Az ideális csapattag

Milyen az ideális csapattag?

Mi fán terem az ideális csapattag?

 A csapatépítő tréningjeink és a vezetőképzések során gyakran felmerül a kérdés, milyen az ideális csapattag. Bizonyára nem meglepő, hogy önmagát szinte mindenki ideális tagnak tartja. Aki keményen dolgozik és folyton másokkal verseng, természetesen azt állítja magáról, hogy ő az ideális csapatmunkás. A barátságosabb, melegebb attitűddel rendelkező, a nyugodt légkört mindennél többre becsülő társak persze nem értenek ezzel egyet.

Patrick Lencioni, számos sikeres könyv szerzője, aki a szervezetek életével foglalkozik és a kiválóan működő csapatok titkait kutatja, egy izgalmas és hasznos modellel állt elő sikerkönyvében.

 

 

ideális csapattag

 

Szerénység, alázat

Az ideális csapattag legfontosabb erénye, hogy alázatos. Fontosabb számára a csapat sikere, mint az egyéni előrejutás. Aki híján van az alázatosságnak, az megköveteli, hogy mások rá figyeljenek – ez pedig veszélyes a csapat számára. Az alázatos csapattagok pontosan tudják, milyen készségekkel és tudással járulnak hozzá a csapat sikeréhez, de sosem kérkednek ezzel.

Tettre kész

A második legfontosabb dolog, hogy az ideális csapattagban erős vágy él arra, hogy keményen dolgozzon és megtegyen bármit, amivel sikerhez segíti a csapatot. Az ilyen tettre kész tagot sohasem kell büntetni, vagy jutalmazni, hogy többet vagy jobban dolgozzon, mert önmotivált és szorgalmas. Önként keresi, hol tud segíteni, felelősséget vállal és elkötelezett a csapat iránt.

Emberismeret

Az utolsó erény az empátia, mely azt jelenti, hogy az ideális csapattag tudja, hogyan kell jól bánni másokkal. Az empatikus ember átlátja a csapat dinamikáját és tudja, hogy szavai, cselekedetei hogyan hatnak másokra. Jó az ítélőképessége és intuitív módon is hatékonyan bánik másokkal.

 

Az ideális csapattag tehát mindhárom tulajdonsággal rendelkezik.

Az alábbi ábra azt mutatja, mi történik, ha csupán 1 vagy 2 tulajdonság szorul valakibe.

 

ideális csapattag - ha valami hiányzik

 

Ha valaki csak tettre kész, akkor buldózerként fog viselkedni, ha csak alázatos, akkor lábtörlővé válik, és ha csupán az emberekhez ért, akkor (bár sokakat megnyer magának) csak a jóbarát szerepkört tölti be.

Két jellemző birtoklása esetén bajkeverőkkel, politikusokkal és szerethető naplopókkal lesz tele a csapat.

Bajkeverő

A bajkeverő alázatos és tettre kész, de nem tud bánni másokkal. Alacsony az érzelmi intelligenciája. Jól végzi a munkáját, de kapcsolataiban inkább csak pusztítást végez.

Szerethető naplopó

Első pillantásra úgy tűnik, ő az ideális ember, hiszen alázatos és ért másokhoz, így nagyon is szerethető. Ugyanakkor nem hajtja semmi, hogy extra erőfeszítéseket tegyen. Megteszi, amit kérnek, vagy várnak tőle, de a lelkiismeretes csapattagok az őrületbe kergetik.

A politikus

A politikus a legveszélyesebb csapattag, mert tudja, hogyan fogadtassa el magát másokkal és tudja, hogyan mutatkozzon alázatosnak. Közben egoista és csak a saját érdekeit tartja szem előtt. Társai úgy érzik, manipulálja őket.

 

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy az ideális csapattag nem csak úgy létezik a légüres térben. Nem lehet valahonnan leakasztani, egy másik cégtől, csapattól átexportálni, mert minden csapatnak saját légköre, saját atmoszférája van, egyedileg nagyon is különböző emberekkel. Ideális csapattagok csak akkor lesznek a csapatunkban, ha építjük magát a csapatot, a tagok közötti bizalmat és kapcsolatokat.

 

1 thought on “Milyen az ideális csapattag?”

  1. Nagy Lajos

    Jó megközelítés.
    A cikk végén az író utal a csapatok saját légkörére.
    Egy ideális csapattag nem mindenképpen kompatibilis minden csapattal.

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .