Nincsenek jó vezetők jó követők nélkül

Nincsenek jó vezetők jó követők nélkül!

És nincsenek jó követők jó vezetők nélkül!

Ahhoz képest, hogy manapság milyen sok szó esik a vezetésről, a kiváló vezetők jellemzőiről, elenyészően keveset beszélünk arról, kik a jó követők. Alkalmatlan, mérgező követőkről többet hallunk vezetői tréningjeinken, mint olyanokról, akikkel elégedettek a vezetők!
A jó követők hozzáállásáról, viselkedéséről azért is kell beszélnünk, mert a vezetők egyben követők is, hiszen minden vezetőnek van felettese, akivel érdemes jó viszonyt kialakítani. Sokszor ez vezető egója is nehézzé teszi, hogy szerepet váltson vezetőről, követőre!
Járjuk körbe ezt a témát!

Mi jellemzi a jó követőket?

Ahogyan a vezetőknek is fejleszteniük kell magukat és kompetenciáikat, úgy a követőknek is szükségük van fejlődésre. A jó követőnek 2 fő jellemzője van: kritikus gondolkodás és aktív viselkedés. A kritikus gondolkodás azt jelenti, hogy tudatában vagyunk, mi történik körülöttünk, és annak is, mi kell a csapatnak ahhoz, hogy sikert érjen el. Az aktív viselkedés pedig akkor áll elő, ha nem dőlünk hátra másokra várva, hanem megyünk előre és tesszük a dolgunkat, ha abban mi vagyunk a legjobbak.

E 2 jellemző mentén alakította ki elméletét Robert E. Kelley a követők típusairól. A két jellemző két dimenziót jelent, és ezek mentén a követők 4 típusa rajzolódik ki. Plusz még egy.

 

jó követők

 

A hatékony, jó követők: a sztárok

  • Kritikusan gondolkodnak, függetlenek, és aktívan viselkednek. Következetesen viselkednek mindenkivel és jól kezelik a konfliktusokat és a kockázatokat. Megbirkóznak a változásokkal, vállalják saját véleményüket, mindig arra fókuszálnak, mi a fontos a cég szempontjából. Tisztában vannak azzal, mások hogyan látják őket.
  • Gyakran használják a szervezet szolgálatára szakértelmüket, kapcsolati hálójukat és információs erejüket.

 

A konformisták: az igen emberek

    • Rendkívül elfoglaltak, de nem igazán gondolkodnak azon, mit is csinálnak. Készségesen megtesznek bármit, nem kérdőjelezik meg a parancsokat. Nagy ívben kerülik a konfliktusokat, a legcsendesebb utat járják, és végtelenül hűségesek a vezetőhöz.

 

A passzív követők: a birkák

  • Olyanok mint a kétéves gyerekek, akik nem akarnak semmit, csak játszani. Keveset gondolkodnak és keveset cselekednek. Nem kezdeményeznek, nem vállalnak felelősséget. Sok ilyen követővel találkozhatunk olyan cégekben, ahol a vezető mikro-menedzsel, túlzott ellenőrzést alkalmaz, vagy ahol a hibáztatás a szervezeti kultúra része.

 

Az elidegenedettek: a dohányzóban hőbörgők

  • Ezek a követők nagyon is alaposan gondolkodnak, de valamiért a pálya szélére csúsztak. Nagyon negatívok és úgy érzik, nem képesek befolyásolni környezetüket. Lehet, hogy túl sokáig voltak egy pozícióban és hiába várták az előléptetést, emiatt megkeseredtek.

 

A túlélők: a kaméleonok

  • A túlélők azok a követők, akik szinte bármely típusba át tudnak ugrani. Tudják, mikor és hogyan változik a szervezeti kultúra és képesek a váltásra.

 

Az új emberek általában konformisták vagy passzívak – ezzel nincs semmi gond, hiszen mindenkinek szüksége van egy kis időre ahhoz, hogy megismerje a környezet elvárásait. De nemcsak a hatékony követőkre van szükség a szervezetekben, hanem a kaméleonokra is (jelzik, ha gond van) és a dohányzóban hőbörgőkre is, akik kiválóak az ördög ügyvédjének szerepében: érdemes a kritikájukat meghallgatni és segíteni nekik, hogy kellemesebb szerepkörbe kerüljenek.

 

Szívesen látjuk a Légy az a vezető akinek mindenki a csapatába akar tartozni” programunkon azokat, akiket érdekel hogyan hatnak egymásra a jó vezetők és a jó követők!

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .