Diplomatikusság avagy a diplomácia művészete vezetőknek - gyakorlatorientált vezetőképzés

Diplomatikusság, avagy a diplomácia művészete vezetőknek

Diplomatikusság céges környezetben???!!!

A diplomatikusság fogalma céges környezetben, és a diplomácia művészete vezetőknek, nem a mi agyszüleményünk! A múlt évben egy nagy, nemzetközi cégnél csoportvezetőknek, műszakvezetőknek tartottunk vezetői tréninget. Az előkészítés során a termelésvezető hölgy megfogalmazta legfontosabb elvárását. A képzés végeztével az ő vezetése alatt dolgozó középvezetők, operatív vezetők legyenek diplomatikusak egymással, feletteseikkel, a társegységek képviselőivel. Rendszeresen részt vettem a reggeli meetingjein és ott is legtöbbször a diplomatikusság fontosságára hívta fel a csoportvezetők figyelmét, amikor valamilyen konfliktusos helyzetet kellett megelőzni, megoldani.

Diplomatikusság avagy a diplomácia művészete vezetőknek - műszakvezető képzés

A képzési program összeállítása során kíváncsi voltam arra, hogy gyakorló diplomaták szerint mi is a diplomatikusság, hogyan határozzák meg, mi a diplomácia művészete. Igaz, biztos voltam abban, hogy az általunk évek óta képviselt, oktatott asszertív kommunikáció alapját képezi a diplomatikusságnak.

Diplomatikusság - vezetői kommunikációs képzés - tanuld meg a kapcsolatok építését
Rávetettem magamat a TED-re és a különböző podcastokra és a diplomatikusság témájában minden előadást végighallgattam. Elsősorban olyan diplomatákat hallgattam, akik kis országokat képviseltek. A következők köszöntek vissza, szinte minden általam végighallgatott diplomata beszámolójából, illetve a következő alapvetéseket építettük be a vezetői kommunikációs programjainkba.

Diplomatikusság, avagy a diplomácia művészete vezetőknek két pontban összefoglalva:

1, Alaposan ismerd meg, értsd meg azt az 
iparágat, azt a céget, ahová kerültél!

Mi a cég története, kultúrája, mik a cég fő céljai, küldetése, aktuális kihívásai? Miben más, illetve miben hasonló azokkal a cégekkel összehasonlítva, ahol eddig dolgoztál? Meg kell ismerned azokat az embereket, akikkel együtt fogsz dolgozni. Mik a céljaik, vesszőparipáik, fájó pontjaik, milyenek az egymás közötti viszonyok, kik a negatív és a pozitív hangadók? Mi tartja ott az embereket, hogyan fogják fel azt a munkát, amit végeznek? Persze ez a megismerési folyamat sohasem érhet véget, mert változnak az emberek, változnak a körülmények.

A cég, a munkatársak megismerése nélkül csak úgy tudsz viselkedni, mint az elefánt a porcelánboltban. A cég megismerése nélkül azt fogod erőltetni, ami az eddigi tapasztalataid szerint más cégeknél már bevált. A cég, a munkatársaid megismerése nélkül csak a beosztásodból eredő büntető, jutalmazó, szabály megfogalmazó hatalmaddal tudsz élni. Ha viszont megismered a céget, új vezetőidet, munkatársaidat, akkor a szaktudásoddal, a befolyásolási hatalmaddal is tudsz élni. Ekkor tudod megtalálni azokat a szűk keresztmetszeteket, feszítési pontokat, ahol kis erővel is eredményeket tudsz elérni! Ha megismered őket, akkor tudod beszélni a nyelvüket. A diplomatáktól alapelvárás, hogy beszéljék annak az országnak a nyelvét, ahova kerülnek.

 2, Dolgozz meg azért, hogy békében, derűben élj magaddal!

Ha nincs benned rend, ha nem élsz magaddal békében, akkor elkezdesz félni és a félelem hatására vagy gyenge leszel, vagy kiszámíthatatlanul erőszakos, nyers, pillanatember, aki másokról mindig rosszat tételez fel.

Hogy alakulhat ki a belső béke? A gyakorló diplomaták egyöntetű tanácsa: Légy kíváncsi! Ha kíváncsi vagy és meg akarod érteni a környezetedet, akkor először megfigyelsz, kérdezel, hallgatsz. Észreveszed, megismered mások gondolkodásmódját, világlátását, pontosítod a sajátodat, felfedezed a különbségeket, hasonlóságokat. Rájössz arra, hogy mindenkinek meg van a maga keresztje (és van, akiknek sokkal nagyobb, mint a tiéd!); rájössz, hogy a munkatársaid nem az ellenségeid! Ha megérted az embereket, megnő benned a tolerancia, az empátia, a türelem és csökken benned a minden apró hibán való rugózás, az azonnali ítélkezés, az észosztás igénye és mindeközben kialakulhat közted és a környezeted között a bizalom hídja.

  • A belső béke, mások megértése, megismerése lehetővé teszi a konfliktusok megelőzését, megoldását!

Ha békében élsz magaddal, akkor az lehetővé, hogy nyugodt maradj nyugtalan körülmények között is. Lehetővé teszi, hogy a fő céljaidra fókuszálj, hogy olyan megoldásokat javasolj, amelyek révén te is és partnereid is elérhetitek, amit akartok.

Diplomatikusság - nyertes-nyertes kapcsolatok - műszakvezető képzés

 

  • Igazságtalan, alaptalan támadásokat könnyebb elviselni, ha belül békés vagy!

Hogyan? Úgy, hogyha belső béke van benned, akkor úgy fogod fel a helyzetet, hogy a másikat valami olyan hatás érhette, amire indulatos lett. Megsérült valamilyen értéke, esetleg megalázva érzi magát és vaktában támad mindenkit. Persze lehet, hogy mindez nem igaz, de te akkor is nyugodt tudsz maradni!

Diplomatikusság - durvaságok, jogtalan kritikák fogadása - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

  • Hibákról, hiányosságokról akkor tudsz diplomatikusan beszélni, ha nyugodt maradsz!

Ha békés vagy lesz türelmed megvárni a legmegfelelőbb pillanatot, amikor a hibákról beszélhetsz. Arra is lesz türelmed, hogy azokat úgy tálald, hogy a másik ne érezze megalázva magát és ne kezdjen el ösztönösen viselkedni – visszatámadni, védekezni vagy kilépni a helyzetből és esetleg ott hagyni a céget.Diplomatikusság - visszajelzés - a rossz hírek tálalása - gyakorlatorientált vezetőképzés

 Várjuk azon vezetőket, akik meg akarják tanulni a diplomatikusság szemléletét, eszköztárát, a munkahelyi diplomácia művészetét.

Persze megértjük, elfogadjuk azt is, ha egy vezető úgy gondolja, hogy a diplomatikusság a gyengeség, a puha p…-ség jele. Számtalan olyan vezetővel találkozunk, akik szerint nyersen, kendőzetlenül, mellébeszélés nélkül ki kell tenni véleményünket „az asztalra”, akik szerint az (üzleti) élet véget nem érő harc.
Sok szerencsét kívánunk nekik!

Én magamnak inkább ezt az életminősség-élethossz görbét terveztem be!

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .