azt mondja, „majd meglátod 80 felett milyen nehéz lesz eltartani magadat”, hiszen én még nem értem meg ezt a szép kort, még csak fickós 60-as vagyok!

Végtelen türelem

Nos, a frontvonali vezetők is nehéz helyzetben vannak. Olyan feladatokat kell elmagyarázniuk, amit a dolgozók előtte még sohasem csináltak. Vannak, akik azért, mert fiatalok, vannak (egyre többen) azok, akik a közmunkából jöttek át a versenypiacra.

A dolgozók esetében a tapasztalatom szerint a feladat megértése sok-sok iterációval, fokozatosan történik, amihez végtelen türelemre van szükség a frontvonali vezetők részéről. Végtelen türelem nélkül, csak a „nem azt csinálják, amit mondtam” marad!
Simon Sinek több milliós látogatottságú TED előadása szerint a kiváló vezetők a miértekkel kezdik a feladatok elmagyarázását – ami lehet, hogy a jó gyakorlat Amerikában.
Én úgy látom, ha a dolgozók bekerülnek egy céghez, először az érdekli őket, mi lesz a munkájuk. Ha azt megértették, akkor jöhet az, hogy mi a munkafolyamat, ki dolgozik előtte, utána. Ha ez is megvan, jöhet, hogy mi is a cég terméke, szolgáltatása, az hogy segíti az az ügyfeleket.  

A munka, a feladat elmagyarázása mellett a frontvonali vezetőknek még azt is meg kell tanítaniuk, hogyan kell együtt dolgozni a többiekkel, aminek a praktikáit még nehezebb elmagyarázni, mint magát a feladatot. Sajnos, van, aki felveszi a bukósisakot, a szemellenzőt és csak az érdekli, mi az ő munkája és elvárja, hogy azt jól fizessék meg.

Összefoglalva: le a kalappal a frontvonali vezetők munkája előtt.

Az elmúlt években főleg a frontvonali vezetőket, a frontvonalon dolgozókat segítettük képzéseinkkel és modelleztük a sikeres gyakorlatokat.
Szívesen megosztjuk tapasztalatainkat HR-es kollégákkal, vezető kollégákkal és természetesen szívesen vállaljuk a frontvonali vezetők képzését.


A tudásmegosztásra nagyon jó lehetőség a konferenciákon való részvétel. Szívesen ajánlom a III. Humánkonferenciát olvasóim figyelmébe, ezen belül is Tünde előadását, melynek címe: Munkaerő-piaci kincs, ami nincs: az önmotivált ember.

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .