vezetői életpályák - a kiváló vezetővé válás útja

A kiváló vezetővé válás 3 fordulópontja

A kiváló vezetővé válás – szembenézés a legnagyobb veszéllyel, önmagunkkal

A kiváló vezetővé válás két „utazás” egyszerre.
A vezető helytáll a külvilágban. Minden kihívás ellenére egy közös, értelmes cél elérésére vezeti csapatát, miközben fejleszti csapata együttműködését, fejleszti a csapattagokat. A csapat a fejlődés révén egyre inkább önállóvá válik, egyre kevésbé van szüksége a vezető állandó jelenlétére, beavatkozásaira.
A vezető másik utazása egy belső utazás, amely során szembenéz „démonjaival” és e közben ő maga is fejlődik, átalakul. Fejlődése révén eljut egészen addig, hogy tudását tovább akarja adni a következő generációnak.  Írásomban a belső utazás három fordulópontját szeretném körbejárni. Tapasztalataimat elsősorban a képzéseinken résztvevő vezetők modellezéséből nyertem. Tapasztalataim nagyon hasonlítanak, elsősorban Bill George megállapításaihoz, akiről korábban már írtam.

 

A kiváló vezetővé válás első fordulópontja – dolgozóból vezetővé válni

Az első fordulópont akkor van, amikor bedobják az új vezetőt a mély vízbe. Ekkor az új vezetőnek legnagyobb kihívása és egyben fennmaradásának a feltétele, hogy megtanulja-e figyelmét kifelé, a munkájára irányítani. Tapasztalataim szerint, akik feladják, azok többet figyelnek magukra, mint a feladatukra. Jaj, nem fog ez menni nekem! Sohasem fogom ezt megtanulni. Nem való ez nekem! Én nem tudok elég kemény, határozott lenni!
Nagy segítség, ha a kezdő vezető felettese tudja őt támogatni, illetve tud időt szánni arra, hogy figyelemmel kísérje, fejlessze kezdő beosztottját. Az is nagy segítség, ha mellérendelt vezető kollégái befogadják, támogatják őt.
A vezetői életpálya e kezdő szakaszában merem ajánlani képzésünket, mely felgyorsítja, támogatja az új vezető megerősödését. Végigvesszük, hogy a dolgozóból vezetővé válás során milyen szemléletváltásra van szükség, gyakoroljuk azokat a kompetenciákat, amire az újonnan kinevezett vezetőnek szüksége van.

A kiváló vezetővé válás 3 fordulópontja - kiváló dolgozóból vezetővé válni - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

A kiváló vezetővé válás második fordulópontja – megküzdeni a középszerrel

A második fordulópont az elsőnél is nehezebb. Amikor új vezetőként bedobnak a mély vízbe, akkor az evolúciós ösztöneink, a túlélésért való harc, az alkalmazkodóképesség támogat bennünket.
A vezetői életpálya második szakaszában viszont pont ezen evolúciós ösztöneink ellen kell harcolnunk! Ha már valamit elég jól tudunk csinálni, akkor az agyunk átáll energiatakarékos üzemmódba – spórolja az energiát a következő küzdelemre – és elpunnyadunk. Ez vezetőként azt jelenti, hogy középszerűvé válunk.
Nos, a kiváló vezetővé válás második fordulópontja, hogy ki tudjuk-e rugdosni magunkat a komfortzónánkból, a „Jó lesz az így! Múltkor jó volt, most is jó lesz!” gondolkodásmódból.
Hogyan? Úgy, hogy meghozzuk a magunk döntését: kiválóak akarunk lenni!
E második szakaszban is merjük ajánlani gyakorlatorientált vezetőképzésünket! Képzésünk során a vezetők szintetizálhatják, összegezhetik eddigi tapasztalataikat, megismerhetik sikeres vezetők gondolkodásmódját és egy új pályára helyezhetik magukat, mely elvezet a kiválóságig!

A kiváló vezetővé válás 3 fordulópontja - a legnagyobb veszély a középszer - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

A kiváló vezetővé válás harmadik fordulópontja – a csúcson abbahagyni

Amikor a vezető a csapatával együtt eljut a kiváló szintre, akkor már egy pezsgő, motiváló környezetet alakított ki magának, amit nagyon nehéz otthagynia.
Ami segítheti, hogy tudja, a földi pályafutása véget fog érni és nem az a célja, hogy a temető leggazdagabb embere legyen, hanem szellemi örökséget is hagyni akar maga után. Ekkor belevághat a mentorkodásba, abba, hogy a megszerzett tudását visszaadja a cégének, szűkebb tágabb környezetének. 
Nagy kérdés, hogy a gyorsan változó világban a régi tudás ér-e annyit, mint az új tudás?

Technikai téren biztos nem. A vezetői tudás azonban nem a technikáról szól, hanem az emberekről. Az emberek vezetésével kapcsolatban megszerzett tudás kortalan. Aki nem hiszi, olvasson el egy Shakespeare darabot. Szinte ugyanazokkal a problémákkal küzdünk, mint az ókori, középkori kortársaink.

Én magam is most kezdek ebbe az életpálya szakaszba belépni. Akit érdekel maga a mentorrá válás folyamata, aki mentorrá akar válni vagy mentort keres, annak bátran merem ajánlani a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara mentorait.

A kiváló vezetővé válás 3 fordulópontja - mentorrá válni - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

 

Maradj éhes, maradj kíváncsi, maradj örök tanuló! 

 

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .