A felelősségvállalás - kinek az érdeke - műszakvezető képzés

Felelősségvállalás – kinek a legfontosabb érdeke?

Felelősségvállalás – nélküle nincs sikeres szervezet

A felelősségvállalás az egyik legfontosabb szervezeti elvárás a dolgozókat közvetlenül irányító vezetőkkel szemben! Legyen a területének gazdája, vállalja a felelősséget a munkatársaiért, a csapatáért! Akármilyen fontos is a felelősségvállalás azt kívülről nem lehet ráerőltetni senkire! Sok minden van hatással arra, hogy egy frontvonali vezető teljesen elkötelezetté váljon! Kell, hogy megfelelő legyen a hozzáállása, rendelkezzen a munkavégzéshez szükséges kompetenciákkal! Kell, hogy jó legyen a kapcsolata a saját vezetőjével, jó csapata legyen. Fontos az olyan támogató cégkultúra, amiben bátran lehet a problémákról beszélni. És kell még valami! Erről a „valamiról” szól az írásom.

 

Felelősségvállalás – idézzük a mestert! 

Peter Drucker 2000-ben a Managing Knowledge Means Managing Oneself című cikkében a következőket írta:

„Pár száz év múlva, amikor a mi korunk történelmét egy távoli perspektívából szemlélik, a legfontosabb dolog, amit a történészek leírnak, nem a technikai fejlődés lesz, nem az internet és nem is az e-kereskedelem, hanem a minden előzmény nélküli változás a lehetőségekben. Korunk az első időszak, melyben jelentősen és gyorsan növekednek az ember döntési lehetőségei. És ez az első időszak, amikor menedzselnünk kell magunkat. És a társadalom egyáltalán nincs erre felkészülve.”

 

Felelősségvállalás = menedzseljük magunkat

A felelősségvállalás elsősorban azt jelenti, hogy nem másokat hibáztatunk a problémánkért, nehézségeinkért, a sorstól kapott nehéz feladatokért és nem másoktól várjuk a megoldásokat. Nem várjuk a megoldást a főnökünktől, az államtól, a miniszterelnöktől, az uniós pályázatoktól. Ha vállaljuk a felelősséget magunkért, feladatainkért, akkor mindent megteszünk, ami rajtunk múlik!

Kétkezi munkásoknak, szakmunkásoknak, gyári dolgozóknak tartott képzéseinken gyakran halljuk:

Mondják meg mi a feladat, adjanak eszközöket s fizessenek meg – más engem nem érdekel!”
„Nekem azt mondták, ne gondolkodjak, így nem is gondolkodom!”
„Nekem ezt eddig nem mondták!”
„Én pont szüneten voltam!”
„Ha más nem csinálja, én miért csináljam?!!”
„Amikor reggel bejövök a kapun, felveszem a sisakot a fejemre és csak magammal törődöm, más nem érdekel!”

Felelősségvállalás  gazdaszemlélet műszakvezető képzés

Gondolom művezetők, csoportvezetők, a dolgozókat közvetlenül irányító frontvonali vezetők tudnák folytatni a sort!

 

 

A felelősségvállalás nem csak a cég érdeke, hanem az egyéné is!

Christopher Avary nagysikerű könyve és előadása jól bemutatja, hogy a felelősségvállalás elsősorban az egyén érdeke. Ha vállaljuk valamiért a felelősséget, akkor energiát, eltökéltséget érzünk magunkban, hogy azt megoldjuk. Ha megoldottuk, akkor pedig tanulunk belőle és fejlődünk. Ha fejlődünk motiváltak maradunk!

Elménk működése és a felelősségvállalás

Christopher Avary szerint, amikor bármilyen problémával, nehézséggel találkozunk az elménk három különböző szakaszokon megy át.

Tagadás„Nem én tehetek a problémákért, hanem más!” A másik dolgozó, a másik egység, a főnököm, mindenki más, csak nem én! Mi lesz ennek a következménye? Biztos nem mi leszünk a hónap dolgozója!

Kötelességérzet„Valakinek még is meg kell oldania ezt a problémát!” „Végül is ezért tartanak bennünket!” „Na jó, essünk túl rajt, csak haladjunk már!” Mi lesz ennek a következménye? Egy idő után kiégünk, elfásulunk, mer nem lesz sikerélményünk!

Felelősségvállalás – Ez a probléma. „Gyerünk, álljunk neki!” „De érdekes, ezzel a problémával még nem találkoztam! Mi lehet az oka?” Ha így gondolkodunk, akkor fogunk tanulni, fejlődni, lesz sikerélményünk és jó érzésünk, fenntartható munkakedvünk!”

 A felelősségvállalás folyamata - műszakvezető képzés

 

Mi a különbség: Felelősséget vállalok, illetve felelősséget kapok?

A különbség ég és föld! Ha felelősséget vállalok, akkor én döntök. Ha felelősséget kapok, akkor kívülről erőltetik rám a döntést, beavatkoznak az autonómiámba! Egyből az a kérdésem merül fel, hogy hatáskört, erőforrásokat, időt, fizetésemelést fogok-e kapni a felelőssé tétellel együtt??!! Ha a főnököm tesz felelőssé mindezek nélkül, (és fontos nekem az állásom) akkor nagy valószínűséggel elvégzem a feladatot, de közben minden erőmmel, kreativitásommal a kifogásokat, kibúvókat fogom keresni.  
Ahhoz, hogy a dolgozók elkötelezettek legyenek, hogy elkötelezettséget vállaljanak a saját feladataikért, ahhoz megfelelően kell vezetni őket! Többek között bizalmi kapcsolatnak kell lennie vezető és beosztott között, a beosztottnak értenie kell a feladatok mögötti „miérteket”, igazságosnak kell éreznie a kiadott feladatot, érettnek kell lennie, stb. A sort folytathatnám, de egy blogban sajnos nem tudom részletezni azt, amit  a „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatában akar dolgozni!” programunkon átbeszélünk, gyakorlunk!

Felelősséget vállalok vagy felelősséget kapok - vezetőképzés

 

Van-e árnyoldala annak, ha egy munkahelyen elkötelezettek vagyunk?

Igen! Egyre több feladatunk lesz, egyre többen akarnak kihasználni bennünket! A tapasztalatom szerint sok jóindulatú munkavállaló ezért hagy fel a felelősségvállalással, mert azt érzi, kihasználják.

Sokszor úgy éli meg, hogy igazságtalanul bánnak vele, mert másokhoz képest rá több feladat hárul. Ezért – visszakanyarodva Peter Druckerhez – az önmenedzselést, a magunkért való kiállást meg kell tanulnunk! Pl. hogyan mondjunk nemet, hogyan beszéljük meg a főnökökkel, hogy más a véleményünk anélkül, hogy beletenne a „kekeckedő” dobozba.

 

De ahol a probléma, ott a segítség!

Ajánlom a műszakvezetők, csoportvezetők számára kidolgozott gyakorlatorientált vezetőképző programunkat, illetve annak vezetői kommunikáció moduljait.

Ugyancsak ajánlom a Prezentáció – nyilvános szereplés képzésünket! A nyilvános szereplést azért tartjuk fontosnak, mert ha egy vezető felelősséget vállal egy ügyért, akkor azt hatásosan kell tudnia képviselnie vezető, munkatársai elött!

Kérdésünk Hozzád:

Milyen rossz és milyen követendő munkahelyi példáid vannak a felelősség vállalásra?

 

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu

műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .