A vezetés sötét oldala - a mérgező vezető - vezetőképzés

A válságban jobban kiütközhet a vezetés sötét oldala, a mérgező vezető!

Egy mérgező vezető viselkedése, ügyeskedései jobban kitűnhetnek a válság során

Amikor sikeres egy cég, dübörög a gazdaság, jobban el tudnak vegyülni a csapatukat megmérgező vezetők a többi vezető között. Most a válság idején viszont jobban kiütközhetnek az inkompetens, mérgező, a sötét háromszög személyiségjegyeivel rendelkező vezetők. Valószínű, hogy ebben a pillanatban nem azt az időt éljük, hogy a cégek, szervezetek foglalkozni tudnának a csapatokat megmérgező vezetőkkel. Pedig hasznos, ha kiismerjük őket, megismerjük módszereiket, szemléletüket. Megszerzett tapasztalatainkat a válság után fel tudjuk dolgozni. A következtetéseket be tudjuk építeni a vezetőképzésbe, annak érdekében, hogy erősebb és emberségesebb vezetői csapatokat tudjunk összekovácsolni.

Kérem, mindenki figyeljen a környezetére, vegye górcső alá a vezetők cselekedeteit, döntéseit, kommunikációját, a környezet, a követők reakcióit.

 

Kik is a környezetüket megmérgező vezetők?

Mérgező vezető az a vezető, aki csak saját vagy szűkebb csoportja érdekeit képviseli és ezzel hosszútávon kárt okoz cégének. Ahogy korábban írtam döntő többségük férfi, akik a sötét hármas (narcisztikusok, pszichopaták, machiavellisták) személyiségjegyeivel rendelkeznek. A számuk egyes szakirodalom szerint 20% körülire tehető.

A mérgező vezető fogalmat Marcia Whicker használta először 1996-ban megjelent könyvében, de a szónak számtalan szinonimája van, pl. destruktív, romboló vezető. A témával sok diszciplína foglakozik,  – pszichológia, szociológia, vezetéstudomány, hadtudomány – elég széleskörű a nemzetközi szakirodalom. Egy mérgező történelmi személységről Bognár László SEO specialista és blogger barátom itt posztolt egy ízgalmas hangos blogot (podcast-ot). Ajánlom olvasóim figyelmébe.

Kik a mérgező vezetők - vezetőképzés

 

A kispályás mérgező vezetőket könnyű lefülelnünk!

Ők azok, akik:

  • Felfelé nyalnak, lefelé rúgnak.
  • Mikromenedzselnek
  • Irreális határidővel túl sokat követelnek, viszont nem dicsérnek.
  • A szigorú előírások minden dolgozóra vonatkoznak, de rájuk nem.
  • Szeretnek másokat mindenki előtt pellengérre állítani.
  • Mindenhez is értenek!
  • Problémáid nem érdeklik, mondván, hogy nem vagy csapatjátékos és csak a kifogásokat keresed!

Kihagytam valamit?

 

A nagypályás mérgezőket roppant nehéz leleplezni!

A nagypályás mérgezőket roppant nehéz leleplezni. Rendszerint nagyon erős személyiségek, karizmatikusak, mesterei a manipulációnak, a kommunikációnak. Mesterei annak, hogy saját, vagy csoportjuk érdekét közérdeknek állítsák be, hogy a saját érdekeik érvényesítése érdekében végzett munkájukat a közjóért folytatott áldásos tevékenységnek állítsák be. A mérgező vezetők rövidebb, hosszabb ideig – főleg jó gazdasági körülmények között jó eredményeket tudnak felmutatni – így romboló hatásuk csak hosszútávon mutatkozik meg. A mérgező vezető talán legjobb szimbóluma a báránybőrbe bújt farkas.

 

Nos, akkor csak a mérgező vezetők a hibásak?

Nem! Három tényező kell, hogy a mérgező vezetők kifejthessék hatásukat:

A mérgező vezetők - követők - környezet kölcsönhatása - vezetőképzés

Art Padilla és társai a 2007-ben a Leadership Quarterly-ben jelentették meg a fenti ábrájukat.

Megállapításaik lényege: ahhoz, hogy egy mérgező vezető kifejtse a hatását, rajta kívül kellenek még bizonyos környezeti tényezők és a követők tudatos, tudattalan együttműködése is.

 

A mérgező vezetők követői …

Art Padilla csoportosítása szerint a követőknek két nagy csoportja nemcsak tolerálja a mérgező vezetőt, hanem egyszerűen csodálja, szereti is.

E két csoport közül a nagyobb csoport a konformisták csoportja, ahova az alacsony képzettségű, alacsony önértékelésű, rengeteg kielégítetlen szükséglettel rendelkező dolgozók tartoznak. A másik csoport az összejátszók csoportja, akik hasonló értékrenddel, ambíciókkal rendelkeznek, mint a mérgező vezető.

A környezetüket megmérgező vezető követői - gyakorlatorientált vezetőképzés

E két csoportot tudja legjobban hipnotizálni a kiválóan kommunikáló, manipuláló mérgező vezető. A követők e két csoportja számára a vezető szinte egy istenszerű lény, aki:

  • „Törődik velünk!”
  • „Látja a problémáinkat és meg fogja oldani azokat!”
  • „Ki meri mondani az igazságot, megnevezi, megbünteti a bűnösöket!”
  • „Érzékelteti velünk, hogy mi vagyunk a kiválasztottak, a hősök!”
  • „Mi egy összetartozó közösség tagjai vagyunk, akik váll-vállvetve küzdünk az ellenséggel.”

Mivel e két csoport tagjai a fentiek okán a „középpontban” érezhetik magunkat, így önként lesznek a mérgező vezető követői.

Ami még erősíti, hogy egy mérgező vezető követői legyünk, az a mély emberi igényünk, hogy szimbolikus értelemben hallhatatlanok legyünk, hogy halálunk után is emlékezzenek ránk. A kiválóan kommunikáló mérgező vezetők ezt meg is tudják adni nekünk egy nemes és szükségszerű jövőkép formájában. Azt tudatosítják, hogy azért küzdünk, hogy maradandót hozzunk létre, hogy beírjuk a nevünket a történelembe.

A kezdő mérgező vezetők mellett még vannak önálló gondolkodók, de nem sokáig, mert a mérgező vezető úgy gondolkodik, hogy „mellettem vagy ellenem”. „Ha nem támogatsz teljes odaadással, akkor tűnj el a rendszerből!”

 

Milyen külső környezet kedvező a mérgező vezetők számára?

A bizonytalanság, a vélt vagy valós fenyegetés, a fékek és ellensúlyok hiánya, a bizalmatlanságot erősítő szervezeti kultúra, értékrend. Olyan értékrend, amiben elfogadott a szabályok rugalmas alakítása.

A mérgező vezetők és a környezetük - vezetőképzés

A múltkori írásomban a sikeres női államvezetőkről írtam. Nos, ami közös bennük az az, hogy mind egy olyan országot vezetnek, ahol erős a demokrácia, és az intézmények iránti bizalom és a követők képzettek, műveltek.

 

Mit lehet tenni a környezetüket megmérgező vezetők ellen?

Mindannyian tudunk tenni a mérgező vezetők ellen, de ennek a kifejtése egy új írást érdemel.

Addig is, amit tudunk tenni, az az, hogy az vezetés sötét oldalát jobban megismerjük, kiismerjük. Mi trénerek elsősorban a kiváló vezetők módszereit, gondolkodásmódját szeretjük népszerűsíteni. A sikeres vezetők optimizmussal, reménnyel, jó érzésekkel töltenek el bennünket.

A mérgező vezetők kiismerése nem fog jó érzésekkel eltölteni bennünket, így ösztönösen menekülünk a téma elől. Szedjük össze az erőnket, fogadjuk el a kellemetlen érzéseinket és ismerjük ki alaposan a mérgező vezetőket. Ha így teszünk, jobban tudunk védekezni ellenük. A mérgező vezetők sem születtek rossz embernek és ahhoz, hogy mérgezőkké válhattak, picit mi is hozzájárulunk!

Aki el akar indulni a mérgező vezetők jobb megismerésében, annak indulásképpen két kihagyhatatlan könyvet javaslok.

 

„Páran tán meghaltok, de ilyen áldozatra is hajlandó vagyok!”

 A mérgező vezető gondolkodásmódját legszellemesebben kifejező fenti mondat a Shrek című animációs film első részében, Farquaad nagyúr szájából hangzott el.

 

 

 

2 thoughts on “A válságban jobban kiütközhet a vezetés sötét oldala, a mérgező vezető!”

  1. Kirázott a hideg, ahogy olvasva a mérgező vezető elméleti megközelítésében a tulajdonságokat, ráismertem X-re és Y-ra is.
    A mérgező vezető egy általam megfigyelt, átélt tulajdonságára is emlékeztem a sorok olvastán.
    Egy ilyen vezető fegyelmit indított ellenem, hívott a bejelentéséhez egy főnököt még magasabb helyről is, hogy nagyobb súlya legyen a dolognak. Engem behívtak a főnöki irodába és kávét kértek a titkárnőtől, de engem nem kérdeztek, nem kínáltak – érzékeltetve, hogy én nem számítok, egy senki vagyok! Vagyis a bosszú, a hatalom látványos érvényesítése is jellemző lehet, nem csak a jóindulatú atyáskodás.
    Nem véletlenül jegyezte meg egy általam nagyon nagyra értékelt szociálpszichológus egy bizonyos politikusi csoportról (Eszterházy Pétert ért támadások kapcsán) – ezek még a holtakon is bosszút állnak!

    1. Köszönöm a hozzászólásod!
      Azt tapasztalom, hogy szinte mindannyiunknak van saját élménye mérgező vezetőről, amire évek, évtizedek múltával is emlékszik.
      Édesapámnak is volt egy mérgező vezetője. Tudta nélkül ő is hozzájárult ahhoz, hogy vállalkozó és tréner legyek, hogy mindent megtegyek azért, hogy mérgező főnökök nélküli szabad ember maradhassak!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .