gyakorlatorientált vezetőképzés - mindset - szemléletmód - Forlong

Korunk divatszava a mindset

Egyre gyakrabban halljuk tréning megrendelőinktől a mindset szót

Legtöbbször olyan vonatkozásban, hogy nem is a készségeket kellene fejlesztenünk a képzésen, hanem a mindsetet!  Annyiszor és annyi helyről hallom mostanában, hogy valószínűnek tartom, a mindset szó el fog terjedni, és ezzel a projekt, hardver, szoftver, tréning, coaching szavak mellett új gyönyörű szóval fog gyarapodni a magyar nyelv.

 

Mit is jelent a mindset szó?

Nos, a mindset nem más, mint meggyőződéseink, értékeink, gondolataink, elvárásaink egyvelege. Sok szinonimája van: életfilozófia, szemléletmód, hozzáállás, világkép, gondolkodásmód.
A mindsetünk döntően befolyásolja viselkedésünket, viselkedésünk meg az elért eredményeinket. Ezért fontos beszélnünk a mindsetről! Amúgy régóta ismert ez az összefüggés. Henry Fordtól sokat idézik a “Akár azt hiszed, hogy meg tudod tenni, akár azt, hogy nem – mindig igazad van!” mondást, ami jól szemlélteti a mindset lényegét. Hasonlóan frappáns érzékeltetése a mindsetnek az amerikai pszichológia atyjának nevezett William Jamestől: „Higgy abban, hogy érdemes élni, és a hited segít abban, hogy ez valóra váljon.”

mindset - gyakorlatorientált vezetőképzés

Gyakorlati példák a mindsetre

Mindkét példánk a vezetőképzésünkről származik: Az egyik vezető azt hangoztatja, hogy „Csupa hülyével vagyok körülvéve!”. A másik úgy vélekedik „Csiszolatlan gyémántokkal van teli a csapatom!” Tegyük fel, asszertív kommunikációs képzésre jönnek mind a ketten.
Az a vezető, aki a csiszolatlan gyémántokból akar csiszoltat kiformálni, az fogékony lesz az olyan asszertív kommunikációs eszközökre, mint az én-üzenet, az adatszintű visszacsatolás, az események leírása. Az, akinek az a véleménye, hogy a munkatársai alkalmatlanok, a tréningen jó esetben gyakorolja ugyan ezeket az eszközöket; de az életben továbbra is le fogja hordani a munkatársait, mert az a meggyőződése, hogy „ezekkel” csak így lehet beszélni! Mondjak   vezetői tréningeken hallott példákat? Van belőle egy csokorral!
Ennyit a mindset erejéről.

mindset - viselkedés - eredmények - vezetőképzés

Aki népszerűvé tette a mindset szót: Carol Dweck

Carol Dweck a Stanfordi Egyetem professzora vizsgálatai során azt állapította meg, hogy a kiváló és a gyenge eredményeket elért hallgatói között a különbség nem a mentális képességekben van, hanem a mindsetben. Két féle mindsettet azonosított: a jó eredményeket elért tanulóknál a fejlődő mindsetet, a gyengébb eredményeket elérteknél a merev mindsetet.

Carol Dweck - mindset - szemléletmód - merev szemlélet - rugalmas szemlélet - vezetőképzés


Kutatásairól 2007-ben jelentette meg azóta világhírűvé lett könyvét: Mindset: The New Psychology of Success”. Magyar fordításban a Szemléletváltás. A siker új pszichológiája címmel jelent meg. Ezúton is gratulálok a fordítónak, a kiadónak. Szerintem is a szemléletmód a mindset legjobb fordítása. Én is ezt próbálom következetesen alkalmazni – szélmalomharcot folytatva a mindset szó terjedése ellen. A szemléletmód mellett még a filozófia szót szeretem, mivel nagy rajongója és amatőr követője vagyok a sztoikus filozófiának – amiről itt írtam. Vezetőképzéseken inkább a vezetői filozófia szót használom.

Visszatérve Dweckhez, kutatása szerint, az akinek a szemléletmódja merev, úgy gondolkodik, hogy személyisége, a képességei, kapcsolatai megváltoztathatatlanok. Aki szemléletmódjában rugalmas, az abban hisz, hogy személyisége, képességei, kapcsolatai fejleszthetőek. Éppen ezért teljesen másképpen fog viselkedni a merev és máshogy a rugalmas szemléletű személy, ezért más eredményeket is fog elérni, ami aztán öntudatlanul is megerősíti a szemléletmódját.

Merev szemléletmód

Rugalmas szemléletmód

 • A képességeim nem fejleszthetők!
 • Én akarok a legjobb lenni!
 • Amit jól csinálok azt azért csinálom jól, mert okos vagyok!
 • Ha hibázom akkor csődtömeg vagyok
 • Nem hallgatom meg mások véleményét
 • Csak azt csinálom amit tudok, és ami könnyű
 • Ha valami nehezen megy akkor feladom, mert nem nekem való
 • A képességeim fejleszthetők
 • Mindig egy picivel jobb akarok lenni
 • A nehéz feladatok megoldása hoz sikert
 • A hibáimból tanulok
 • Mások visszacsatolásából tanulhatok
 • Szeretek új, szokatlan dolgokat kipróbálni
 • Ha valami nem működik új megközelítéseket próbálok ki – sohasem adom fel!

 

Milyen az ön szemléletmódja fejlődő vagy rugalmas?

Azt ajánlom, töltsön ki egy egyre több helyen elérhető kérdőívet, világítsa át, hogy Ön melyik típusba tartozik. Ha a merevbe, akkor azt javaslom, tréningezze önmagát! Higgye el, megéri!

 

Hogyan lehet a szemléletmódot formálni?

Külön írást érdemelne az, hogy hogyan, milyen eszközökkel lehet a szemléletmódot, a mindsetet formálni. Amíg az írásom megszületik, addig is a gyakorlatorientált vezetőképzésünket és az asszertív kommunikációs programunkat ajánlom. Ott foglalkozunk legtöbbet a szemléletmóddal és a szemléletváltással.

Akit maga Carol Dweck professzor asszony érdekel, annak javasoljuk az önkéntesek által magyar nyelven föliratozott előadását!

 

Carol Dweck A fejlődésbe vetett hit ereje - vezetőképzés

vezetőképzés - mindset - rugalmas szemléletmód - merev szemléletmód

1 thought on “Korunk divatszava a mindset”

 1. Szabóné Eszter

  Szuper! Ez az elméletet az AGYAG és MAG hasonlattal ismertem és talán ide vágó illusztráció Daróci Bárdos Tamás: Üszküdára című dala (mi szerencsétlenség, s mi a jó) és a ttps://mariannalepes.blog.hu/2019/06/21/a_reziliencia_es_a_megkuzdesi_technikak

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .