Jó vezetőből kiváló vezetővé válni - gyakorlatorientált vezetőképzés

Jó vezetőből kiváló vezetővé válni

Jó vezetőből kiváló vezetővé válni – folyamatos munkát, tudatos erőfeszítéseket igényel

 

A „Légy az a vezető, akinek mindenki a csapatában akar dolgozni” című gyakorlatorientált vezetőképző programunk évek, évtizedek során fejlődött ki a mai formájára. A képzést 3 nagy egységre bontottuk:

  1. Jó dolgozóból jó vezetővé válni
  2. Jó vezetőből kiváló vezetővé válni
  3. Kiváló vezetőből mentorrá/trénerré válni

A vezetői életpálya szakaszairól itt írtunk bővebben, a „Jó dolgozóból jó vezetővé válni” gyakorlatorientált vezetőképző programunk hátteréről pedig itt.

 

Most a „Jó vezetőből kiváló vezetővé válni” című programunk hátterét szeretném bemutatni

Képzéseinken szerencsére egyre több olyan frontvonali vezetővel találkozunk, akit a felettesük kiválónak tart. Milyen kihívásokkal kell megküzdenie annak a vezetőnek, akik nem elégszik meg a középszerrel és kiváló akar lenni?

 

Aki jóból kiváló vezetővé akar válni, annak három fő kihívással kell megbirkóznia:

  1. Két-három év után a vezetők már megszokták a beosztásukat és az elme működéséből adódóan a már megszokott sémákból, (így szoktam…) dolgoznak. Ha nem a megfelelő minőségű gondolkodási/cselekvési sémákat alakított ki a vezető, vagy a környezetében jelentős változások voltak, akkor nem tud kiválóvá válni.
  2. Ahhoz, hogy a vezető kiváló eredményeket érjen el csapatával, türelmesnek, következetesnek kell lennie! A mindennapok következetes munkája hozza el a sikereket. Ahhoz, hogy egy vezető következetes legyen, mentális erővel kell rendelkeznie. Türelmesen bírnia kell az „unalmas” hétköznapokat, míg a befektetett munkája meghozza a gyümölcsét. A gyorsan változó, kihívásokkal teli külső környezet melletti türelem belső rendet, letisztult vezetői filozófiát igényel.
  3. A legnagyobb változás a jó és a kiváló vezető között az, hogy a jó vezető elsősorban környezetének akar kötelességtudatból megfelelni. A kiváló vezető úgy kívánja szolgálni cégét, közösségét, hogy közben magas belső mércéjének, értékrendjének önként és tudatosan akar megfelelni. Ez az önként vállalt felelősségtudat adja számára a megújuló energiát!

 

Miben tudnunk segíteni a képzésen a fenti három kihívás megválaszolásában?

A tapasztalat, a munkában eltöltött idő nem tesz automatikusan kiválóvá!

Automatikusan jobb autóvezető lesz-e az, aki évtizedeken át vezet? Jobban tudunk-e gépelni attól, hogy évtizedek óta ütjük a számítógép billentyűit? A válasz mindkét esetben (sajnos) az lesz, hogy nem.

K. Anders Ericsson egész életét azzal töltötte, hogy sportolókat segítsen abban, hogy kiválóak legyenek. A sportolók közül is legtöbben azért hagyják abba, mert nem tudnak továbblendülni a középszerű teljesítményen és elvesztik a motivációjukat. Ericsson módszere a tudatos tapasztalatszerzés.  Mi magunk is ezt a módszert építettük be a „Jóból kiváló vezetővé válni” programunkba.

 

 Türelem rózsát terem!

Szinte minden kultúra nagyra értékeli a türelmet, a következetességet, a fegyelmezettséget.

Jó vezetőből kiválóvá válni - türelem - Jim Collins lendkerék

Jim Collins kutató csapatával olyan cégeket keresett az USÁ-ban, akik harminc éve töretlenül fejlődnek és ennek a harminc évnek legalább a felében az ipari átlag fölött fejlődtek. Ezek után szigorú, rigorózus elemzés alá vetették. Elemezték e cégek eredményeit, módszereit, folyamatait, stratégiáit, vezetőit. Meg akarták fejteni, mi lehet a kiválóságuk titka. Megállapításaikról 2001-ben megjelent a Good to Great című könyv (magyarul Jóból kiváló), mely több millió példányszámban fogyott el és mai napig Bibliája azoknak a cégeknek, akik kiválóak akarnak lenni.
A kiváló cégeknél azt találta, hogy a fejlődésükben volt egy inflexiós pont, amikor megugrott az eredményesség. A kutatók természetesen az inflexiós pont környéki időszakot vették górcső alá. Azt találták, hogy semmi különlegeset nem csináltak ekkor a cégen belül. Fegyelmezetten, következetesen, türelmesen tették azt, amit az előző évek során tettek.

A lendkerék hatás!

Jim Collins ezt a hatást lendkerék hatásnak nevezte el, amikor is az előző évek apró, egymásra épülő hatásai összeadódtak és „belendítették” a fejlődést. A „Jó vezetőből kiváló vezetővé válni” képzésünkön alaposabban foglalkozunk evvel a jelenséggel. A résztvevők megtervezhetik maguknak azokat az „apró”, egymásra épülő cselekedeteket, amelyekkel elérhetik a Jim Collins féle lendkerék hatást a saját cégükön belül is.

Jóból kiválóvá - Jim Collins - a lendkerék hatás - gyakorlatorientált vezetőképzés

Fedezd fel belső iránytűdet!

A mai pörgős szervezeti kultúrák velejárója az állandó változások, a komplexitásból eredő kiszámíthatatlan lengések. Ezek kezelése óhatatlanul állandó stresszt okoz a dolgozóknak, vezetőknek egyaránt.

A leghatásosabb útmutatót ebben a témában Kelly McGonigal adja számunkra. A legfontosabb üzenete, hogy ahhoz, hogy ne csak túléljük napjainkat, hanem hogy fejlődjünk is! Ehhez  meg kell találnunk belső iránytűnket, tudatosítanunk kell legfontosabb értékeinket, elveinket, vezetői filozófiánkat.

Ezekre alapozva érdemes célokat kitűzni, azokért teljes elkötelezettséget vállalni és magunk szándékából küzdeni értük. McGonigal szerint érdemes elfogadnunk, megbékélnünk azzal, hogy a céljainkért való küzdelem természetes velejárója a stressz! Mi több, érdemes vele barátságot kötnünk.

A „Jó vezetőből kiváló vezetővé válni” képzésünkön éppen ezért szánunk időt arra, hogy minden résztvevő pontosítsa belső iránytűjét, legfontosabb értékeit. Praktikus módszereket adunk arra, hogy barátságot kössön a stresszel!

 

Várjuk az érdeklődőket a „Jó vezetőből kiváló vezetővé válni” gyakorlatorientált programunkon!

Elkötelezettek vagyunk a frontvonali vezetők, középvezetők fejlesztésében, támogatásában!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .