A csapatfejlődés szakaszai - a Tuckman modell - gyakorlatorientált középvezető képzés

A csapatfejlődés szakaszai

A csapatfejlődés szakaszai – Bruce Tuckman zseniális modellje

A csapatfejlődés szakaszait először Bruce Tuckman írta le 1965-ben. Modellje a mai napig használható. Minden vezetőnek javaslom, ismerje meg a modellt. A mi gyakorlatorientált vezetőképző programunknak is része a modell. Azoknak, akik nem tudnak részt venni a képzésünkön szeretném összefoglalni a Tuckman-féle csapatfejlődés szakaszait.

 

„Mintha elölről kellene kezdenem a csapatépítést!”

Egy vezető számtalan helyzetben kaphat csapatot. Lehet, hogy új vezetőként kap egy új csapatot – ez viszonylag ritka helyzet, talán induló cégeknél fordul leginkább elő. Az én megfigyeléseim szerint gyakoribb, hogy új vezetőként valaki egy jól működő csapatot kap. A termelési vezetők gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy az új vezetőt egy érett csapat vezetésével bízzák meg. Az e mögött meghúzódó szándék, hogy a csapat segítségével a kezdő vezető felnőjön a feladathoz. Gyakori az az eset is, amikor egy tapasztalt vezető egy széteső csapatot kap, hogy „rázza őket össze”. Nemrég 120 frontvonali vezetővel dolgoztam együtt egy több hónapos képzés keretében. Több tapasztalt vezetőtől is hallottam azt, hogy ha csak pár ember cserélődik is ki a csapatban „szinte előröl kell kezdeni a csapatépítést!” Mi is az a folyamat, amit elölről kell kezdeni?

 

A csapatfejlődés szakaszai: Megalakulás, vihar, szabályozás, teljesítés

Tuckman a csapatfejlődést négy szakaszra bontja: Ezt a négy szakaszt a mai napig meg tudják erősíteni a gyakorló szakemberek.

 

Megalakulás

A megalakulásnál egyszerre van jelen a várakozás, a bizonytalanság, egymás „méricskélése”. A „méricskélés” eredményeként gyorsan kialakul, ki kivel van, kivel akar, kivel nem akar dolgozni. Kik az erős emberek, kik akarják a könnyebb munkát, kiknek jut a nehezebb és már bele is csúszott a csapat a következő szakaszba.

 

Vihar szakasz

A legtöbb vezető akkor veszi észre, hogy ebben a szakaszban van, amikor tele lesz a csapat konfliktussal, sértődöttséggel, duzzogással, dohányzói pletykákkal, szappan operákkal.

 

Szabályozási szakasz

Amire a szabályozási szakaszba ér a csapat a dolgozók zömének már ismerős lesz maga a munka. A vezetőnek ilyenkor kell erős kézzel összetartania a csapatát. Meg kell erősítenie, mi is a csapat célja, azt milyen folyamaton keresztül éri el a csapat. Mint jó sakkmesternek, ki kell jelölnie, ki, hol, kivel fog együtt dolgozni, mi a feladata, az a feladat hogyan járul hozzá a csapat sikeréhez. Egyértelműen meg kell beszélnie a csapattagokkal, mik a csapatnormák, mik azok a szabályok, amik nála „kőbe vannak vésve”; pl. aki nem tud jönni, előző nap szóljon; a védőfelszerelések használatában nincs pardon, akármilyen sürgős is a feladat; a dokumentumokat pontosan kell vezetni stb.
Ebben a szakaszban kell megértetnie a csapattagokkal, hogy jobban járnak, ha összedolgoznak, egymásnak segítenek, mintha egymásra panaszkodnának. Ha ebben a szakaszban jól teljesít a vezető, akkor kialakul a csapatban a MI” érzése és átléphet a következő szakaszba.

 

A teljesítés szakasza

Hagyja a csapatot dolgozni. Tapasztalt vezetőktől hallom, hogy ilyenkor a legfontosabb, hogy érzéke legyen a vezetőnek, mikor avatkozzon be a folyamatokba, a csapat életébe és mikor hagyja, hogy a csapat magától oldja meg a problémákat, konfliktusokat.
A vezető ebben a szakaszban nyugodtan elmehet képzésekre, megbeszélésekre és visszatérve megnyugvással tapasztalhatja, hogy már nélküle is kiválóan működik a csapata. Persze a mai gyorsan változó világban jön valami új kihívás – esetleg megérkeznek a robotok – és jöhet a megújulás.

 

Megújulás/elválás

Tapasztalatom szerint a vezető nem sokat élvezheti a „nélkülem is megy a csapatmunka!” állapotát, mert áthelyezik egy újabb csapatba. Sok helyen azt látom, hogy még arra sem kap lehetőséget a csapatvezető, csoportvezető, hogy elbúcsúzzon a csapatától, hogy megemlékezzenek az együtt töltött időszakról.

A csapatfejlődés szakaszai - gyakorlatorientált műszakvezető képzés - Forlong Bt

 

Minden modell rossz!

Mondotta volt dr. Deming, mert minden modell leegyszerűsítése a komplex, dinamikusan változó világnak. Van azonban pár hasznos modell – tette hozzá. Nos, a Tuckman-féle csapatfejlődés nézetem szerint egy hasznos modell. Persze a csapatépítés, csapat összekovácsolás ennél jóval összetettebb. Ezért is javasoljuk a gyakorlatorientált vezetőképző programunkat, mert egyrészt ott részletesebben megismerhetik a résztvevők a modellt, másrészt strukturált, fókuszált módon egymás tapasztalatait is megismerhetik. Egymás tapasztalatainak megismerése pedig egyik fontos módja a vezetői tanulásnak!

 

Csapatfejlődés szakaszai a filmekben

A csapatfejlődés szakaszait legjobban talán a Denzel Washington féle „Emlékezz a titánokra!” (Remember the Titans) film mutatja be. Szívesen veszem, ha valaki még tud filmeket ajánlani a csapatfejődés szakaszairól!

A csapatfejlődés szakszai - Emlékezz a titánokra

 

A csapatfejlődés szakaszai napjainkban

Tuckman idejében volt még idő arra, hogy összeszokjon, összekovácsolódjon a csapat (Milyen kifejező a magyar nyelv! Az összekovácsolódás során azért repkednek a szilánkok, van energia!) A mai munkaerő helyzetben a dolgozóktól a sokoldalúságot várják el. Sok helyen ma a dolgozóknak ma az egyik csapatban, holnap a másikban kell helytállniuk.
Új helyzet, új kihívások!

Éppen ezért, mi úgy tartjuk, a vezető legfontosabb kötelezettsége saját maga fejlesztése, azért, hogy jobban tudjon szolgálni!

Ha Te sem akarsz állni, míg futnak a percek és fejlődni akarsz, várunk vezetőképző programjainkon!

 

Kérdésem hozzád, kedves kiválóságra törekvő vezető:

Melyek a legnagyobb kihívásaid a csapatod fejlesztésében?

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9 578 515

p.s.: Ha van műszakvezető vagy csoportvezető barátod, ismerősöd, kérlek, küld nekik tovább írásunkat. Köszönöm!

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .