vezetői filozófia - Szókratész az első coach

Vezetői filozófia? Nekem nincs időm filozofálni!

A frontvonali vezetők, művezetők, csoportvezetők a napok hősei!

Cégünk elsősorban a frontvonali vezetők fejlesztésével foglalkozik, az ő kihívásaikról, problémáikról, sikereikről van a legtöbb tapasztalatunk. A frontvonali vezetők feladata a szervezetek percről percre, óráról órára való működtetése. A szervezet azt várja el tőlük, hogy a napi eredményeket hozzák következetesen, megbízhatóan. Életük zömében rohanás az egyik probléma megoldásától a másikig. Ahol nemrég dolgoztam, ott egy csoportvezetőnek (a telefonja szerint) átlagban megvolt a 20.000 lépése egy műszak során! Nincs sok idejük megállni, filozofálni, vagy azon gondolkodni, hogy mi is az a vezetői filozófia, amire cselekedeteiket alapozzák! Ez azt jelentené, hogy nincs is filozófiájuk!?

 

Álljunk meg egy szóra! Mi is az a filozófia?

A filozófia az emberi kíváncsiságból, csodálkozásból alakult ki. Egyenes fordításban a filozófia a bölcsesség szeretete. Tágabb értelemben a filozófia a világ legáltalánosabb törvényeiről szóló tudomány, tudományos világnézet, mely a dolgokat az ész természetes fényénél vizsgálja.
A filozófia az “egészet” kutatja, a “rendszereket” kutatja és nem a valóság egy-egy elkülönült szegmensét.

Ilyen értelemben egy vezetőnek igenis van filozófiája!

Még ha nem is így hívják. Igen is van filozófiája a vezetőnek arról, hogy működik a cége, sőt, hogy működik az ország, a világ! Van filozófiája arról, hogyan lesz ő jó vezető, hogy kell bánni az emberekkel, hogyan lehet boldogulni a cégen belül és az életben.

Tapasztalataim szerint nagyon sok vezetőnek a filozófiája nem tudatosan kialakított, és nem alkot egy irányba mutató koherens egészet. A legtöbb vezetőnek a tudattalanja véletlenszerűen lapátol össze gyors ítélkezésekből, rossz általánosításokból, ellentmondásokból, zavaros jelszavakból, határozatlan vágyakból, kételyekből vagy félelmekből egy masszát, mely önbizalomhiánnyá, állandó kétkedéssé válik. Ez a massza aztán arra sarkallja tulajdonosát, hogy megússza az életet, megússza a mindennapokat és nem pedig arra, hogy szárnyaljon, hogy napról napra jobb legyen!

 

vezetői filozófia és az eredmények

 

A kiváló vezető = kiérlelt, koherens vezetői filozófia!

Bárhol, ahol képzéseket tartunk, mindig érdekel az is, hogy azok a frontvonali vezetők, akik sikeresek, a közép és felső vezetők által elismertek, a csapatjuk által tisztelt, szeretett vezetők, hogyan cselekszenek a mindennapokban. Hogyan adják ki a feladatokat, hogyan dicsérnek, hogyan kérnek számon, hogyan fejlesztik a munkatársaikat, hogyan kezelik a konfliktusokat.
A sikeres vezetők konkrét cselekvései, kommunikációja mögött szinte minden esetben fülön csíphető, azonosítható a gondolkodásmód, az életszemlélet, a filozófia.

Mi lehet egy kiérlelt vezetői filozófia forrása?

  • Van, akinek szerencséje van és otthonról hozta. Neveltetése révén „ráragadt”, elleste a szüleitől, nagyszüleitől, a család barátaitól.
  • Van, akinek szerencséje volt és nagyon jó vezetőt kapott a pályafutása elején, akitől tudattalanul átvette a gondolkodásmódját.
  • Van, akinél azért alakult ki, mert nagyon jó tanuló az élet egyetemén! Fel tudta dolgozni a tapasztalatait. A problémákért, nehézségekért nem szidja, átkozza a szüleit, a gyermekkorát, tanárait, vezetőit, munkatársait, az Istent, hanem úgy tekint a nehézségekre, mint tananyagra, amit azért kapott, hogy azokat tökéletesen megoldja!
  • És végül egyre többen lesznek azok, akik a Forlongos képzésen tudták finomítani, pontosítani filozófiájukat.

 

A következő, terveim szerint négy részből álló poszt sorozatomban összerendezem, hogy a kiváló vezetőknél milyen filozófiai alapvetéseket azonosítottunk a tréningjeink, coachingjaink során. Arra is kísérletet teszek, hogy a filozófiai alapvetések eredetijét megtaláljuk a sztoikus bölcsek több ezer évvel ezelőtti munkáiban!

 

Filozófiai olvasmányok vezetőknek

Marcus Aurelius: Elmélkedések

Epiktétos Kézikönyvecskéje

Seneca leveleiből

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..