trillió dolláros coach – Bill Campbell- a coach meghatározása

A trillió dolláros coach titkai

A trillió dolláros coach – egy túlzó, fellengzős elnevezés?

 

Nos, egyáltalán nem! Eric Schmidt és Jonathan Rosenberg könyvéből kiderül, hogy szilicumvölgyi tech óriások vezetőinek, az Apple vezér Steve Jobsnak, a Google alapító Larry Page és Sergey Brinnek, a Facebookos vezető, Sheryl Sandbergnek ugyanaz a coach segített túljutni a vezetés kihívásain. Ezeknek a cégeknek az értéke eléri a trillió dollárt!

Ki a trillió dolláros coach?

Az ő neve Bill Campbell. Valamikor amerikai foci edző volt, majd értékesítési vezetőként kezdett bele az üzleti élet vezetőinek, vezetői csapatainak coachingolásába. Három évvel Bill Campbell halála után a könyv szerzői, akik maguk is a Google magas rangú vezetői voltak, és akiket szintén éveken keresztül coachingolt, emléket akartak állítani az edzőnek. Megkérdeztek 80 olyan magas rangú vezetőt, akiket a trillió dolláros coach segített, hogy mi volt a tapasztalatuk a vele való együttmunkálkodás során, mi hatott rájuk Bill Campbell coacingjából. Tapasztalataikat írták meg könyvükben, azzal a céllal, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a coach szemléletét, módszereit.

Mik a trillió dolláros coach könyv főbb üzenetei?

Elolvasva a könyvet, számomra az a két fő üzenet, hogy

  • Ahogy nincs sikeres sportcsapat edző nélkül, úgy nem lehet sikeres üzleti csapat sem edző nélkül!
  • A mai gyorsan változó, tudásalapú szervezetekben a vezetőknek meg kell tanulniuk coachingolni a saját csapatukat. Minél magasabb szinten van egy vezető a szervezeti ranglétrán, annál inkább érdeke, hogy minél több alatta dolgozó munkatárs legyen sikeres.

A Likedinen nagyon érdekes interjú volt a szerzőpárossal. A hallgatóság egyik kérdése az volt, hogy mit javasol a szerzőpáros a mai vezetőknek, honnan szerezzenek jó coach-ot? Nos, a szerzőink azt válaszolták, hogy ők egymástól tudtak Bill Campbell munkásságáról, a coach-ról és egymásnak ajánlották. Az az érzésem, hogy ez ma is így működik. Mi magunk is a vezetőknek szóló tréningprogramunkkal, coaching programunkkal személyes ajánlások útján jutunk el partnereinkhez.

Három titok a trillió dolláros coach módszereiből. 

Coachingolható vagy? 

Bill Campbell először azt vizsgálta meg, hogy aki felkérte coachingra, egyáltalán coachingolható-e? Kit lehet coachingolni? Aki őszinte és alázatos, aki hajlandó a kitartó és kemény munkára és nyitott a folyamatos tanulásra.
trillió dolláros coach – Bill Campbell - kit lehet coachingolni

A vezető coachingján keresztüli csapat-coaching.

A coach vesszőparipája, hogy a vezetőnek csapatot kell építenie!  A személyes coching során külön figyelmet szánt arra, hogy átbeszéljék, hogy a vezető hogyan coachingolja, fejleszti a saját csapatát. A vezető egyáltalán kiemelkedő feladatának véli-e munkatársai együttmunkálkodásának fejlesztését. A coach azt az üzenetet próbálta átadni, hogy minél erősebb a kapcsolat a csapattagok között, annál jobb a csapat a problémamegoldásban, a kihívások megválaszolásában.
trillió dolláros coach – Bill Campbell - előszőr a csapat

 

Az innovációhoz öntörvényű, nehezen kezelhető, erősen teljesítményorientált „sztárok” kellenek!

Olyan légkört kell kialakítani, mely nem taszítja ki ezeket az embereket, és minden nehézség ellenére bevonja őket a csapatmunkába!

A szerzők 33 titkot osztanak meg velünk. Érdemes elolvasni a könyvet!

 

A trillió dolláros coach tanácsai alkalmazhatóak vajon hazánkban is?

Ahogy a lean menedzsment más Japánban, mint nálunk, úgy a coaching is más a Szilicium völgyben, mint hazánkban. Ahogy a Japán kultúra, mentalitás nélkül nem érthető meg a lean, úgy az amerikai kultúra, mentalitás nélkül nem érthető meg a coaching sem. A coaching alapvetően egy versenyre épülő és érdemalapú kultúra szülötte. Egy olyan versengő kultúráé, amiben a versenytársak nem ősellenségek – pl. a szilicum völgy versengő IT óriásainak ugyanaz a személy volt a coach-a. A kulturális hátteret jól jellemzi, hogy Bill Campbell hogyan fogalmazza meg a coaching lényegét:

A coach az, aki kimondja azt, amit nem akarsz hallani, megmutatja, amit nem akarsz látni, azért, hogy olyanná válhass, amilyenné mindig is szerettél volna.

Kíváncsi vagyok, hogy a hazai vezetők mennyire fogékonyak a Bill Campbell által képviselt szemléletre, módszerekre. Kíváncsi vagyok, a hazánkban is kialakult coaching divat mennyire fog hozzájárulni a hazai cégek, az ország fejlődéséhez? Az is igaz, hogy a divat miatt nem finnyáskodni kell, hanem követni! A mi coaching programunk itt található!

1 thought on “A trillió dolláros coach titkai”

  1. Abonyi János

    Az egész világon nincs több pénz nagyjából, mint 100 billió USD. Valaki/valami ennek a tízezerszeresét elérte?! Az lehetetlen. Az a helyzet, hogy a könyv címének a lefordítása sem sikerült.

    Trillion Dollar Coach => A billió dolláros coach

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .