vezetés mint divatszakma - a pozitiv autokrata vezető - FORLONG BT

Pozitív autokrata vezető – ilyet akarnak a dolgozók, ilyet igényel a mai környezet!

Pozitív autokrata vezető – hagyjunk fel a coaching típusú vezető féle bullshit-tel!

Pozitív autokrata vezető. Ismeri ezt a kifejezést? Valószínűbbnek tartom, hogy inkább az autokrata vezető negatív tartalmát ismeri a kedves olvasó!  
„Én nem utasítok, én kérek!” Sokszor hallom ezt a szabadkozva megfogalmazott mondatot vezetői tréningjeinken. A mai vezetők félnek az autokrata vezető kifejezéstől és tudják, demokratikus vezetőnek kell lenniük

Rossz hírem van!
A bevonós, közösen döntős, buksi simogatós, tutujgatós, coachingolós vezetők a mai környezetben nem tudják átütő sikerre vezetni cégüket. Ami még kiábrándítóbb, úgy tűnik, a dolgozók sem ilyen vezetőkre vágynak. Legalábbis a tavalyi év üzleti sikerkönyve az Open Source Leadership: Reinventing Management When There’s No More Business As Usual szerint.

 hogyan kell az embereket vezetni - elméletben nincs hiány - FORLONG BT

 

Pozitív autokrata vezető. Ízlelgessük ezt a kifejezést! Lehet, hogy a politikai korrektség elleni lázadás elérte a tréningipart is?

A könyv szerzőjének 28 ország, 16 000 vezetőjére kiterjedt alapos kutatása szerint – és higgyék el nekem is fájó leírni – az emberek, úgy néz ki, nem akarnak demokratikus vezetőket. Egyébként nekem is ez a tapasztalatom!  „Én mindent megcsinálok, csak egyértelműen mondják meg, mit kell csinálni, biztosítsák az eszközöket, fizessenek meg!” Leginkább ezt hallom a frontvonalon dolgozóktól, amikor vezetői tréningek előkészítése során összegyűjtöm, hogy szerintük miben kellene fejlődnie a vezetőjüknek, a cégüknek.
 Legyünk őszinték, a ma csodált vezetők, Steve Jobs, Jeff Bezos, Elon Musk messze állnak a demokratikus vezetői stílustól. A könyvben megkérdezett vezetők így nyilatkoztak:

„A mai üzleti életben erőskezű vezetőnek kell lenned, hogy az új,  innovatív ötleteidet gyorsan átnyomd a szervezeten. Ne felejtsd el, hogy csak annyira vagy jó, amennyire a legújabb nagy ötleted! Ha nem tudsz gyorsan megvalósítani egy új ötletet, nem számít, mennyire jó az ötlet, főleg, ha valaki más valósítja meg helyetted.”

„Gyakran az erőskezű vezetőnek elég tudása és szenvedélye van ahhoz, hogy előre mozdítsa a dolgokat. A mai drámai gyorsasággal változó világban nem lehet konszenzust elérni. Kell, hogy legyen valaki, aki mások helyett is dönt, és nekik bízniuk kell a döntéshozó bátorságában.”

 

Higgyék el, nekem, mint trénernek pokoli nehéz leírni: Úgy néz ki, az emberek nem demokratikus vezetőkre vágynak!

 

Pozitív autokrata vezető – azért árnyaljuk a képet, mielőtt nagyon megijednénk.

Szerzőnk szerint Mandela, Gandhi, jó példája a pozitív autokrata vezetőnek. Pontosan tudták, mit akartak, attól nem tántorodtak el, korszakosan újat alkottak és közben tudásukkal, szerénységükkel, alázatosságukkal elnyerték követőik tiszteletét. Jim Collins a Jóból kiváló című könyvében is hasonlókat hangsúlyoz az 5. szintű vezetés modelljében.
Hogy teljesen egyértelmű legyek: A „Hülyékkel vagyok körülvéve!” az „Itt jön a csürhe!” és az „Ezeket banánnal kéne etetni!” mondatokkal operáló, agresszív, üvöltöző, megleckéztető stílus, a „főnök”, nem jön újra divatba!

 

Mit tegyek, hogy pozitív autokrata vezető lehessek?

Jöjjön el a „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!”  gyakorlatorientált vezetőképző programunkra! A mi pozitív autokrata vezető modellünkben egy vezetőnek magasak az elvárásai, következetes és közben emberséges. 

pozitív autokrata vezetői stílus - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

5 tanács a könyv szerzőjétől azoknak, akiknek nincs idejük elolvasni a könyvet és nem tudnak eljönni a képzésünkre sem, viszont pozitív autokrata vezetők akarnak lenni:

  1. Tudásod, hozzáállásod, elkötelezettséged, kemény munkád révén érdeled ki, hogy az általad vezetettek elfogadják, végrehajtsák a felülről érkező utasításaidat.
  2. Értékeidben legyél egyszerre pozitív autokrata – célorientált, határozott, következetes, sokat követelő, újító – és alázatos, szerény, tiszteletre méltó, alapos, példamutató!
  3. Biztosíts kereteken belüli szabadságot. A célok, értékek, magas levárások ne legyenek újratárgyalhatók, de azok a keretek, amin keresztül a munkatársak tevékenykednek, azok igen.
  4. Tanulj, figyelj és folyamatosan végezz önvizsgálatot, hogy a céljaid felé vezető úton tudj maradni.
  5. Bocsáss meg gyakrabban! A vezetés a szebb, jobb jövő megvalósításáról szól. Mindez nem megy negatív energiákkal, bosszúsággal, bosszúvággyal, állandóan másokat okolva, mérgelődve, csapkodva magadat, mikromenedzselve. A megbocsájtás benned is, munkatársaidban is csökkenti a stresszhormonokat és lehetővé teszi, hogy a jövőre fókuszálhass.

Jó munkát!

 

Maradj éhes, maradj kíváncsi, maradj örök tanuló! 

 
 

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .