Vezetőképzés - szervezeti hierarchia - förtelmes főnökök

A förtelmes főnökök három típusa

Dolgozott Ön förtelmes főnökök alatt? Netán a mostani vezetője is az?

Valószínűleg nincs egyedül! Számtalan kutatás bizonyítja – először itt publikálták 2002-ben – hogy a szervezetekben könnyen jutnak előre azok a vezetők, azok a förtelmes főnökök, akik a személyiségük árnyoldala alapján a „sötét hármas – dark triad” csoportba sorolhatók.

Nemzetközi kutatások nélkül is könnyen belefutunk egy förtelmes főnökbe. Sokan keresnek meg és kérik a tanácsaimat, hogyan bírják ki, hogyan viseljék el a főnöküket! Amikor frontvonali vezetőknek tartok képzést, sajnos akkor is előkerül, hogy a résztvevőknek egyöntetűen a főnökükkel van bajuk. Az írásom végén összeszedtem pár tanácsot számukra.

Nézzük a sötét hármast:

Pszichopaták, akik impulzívak, érzelmileg hidegek, könyörtelenek.

Machiavellisták, akik névadójukhoz híven jól tudnak az érdeküknek megfelelően helyezkedni. Fölfelé nyalnak, lefelé rugdosnak.

Narcisztikusak, akik fenn hordják az orrukat és többre tartják magukat mindenkinél.

 

Vezetőkézés - a förtelmes főnökök három típusa - a sötét hármas

 

Mi lehet a sikerük titka?

Nos, a förtelmes főnökök titka a következő:

A pszichopaták könnyen döntenek, nem figyelnek az emberekre. Nekik nem gond bárkit kirúgni, leépíteni, átszervezni, kellemetlen döntéseket keresztül vinni.

A machiavellisták könnyen kifürkészik, milyen emberek a döntéshozók, hogy kell bánni velük. Jó sakkjátékosok, van türelmük kivárni, amíg megérik a munkájuk gyümölcse. Az egyes kutatások szerint nekik a legmagasabb a fizetésük egy szervezeten belül.

A narcisztikusak rövidtávon nagyon jól el tudják adni magukat, jó benyomást tudnak kelteni a környezetükben, mint olyan vezetők, akik jól tudják, mi a könnyű megoldás, ami erőfeszítések nélkül hoz eredményt. Sokszor szexuális ragadozók is.

Nos, mely szervezetben nem lehet ilyen tulajdonságokkal boldogulni? A rossz fiúk nem véletlenül boldogulnak jól a szervezeteken belül! A Forbes üzleti magazin odáig is elmegy, hogy azt állítja provokatív cikkében, hogy a rossz fiúkból lesznek a legjobb vezetők!

 

Förtelmes főnökök - amihez nagyon értenek

 

Ki issza meg a levét annak, ha förtelmes főnökök ülnek a vezetői székben?

Természetesen hosszútávon a dolgozók, az cég eredményessége, az egész üzleti közösség, az egész gazdaság!

 

Egy szervezetben azok döntenek, akiknek hatalmuk van! Pont!

Figyelem! Egy szervezeten belül nem a legjobbak, nem a leginkább hozzáértők hozzák a döntéseket! Nem is azok, akik a cég érdekeit tartják szem előtt, akik feddhetetlenek! NEM! A döntéseket azok hozzák, akiknek hatalmuk van! Nyugodj ebbe bele! Mondotta volt a néhai Peter Drucker, akit én is sokat idézek blogomban. Mondhatta volna Peter Drucker, hogy oda kell figyelni, hogy a legjobbakból, leginkább hozzáértőkből legyenek a vezetők, mert aztán a vezetők hozzák meg a döntéseket! De nem ezt mondta!!

 

Szóval a helyzet súlyos, de azért nem reménytelen!

Elsősorban frontvonali és középvezetőkkel – művezetők, csoportvezetők, supervisorok, csapatvezetők – dolgozva azt tapasztalom, hogy akik jól dolgoznak, vezetők és beosztottak egyaránt, sokszor szégyenlősek, nem akarnak dicsekedni, nem tudnak, nem akarnak kiállni magukért. Legtöbbször utálnak szerepelni, annyira a munkára figyelnek, hogy nincs idejük, figyelmük arra, hogy építsék a kapcsolati hálójukat, felderítsék a cégen belüli szövevényes viszonyokat.  

Mi a megoldás? Legelőször is a jól dolgozó vezetőknek el kell fogadniuk, hogy az üzleti szervezetek is politikai arénaként működnek! Tudom nem könnyű! Nekem is nehéz megélnem, amikor azt hallom, hogy jól dolgozó, eredményeket elérő, a dolgozók által elismert vezetőknek egyszer csak nem hosszabbítják meg a szerződésüket valami mondvacsinált ok miatt. Nekem is nehéz megélnem, amikor olyan ismerőseimet, barátaimat bocsájtják el, akikről tudom, mindent megtettek a cég érdekében, sokszor évtizedeket föláldozva az életükből!

A jól dolgozóknak meg kell tanulniuk azt, amit a sötét hármas lovagjai tanulás nélkül is nagyon jól tudnak, mert a vérükben van! Mese nincs, a kiválóan dolgozó vezetőknek meg kell tanulniuk jól prezentálni, nemet mondani, hatékonyan tárgyalni, asszertívan kommunikálni, megbeszéléseken hatásosan érvelni, ötleteiket értékesítői ügyességgel eladni, kapcsolatokat építeni – hogy csak pár példát hozzak.

Sajnos kultúránk inkább az engedelmességre tanít! Ne pofázzunk vissza, ne ugráljunk, legyünk jó kisfiúk, kislányok, végezzük csak szorgalmasan a munkánkat, aztán majd felfigyelnek ránk. Ezzel persze a jó fiúk, jó lányok akaratlanul is hozzájárulnak a sötét hármas érvényesüléséhez.

Kedves jól dolgozó vezetők, azért csak óvatosan, ne fejjel a falnak!

Aki filmeken is szeretné tanulmányozni a sötét hármast, azoknak kihagyhatatlan filmsorozat a Kártyavár, a House of Cards. Akinek a gyomra nehezen fogadja be, ami ebben a filmsorozatban történik – és én is közéjük tartozom – azoknak vígjátékokat javaslok: Hivatali patkányok; vagy a Förtelmes főnök.

 

Azoknak, akik

  1. nem akarják a homokba dugni a fejüket a sötét hármassal kapcsolatban,
  2. de nem is akarnak bekapcsolódni a politikai játszmákba,
  3. lúzerek sem szeretnének lenni és
  4. ráadásul még stresszmentesen, boldogan is akarnak élni, azoknak a

 

sztoikus filozófiát és az arra épülő programunkat ajánlom!

 

 

A főrtelmes fönök típusai - the dark triad

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..