vezetők kiválasztása - aki nem süllyed el, még nem lesz Hosszú Katinka - gyakorlatorientált vezetőképzés

Vezetők kiválasztása: Aki nem süllyed el, még nem lesz Hosszú Katinka!

A vezetők kiválasztása leggyakrabban a mélyvíz teszttel történik!

Közép és felsővezetőknél gyakori a különféle helyzetgyakorlatokkal, vizsgákkal való kiválasztás. Tapasztalatom szerint frontvonali vezetők kiválasztása viszont a leggyakrabban úgy történik, hogy a középvezetők a dolgozók közül megbíznak valakit. Ők nagyjából ismerik a dolgozóikat, tudják ki lelkiismeretes, eredményorientált dolgozó, ki van jóban a csapattagokkal. Belőlük választanak, megbízzák a vezetéssel, majd bedobják a mélyvízbe, mondván, majd megnézzük, fennmarad-e, megtanul-e úszni vagy megy a „levesbe”.

A frontvonali vezetők kiválasztásának e módszere a nemzetközi tapasztalatok szerint is és a saját tapasztalataim szerint is jó gyakorlat. A mélyvíz-tesztet is elengedhetetlennek tartom, némi kiegészítéssel. Miért? Mert nagyok a kockázatok!

vezetők kiválasztása - dolgozóból vezetővé válni - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

 Az, hogy valaki a mélyvíz teszt során nem süllyed el, nem jelenti azt, hogy kiváló vezető lesz!

Hosszú Katinkából nem azért lett világszínvonalú versenyző, mert amikor bedobták a vízbe, nem süllyedt el, majd utána magától, esetleg másokat figyelve úgy megtanult úszni, hogy világbajnok lett. A kiválasztás fontos a vezetők esetében is, azonban még fontosabb a rendszeres edzés, egy motiváló, nagy tudású, nagy tapasztalatokkal, jó módszerekkel rendelkező edző. A kiváló sport teljesítmények mögött kiváló edzők állnak, szinte minden sportban!

 

A fő kérdés, hogy elég-e, hogy az új vezető megállja a helyét vagy az a cél, hogy minél gyorsabban kiváló vezető legyen?

 

A frontvonali vezetőknek ritkán van edzője

Az újonnan kiszemelt csoportvezető, sorvezető, csapatvezető bekerül tehát a mélyvízbe. Aki fennmarad, az elsősorban a próba szerencse tanulásrévén tanulhat meg vezetni. Próbálkozik egy probléma elhárításával, és ha bejön, akkor legközelebb is azt csinálja, ha nem, megpróbál valami mást.
Akinek jó a kapcsolati hálója, az másokat megkérdezhet, mit csináltak hasonló helyzetben.
Több éve fejlesztem a frontvonali vezetőket tréning, coaching formájában. Az a tapasztalatom, hogy egyedül, magányos harcosként is lehet kiváló vezetővé válni, de szerencse is kell hozzá: megfelelő intelligenciával és jó családba kell születni, jó mintákat kell látni. Ha valakinek megvan a vezetői munkához szükséges önbizalma, és képes a hibáiból tanulni, megállhatja a helyét minden támogatás nélkül.
A fő kérdés, hogy elég-e, hogy az új vezető megállja a helyét vagy az a cél, hogy minél gyorsabban kiváló vezető legyen?

hogyan tanulnak a frontvonali vezetők - próba szerencse tanulás - forlong bt

 

Az Ön cége kiváló frontvonali vezetőket akar?

A kiválóságért az élet minden területén meg kell küzdeni, nem adják ingyen! A vezetői kiválóságért is. A mi javaslatunk: vezetők kiválasztása + gyakorlatorientált képzése! A „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatába akar tartozni!” című tréninget frontvonali vezetőknek, középvezetőknek dolgoztuk ki. A program során végigvesszük, hogy egy kiváló vezetőnek milyen szemléletmódra van szüksége. Fejlesztjük a kompetenciájukat és támogatjuk, hogy a frontvonali vezetők a saját csapatukból minden nap a legjobbat hozzák ki. E mellett képesek legyenek arra, hogy mint vezetői csapat is a cégük céljait szolgálva tudjanak együttműködni.

Gyakorlatorientált vezetőképzés - FORLONG Bt

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .