Az egyén tisztelete

Az egyén tisztelete – mit is értünk alatta?

Legfontosabb értékünk az egyén tisztelete!

Számos cég értékrendjében benne szerepel az egyén tisztelete. A LEAN menedzsment egyik alapja az egyén tisztelete. Könyv is megjelent a Tisztelet erejéről egy nemzetközi hírű szerzőpáros tollából. A gyakorlatorientált vezetői tréningünk, az asszertív kommunikációs képzésünk, és konfliktuskezelési, coaching programunknak is kihagyhatatlan része az egyén tisztelete. Sokat beszélünk róla, de mit is értünk alatta, miért fontos az egyének tisztelete?

 

Mit értünk az egyén tisztelete alatt?

Művezetői, csoportvezetői tréningjeinken rendszeresen megszondáztatom a résztvevőket, mit értenek az egyén tisztelete alatt? Pontosan honnan, miből tudják, hogy a kollégáiktól megkapják a tiszteletet?

A legtöbbször ezek a meghatározások kerülnek elő:

  1. Köszön nekem.
  2. Fogadja a köszönésem, visszaköszön.
  3. Meghallgatja a véleményemet.
  4. Meghallgatja a véleményemet és közben rám figyel.
  5. Meghallgatja a véleményemet és elfogadja.
  6. Kikéri a véleményemet.
  7. Kér tőlem és nem utasít.
  8. Ha problémája van velem, azt konkrétan, nyugodt hangnemben mondja el!

 

Széles a skála! Van olyan vezető, aki a tisztelet alatt elvárja, hogy mások (főleg a dolgozói) figyelmesen meghallgassák őt és fogadják el a véleményét, van, aki azt várja, hogy a dolgozói, vezetőtársai bátran nyilvánítsanak véleményt!

 

Mit mond az internet népe az egyén tiszteletéről?

Talán a legfontosabb közös pont, hogy a tisztelet alapja az, hogy egyenrangú embertársamnak tekintem a másik felet, függetlenül a beosztásomtól, nememtől, tapasztalatomtól.

 

Mit ért a TOYOTA az egyén tisztelete alatt?

A Toyota módszerének modellezésével európaiasított menedzselési divat lett a LEAN. Ma már a valamit is magára adó for profit cég lean módszereket vezet be. Nos, a LEAN két alapja az:

   1. Egyén tisztelete és a
   2. Folyamatos fejlődés.

Erre épül az összes látványos lean eszköz használata.

A TOYOTA honlapja szerint az egyén tiszteletén a következőt értik:

Tiszteljük egymást = erőfeszítéseket teszünk, hogy megértsük egymást, felelősséget vállalunk a kapcsolatainkért és kihozzuk magunkból a legjobbat, hogy kölcsönös bizalmat építsünk.

 

egyén tisztelete

 

A TOYOTA módszerének modellezésében elmúlhatatlan érdemeket szerzett Jim Womack, A Lean Enterprise Institute alapítója és elnöke, a következőként nyilatkozik:

Az idők során rájöttem, hogy a tisztelet legmagasabb formája a problémamegoldás. A vezető azt mondja a dolgozónak, hogy nem tudja egyedül megoldani a problémát, mert nincs elég közel a problémához, s így nem tudja a szükséges tényeket.

Tiszteli a dolgozó tudását és azt ajánlja fel neki, hogy keressék meg együtt a legjobb megoldást. Nyilván a dolgozó sem tudja egyedül megoldani a problémát, egyrészt, mert túl közel van hozzá, másrészt, mert vonakodik attól, hogy kemény kérdéseket tegyen fel a saját munkájával kapcsolatban.

A problémát csak úgy tudják megoldani, ha kölcsönös tiszteletet mutatnak egymás iránt és egymás szerepköre iránt. Ezzel a munkavégzés is nagyobb elégedettséget okoz és a szervezeti teljesítmény is egyre javul.

 

Nos, kedves olvasóm, Te mit értesz az egyén tisztelete alatt?

Kíváncsi vagyok a mai magyar cégeknél, for profit cégeknél mit értenek a vezetők, a dolgozók az egyén tisztelete alatt? Kíváncsi vagyok, hogy ahol évek óta leaneznek ott változott-e az egyének tisztelete?
Az egyének tisztelete érték jelentését szerintem legerősebben a kultúránk határozza meg. Hankiss Elemér általam sokat méltatott Pongyola társadalom című írásában tudományos igényességgel foglalkozik ezzel! Szívből ajánlom!

Vélemény?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .