legfontosabb tapasztalat 2020-ból - gyakorlatorientált vezetőképzés

Mi a legfontosabb tapasztalat 2020-ból, amit tovább akarsz vinni 2021-be?

Neked, Barátom mi a legfontosabb tapasztalat 2020-ból?

Az év vége a visszatekintés, a reflektálás, az év eleje pedig „csapjunk a lovak közé!” ideje!
Mi is így tettünk, azonban családi mikróvállalkozás lévén hiányzott a motiváló környezet, más vállalkozók tapasztalata, meglátása, bölcsessége. Ezért érdeklődve csatlakoztam a Katie Anderson  lean szakértő, könyvszerző, blogger által hirdetett év értékelő – évindító Zoomos programhoz.
A program kifejezett célja az volt, hogy Katie moderálása mellett először egyénileg elgondolkodjunk az elmúlt évről, majd megosszuk egymással a tapasztalatainkat. Nos, nekem ezen beszélgetés során kristályosodott ki, hogy mi is volt a legfontosabb tapasztalatom 2020-ból és hogy mit akarok tovább vinni 2021-re.

A legfontosabb tapsztalat 2020-ból - Katie Anderson

Többet kell törődnünk magunkkal!

Maga a Zoom megbeszélés hangulata, menete – annak ellenére, hogy a világ minden tájáról vettünk részt a beszélgetésben – nagyon könnyed, humorral és szeretettel teli, családias volt.

A résztvevők döntő többségének és nekem is a legfontosabb tapasztalat 2020-ból az volt, hogy többet kell törődnünk magunkkal!

Ez a magunkkal való többet törődés nem valamiféle önzőség, nárcizmus. E mögött az a megfontolás, tapasztalat van, hogy ahhoz, hogy együtt tudjunk működni a környezetünkkel, hogy támogatni, motiválni tudjuk a környezetünket, nekünk fittnek, egészségesnek, energikusnak, optimistának kell lennünk.

Ha fittek, energikusak, optimisták vagyunk, akkor egyrészt jobb az immunrendszerünk, másrészt jobb társaság leszünk a környezetünknek, így jobban tudunk hatni rájuk.
Ha vezetőként több időt töltünk saját magunk fejlesztésével, akkor a csaptunk is eredményesebb lehet és példát is tudunk mutatni az élethosszig tartó tanulásból.

legfontosabb tapasztalat 2020-ból - Ha a vezető fejlődik, a csapata is fejlődik

 

Az én életminőség – élethossz diagramom ötlete a megbeszélés során kerekedett ki, és ezt szeretném tovább vinni 2021-re, sőt tovább is:

Szüleim életminőség diagramja sajnos elég gyorsan csökkent. Én életem végéig meg szeretném tartani az életminőségem. Életminőség alatt nem az anyagi jólétet értem. Az alapvető anyagi biztonság mellett inkább az egészséget, az optimizmust, a kíváncsiságot, a jó baráti kapcsolatokat, az értelmes elfoglaltságot tartom minőségi életnek.
Már 2020-ban elkezdtem dolgozni az életminőség projektemen, és 2021-től a rendíthetetlen következetesség szakasz jön.

legfontosabb tapasztalat 2020-ból - életminőség - élethossz

 

Azért nincs új a nap alatt!

Ami a legfontosabb tapasztalat 2020-ból, az a néhai Peter F. Drucker számára pályafutása vége felé kristályosodott ki mint munkásságának egyféle összegzése. Ő már 2005-ben felhívta a vezetők figyelmét az önmenedzselés, önismeret fontosságára a Managing Oneself című Harvard Business Review-ban megjelent írásában. Még most sem késő elolvasni intelmeit! Amúgy sohasem késő Peter F. Druckert olvasni!

A mi vezetői kompetencia leltárunkban is az önmenedzselés a legfontosabb, a vezetőképzéseinken ezzel a kompetenciával foglalkozunk a legtöbbet.

 

Persze félelmeim is maradtak 2021-el kapcsolatban!

A sztoikus filozófia amatőr képviselőjeként úgy vélem, a félelmeinkkel is szembe kell néznünk és a várható nehézségekre is fel kell készülnünk, de ez legyen egy következő írás témája.

A covid válság rövid története

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .