Alfa hím, mint vezető

Az alfa hím, mint vezető  – eddig rosszul ismertük?

Az alfa hím, mint vezető – eddig így ismertük őt:

Az állatvilágban az alfa hím a legerősebb, a legagresszívabb, minden pillanatban tudatja, hogy ő a főnök, övé a legtöbb táplálék, a legtöbb nőstény! A vezetéstudományba is bekerült az alfahím vezető fogalma, mint olyan vezető, aki tekintélyelvű, feladatorientált, ellentmondást nem tűrő, aki kipréseli az eredményeket az embereiből és éppen ezért sikeres. A „Hogyan legyél alfa hím?” szóösszetételt, mint gyakran keresett szóösszetételt a google keresője automatikusan ajánlja!
A nemzetközi üzleti életben Jeff Bezos, az amazon.com igazgatója, Elon Musk, az SpaceX és a Tesla elektromos autógyár igazgatója a leggyakrabban hivatkozott alfa hím. A mozi világában James Bond  lehet egy szemléletes példa, no meg minden vezető az alfahím szerepre hajt!
Persze alfa személyekért nem kell külföldre menni. Én legtöbbet azokkal a vezetőkkel vagyok együtt, akik közvetlenül a dolgozókat irányítják, pl csoportvezetők, cellavezetők, műszakvezetők. Ő közöttük is már a képzés első pár percében egyértelműen kitűnik ki az aki alfa, vagy alfa szeretne lenni! Picit nekik is szól mostani írásom!

 

Alfa him, mint vezető - az alatvalók megregulázása

 

Alfahím, mint vezető - tipikus testtartás

 

Az alfa hím, mint vezető – az etológus árnyalja a képet

A híres holland etológus Frans de Waal legutóbbi TED-es előadásában kutatásaira hivatkozva árnyalja a képet. Az alfa hím, nem biztos, hogy a legerősebb.
Az alfa hím abban ügyes, hogy komoly szövetségesi hálót alakít ki a csapatán belül, mert ez jelzi a többi magányos kihívónak, az új fiúknak, hogy a főnök nincs egyedül, és ne is legyen kedvük megkérdőjelezni a hatalmát. Persze ehhez az alfahímnek nagyon kell értenie a kapcsolatok kialakításához és ápolásához. Az alfa hímek például nagyon figyelmesen bánnak a kiöregedett alfa hímmel, aki már nem annyira erős, de még megvan a kapcsolati hálója!

 

Alfahím, mint vezető - szövetségesek

 

Az alfa hím, mint vezető – a legnagyobb meglepetés az empátia

Ami leginkább eltér a hagyományos alfa hím felfogástól az az empátiára vonatkozik! A jó kapcsolatok érdekében az alfa hím nagy empátiát mutat a csapata elesettjei iránt, hogy ezzel elnyerje a közösség tiszteletét és támogatását. Waal grafikonja mindezt jól mutatja.

Alfa hím, mint vezető - törődik a kicsinyekkel

 

Az alfa hímek sokat foglalkoznak a kicsinyekkel, hogy ezzel elnyerjék a nőstények támogatását. Ezt leginkább a politikus alfa hímeknél lehet látni.

Az alfa hím, mint vezető – Neked milyen kép ugrik be róla?

Legtöbb embernek a bunkó, nagyképű főnök. „Minden nap seggeket kell rugdosnom!” hallottam vezetői tréning előkészítés során egy kkv-s vezetőtől. Frans de Waallal egyetemben azt szeretném, ha pontosodna az alfahímekről kialakult kép, mert jó vezetőkre napjainkban nagyobb szükség van, mint valaha!

Ajánlom a TED-es előadást! Itt a linkje.

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .