Tudatos vezetés - könyvajánló - gyakorlatorientált vezetőképzés

Tudatos vezetés – ajánló Katie Anderson új könyvéhez

Mit jelent a tudatos vezetés Katie Anderson lean szakértő szerint?

A tudatos vezetés fontosságát hangsúlyozza Katie Anderson újonnan megjelenő könyve. Címe: Learning to Lead, Leading to Learn; Tanulj meg vezetni; vezess, hogy tanulhass! A könyv a folyamatos fejlődés mellett tesz hitet. A könyv olvasmányosságához nagyban hozzájárul, hogy végigkíséri Isao Yoshino Toyotás vezető életét, kudarcait, belső vívódásait, sikereit. Yoshino mester történetein keresztül az olvasó átélheti, hogyan válhat valaki emberorientált vezetővé, olyan emberré, aki az egész életét úgy fogja fel, mint egy folyamatos fejlődést. Nem, Japánban sem, a Toyotánál sem olyan emberek dolgoznak, akik kiváló vezetőnek születtek! Isao Yoshino volt John Shook mestere, akinek a neve szerintem nálunk ismertebb, mint a mesteré.

Az egyén tisztelete

A Toyotából indult útjára a TPS rendszer (Toyota Production System), a lean mozgalom, melynek fontos alapvetése a folyamatos tanulás mellett az egyén tisztelete. Számos lean módszert bevezető cégnél dolgoztam és mindenhol azt tapasztaltam, hogy az emberorientáltság, az egyén tisztelete része az oktatásoknak. Azonban azt, hogy valójában mit is értünk alatta, nem könnyű megfogni. Azt  meg, hogy hogyan is kell pontosan csinálni a mindennapokban, kifejezetten nehéz tanítani/tanulni.
Az egyén tisztelete meggyőződésem szerint erősen (cég)kultúrafüggő! Mást értenek alatta, másként fejezik ki az egyén tiszteletét Japánban, mint mondjuk hazánkban. (Erről itt írtam meg a tapasztalataimat.) A könyv fő erénye – és ezért ajánlom a magyar vezetőknek – hogy Yoshino mester történetei révén megérthetjük, hogyan válhatunk az egyén tiszteletét szem előtt tartó, folyamatosan fejlődő, tanuló vezetővé úgy, hogy nem Japánban és nem a Toyotánál töltöttük az egész életünket.

 

Engem megfogott Katie Anderson és Yoshino mester!

Oly annyira, hogy januárban részt vettem Katie évzáró és év indító online programjában és most beiratkoztam egy két hónapos L2L című online kurzusára is, amely fantasztikusan érdekes. Rövid idő alatt a 20 fő körüli résztvevővel egy XXI. századi, a pandémiát kihasználó tanuló közösséggé váltunk.

 

A tudatos vezetés legfontosabb tényezői

Ha valakinek véletlenül nincs ideje végigolvasni a könyvet…

 

PDSA ciklusokban való gondolkodás

Katie a PDSA plan-do-study-adjust ciklust javasolja vezetői önfejlesztésünk alapmodelljének. Pontosabban inkább a SAPDS-t javasolja. Nézete szerint a ciklust a studyval, a tanulmányozással érdemes kezdenünk, majd a ciklus végén érdemes azzal is befejeznünk!

Az önfejlesztő PDSA ciklus, Deming ciklus

Szándékunk tudatosítása

A önfejlesztés fontos része, hogy tudatosan világítsuk át, válasszuk meg saját magunk szándékát, hozzáállását, szemléletét, mindsetjét. Katie az intention szót használja. Yoshino mester japán nyelvében az intention szó két részből áll: szív és iránymutatás. A szív jelképezi az embertársaink, sorstársaink tiszteletét, a munkánk szeretetét, az alázatot; az iránymutatás pedig a céltudatosságot és a következetességet.

 

Szándékunk rendszeres ellenőrzése

Szándékunk rendszeres ellenőrzésének az a lényege, hogy a nap elején, megbeszélések elején, konfliktusok, problémamegoldó csapatmunkák előtt pár másodperc erejéig emlékeztessük magunkat arra, hogy milyen szándékkal, hozzáállással akarunk részt venni az adott feladatban. A nap végén pedig gondoljuk végig, sikerült-e vajon szándékunknak megfelelően viselkednünk.
Én a könyv számos javaslatából a szándékom tudatos átvilágításának, tudatosságom napközbeni ellenőrzésének szokását kezdem magamban kialakítani, mert a mindennapjaim részéve szeretném tenni. Yoshino mesternek ezt nem kellett tudatosan kialakítania magában, mert neki ezt a kultúrája, mesterei adták át.

 

Mi a vezető munkájának lényege?

Vezetői tréningjeinken arra kérem a résztvevőket, hogy nagyon precízen fogalmazzák meg, szerintük mi is a vezetői munkájuk lényege. A legtöbbször az irányítás szó körül fogalmazzák meg munkájuk lényegét. Nagy örömömre egyre többször hallom a megfelelő munkahelyi légkör megteremtését is!

Nos, Yoshino szerint a vezető munkája három részből áll:

  • Célok kijelölése a beosztottak számára
  • Támogatni a beosztottakat céljaik elérésében
  • Fejlesztés: miközben támogatja beosztottjait, a PDSA ciklusok        révén beosztottjai fejlődnek és maga is fejlődik abban, hogyan fejlessze munkatársait minél hatásosabban.

Tudatos vezetés - mi a vezető munkája Yoshino lean - vezetőképzés

Életünk szövete

Yoshino mester egy nagyon szép metaforában, a szövet metaforájában látja az ember földi utazásának a lényegét. Ha azt szeretnénk, hogy életünk szövete szép legyen és életünk végén elégedetten gyönyörködhessünk benne, akkor a következőkre kell figyelnünk. Gondosan válogassuk meg a szövet hosszanti szálait. A hosszanti szálak jelképezik azokat a tényezőket, amik nem változnak, amelyek állandóak. Ilyenek értékeink, küldetésünk, életcéljaink, hozzáállásunk, szemléletmódunk. A keresztszálak a mindennapi kihívásaink, amelyeket a sorstól, a „Nagy Rendszergazdától” kapunk. Ezeket a kihívásokat érdemes elfogadnunk és a legtöbbet megtenni annak érdekében, hogy a kihívásokkal való megküzdésből tanuljunk.
Jó szövést kívánok minden kedves olvasómnak!

Életünk szövete - Isao Yoshino metaforája

Gyakorlatorientált vezetőképzés

Katie Anderson és Yoshino mester könyvének, tanfolyamainak legfontosabb gondolatait beépítettem a gyakorlatorientált vezetőképző programunkba. Szeretettel várok minden érdeklődőt!

Gyakorlatorientált vezetőképzés, műszakvezetőknek, csoportvezetőknek, középvezetőknek, frontvonali vezetőknek

 

 

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .