A förtelmes főnökök három típusa - gyakorlatorientált vezetőképzés - narcisztikus vezető - machiavellista vezető - pszichopata vezető - sötét hármas

A förtelmes főnökök három típusa

Dolgozott Ön förtelmes főnökök alatt? Netán a mostani vezetője is az?

Valószínűleg nincs egyedül! Számtalan kutatás bizonyítja – először itt publikálták 2002-ben – hogy a szervezetekben könnyen jutnak előre azok a vezetők, azok a förtelmes főnökök, akik a személyiségük árnyoldala alapján a „sötét hármas – dark triad” csoportba sorolhatók.

Nemzetközi kutatások nélkül is könnyen belefutunk egy förtelmes főnökbe. Sokan keresnek meg és kérik a tanácsaimat, hogyan bírják ki, hogyan viseljék el a főnöküket! Amikor frontvonali vezetőknek tartok képzést, sajnos akkor is előkerül, hogy a résztvevőknek egyöntetűen a főnökükkel van bajuk. Az írásom végén összeszedtem pár tanácsot számukra.

Nézzük a sötét hármast:

A pszichopata vezetők impulzívak, érzelmileg hidegek, könyörtelenek.

A machiavellista vezetők névadójukhoz híven jól tudnak az érdeküknek megfelelően helyezkedni. Fölfelé nyalnak, lefelé rugdosnak.

A narcisztikus vezetők fenn hordják az orrukat és többre tartják magukat mindenkinél.

 

A förtelmes főnökök 3 típusa - gyakorlatorientált középvezető képzés - vezetőképzés - FORLONG Bt

 

Mi lehet a sikerük titka?

Nos, a förtelmes főnökök titka a következő:

A pszichopata vezetők könnyen döntenek, nem figyelnek az emberekre. Nekik nem gond bárkit kirúgni, leépíteni, átszervezni, kellemetlen döntéseket keresztül vinni.

A machiavellista vezetők könnyen kifürkészik, milyen emberek a döntéshozók, hogy kell bánni velük. Jó sakkjátékosok, van türelmük kivárni, amíg megérik a munkájuk gyümölcse. Az egyes kutatások szerint nekik a legmagasabb a fizetésük egy szervezeten belül.

A narcisztikus vezetők rövidtávon nagyon jól el tudják adni magukat, jó benyomást tudnak kelteni a környezetükben, mint olyan vezetők, akik jól tudják, mi a könnyű megoldás, ami erőfeszítések nélkül hoz eredményt. Sokszor szexuális ragadozók is.

Nos, mely szervezetben nem lehet ilyen tulajdonságokkal boldogulni? A rossz fiúk nem véletlenül boldogulnak jól a szervezeteken belül! A Forbes üzleti magazin odáig is elmegy, hogy azt állítja provokatív cikkében, hogy a rossz fiúkból lesznek a legjobb vezetők!

 

Förtelmes főnökök 3 típusa - narcisztikus vezető - pszichopata vezető - machiavellista vezető - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

Ki issza meg a levét annak, ha förtelmes főnökök ülnek a vezetői székben?

Természetesen hosszútávon a dolgozók, az cég eredményessége, az egész üzleti közösség, az egész gazdaság!

 

Egy szervezetben azok döntenek, akiknek hatalmuk van! Pont!

Figyelem! Egy szervezeten belül nem a legjobbak, nem a leginkább hozzáértők hozzák a döntéseket! Nem is azok, akik a cég érdekeit tartják szem előtt, akik feddhetetlenek! NEM! A döntéseket azok hozzák, akiknek hatalmuk van! Nyugodj ebbe bele! Mondotta volt a néhai Peter Drucker, akit én is sokat idézek blogomban. Mondhatta volna Peter Drucker, hogy oda kell figyelni, hogy a legjobbakból, leginkább hozzáértőkből legyenek a vezetők, mert aztán a vezetők hozzák meg a döntéseket! De nem ezt mondta!!

 

Szóval a helyzet súlyos, de azért nem reménytelen!

Elsősorban frontvonali és középvezetőkkel – művezetők, csoportvezetők, supervisorok, csapatvezetők – dolgozva azt tapasztalom, hogy akik jól dolgoznak, vezetők és beosztottak egyaránt, sokszor szégyenlősek, nem akarnak dicsekedni, nem tudnak, nem akarnak kiállni magukért. Legtöbbször utálnak szerepelni, annyira a munkára figyelnek, hogy nincs idejük, figyelmük arra, hogy építsék a kapcsolati hálójukat, felderítsék a cégen belüli szövevényes viszonyokat.  

Mi a megoldás? Legelőször is a jól dolgozó vezetőknek el kell fogadniuk, hogy az üzleti szervezetek is politikai arénaként működnek! Tudom nem könnyű! Nekem is nehéz megélnem, amikor azt hallom, hogy jól dolgozó, eredményeket elérő, a dolgozók által elismert vezetőknek egyszer csak nem hosszabbítják meg a szerződésüket valami mondvacsinált ok miatt. Nekem is nehéz megélnem, amikor olyan ismerőseimet, barátaimat bocsájtják el, akikről tudom, mindent megtettek a cég érdekében, sokszor évtizedeket föláldozva az életükből!

A jól dolgozóknak meg kell tanulniuk azt, amit a sötét hármas lovagjai tanulás nélkül is nagyon jól tudnak, mert a vérükben van! Mese nincs, a kiválóan dolgozó vezetőknek meg kell tanulniuk jól prezentálni, nemet mondani, hatékonyan tárgyalni, asszertívan kommunikálni, megbeszéléseken hatásosan érvelni, ötleteiket értékesítői ügyességgel eladni, kapcsolatokat építeni – hogy csak pár példát hozzak.

Sajnos kultúránk inkább az engedelmességre tanít! Ne pofázzunk vissza, ne ugráljunk, legyünk jó kisfiúk, kislányok, végezzük csak szorgalmasan a munkánkat, aztán majd felfigyelnek ránk. Ezzel persze a jó fiúk, jó lányok akaratlanul is hozzájárulnak a sötét hármas érvényesüléséhez.

Kedves jól dolgozó vezetők, azért csak óvatosan, ne fejjel a falnak!

Aki filmeken is szeretné tanulmányozni a sötét hármast, azoknak kihagyhatatlan filmsorozat a Kártyavár, a House of Cards. Akinek a gyomra nehezen fogadja be, ami ebben a filmsorozatban történik – és én is közéjük tartozom – azoknak vígjátékokat javaslok: Hivatali patkányok; vagy a Förtelmes főnök.

 

Azoknak, akik

  1. nem akarják a homokba dugni a fejüket a sötét hármassal kapcsolatban,
  2. de nem is akarnak bekapcsolódni a politikai játszmákba,
  3. lúzerek sem szeretnének lenni és
  4. ráadásul még stresszmentesen, boldogan is akarnak élni, azoknak a

sztoikus filozófiát és az arra épülő programunkat ajánlom!

 

 

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .