A világ legjobb üzlete az lenne, ha..

A világ legjobb üzlete az lenne, ha ……

… a vezetőket az alapján vennénk meg, amennyit érnek és az alapján adnánk el, amit gondolnak magukról, hogy mennyit érnek – mondja Tomas Chamorro-Premuzic argentin szervezetpszichológus. A világ legjobb üzlete sajnos az esetek többségében rossz üzlet lesz. Mi elsősorban a kékgallérosokat irányító vezetők képzésével foglalkozunk. Szinte minden cégnél (különösen multi környezetben) a frontvonali vezetők arról számolnak be, hogy meg se tudják számolni, hogy hány főnökük volt már, akik nagy lendülettel belevágtak a munkába, majd „kifújtak”. Sok frontvonali vezető már-már belefárad abba, hogy a gyorsan cserélődő főnökök vesszőparipáit, legújabb elképzeléseit megértsék.
Mi e jelenség oka, magyarázata?

 

Dolgoztál olyan vezető mellett, aki közel sem volt olyan jó, mint amilyennek gondolta magát?

Statisztikailag nagyobb valószínűséggel férfi volt az illető. A szervezetpszichológus szerint a férfiak könnyebben be tudják csapni magukat, könnyebben el tudják hitetni magukkal, hogy jók abban, amit csinálnak, hogy ők a teremtés koronái. Mivel magukról elhiszik, hogy jók, a környezetükkel is könnyebben elhitetik, hogy ők a kiválasztottak.

Miért lesznek nagyobb valószínűséggel a férfiakból inkompetens főnökök?

 

1, Könnyen összetévesztjük a magabiztosságot, határozottságot a kompetenciával.

A vezetői tréningeinken, szinte minden alkalommal szóba kerül, hogy a jó vezető magabiztos, határozott. Arról, aki határozott, magabiztos könnyebben elhisszük, hogy ért is ahhoz, amit csinál! A szakirodalom „holdudvar hatásnak” hívja a jelenséget.  Egy új vezetőről azonban hamar kiderül, hogy kompetens-e, ért-e a munkájához vagy nem, hiszen a munkatársaik, beosztottaik „megkóstolják” őket. Ha kiderül, hogy egy új vezető határozottnak határozott, de nem kompetens, a munkatársai, beosztottai azonnal elhavazzák „gumicsont” problémákkal, gúnynevet aggatnak rá és közben csinálják az, amit eddig is csináltak.

A kutatások szerint nagyon kevés az átfedés a magabiztosság és a valós tudás között. Az egyik legalaposabb vezetésről szóló könyv, a Jim Collins által írt „Jóból kiválóvá válni. Jim Collins több évtizeden keresztül sikeres, tőzsdéken is jegyzett cégek vezetőit kutatva azt találta, hogy a legeredményesebb cégek vezetői, szerény, visszahúzódó, már-már unalmas emberek.

Magunkat a legkönnyebb becsapni - gyakorlatorientált vezetőképzés

 

2, Szeretjük a karizmatikus vezetőket

A követők szeretik, ha valaki jól, érdekesen tud beszélni, ha valaki figyel rájuk, ha valaki ki mer állni eléjük. Amióta a tömegmédia megjelent, megjelentek a sztár vezetők, akikről jókat lehet írni, akik jó kiállásúak, mozgalmas az életük, a magánéletük. Az egyetemeken külön kurzusokon tanítjuk, hogy kell eladni a vezetőnek magát: én-marketing és társai.

 

3, Nehéz ellenállnunk a narcisztikus vezetők varázserejének

 A narcisztikus vezetőknek grandiózus, sokszor megalomán terveik vannak, tudják, hogyan kell hatni az emberekre. A narcisztikus vezetők hatnak a hallgatóság, a követőik saját narcizmusára. Szeretjük a híres embereket, szívesen követjük őket – ezért reklámoznak híres emberekkel. A fogyasztói társadalom hipnózisa sugallja, hogy jó lehetsz, bármit el tudsz érni, csak nézz ki jól, vedd ezt, meg ezt. Tele vagyunk olyan vezetőkkel, akik minden alátámasztás és tény nélkül bíznak magukban, elégedettek a teljesítményükkel. A narcisztikus vezetőkről a sötét hármas kapcsán már elmélkedtem ezen írásomban.

Miért lesznek a férfiakból inkompetens főnökök - vezetőképzés 

Meddig marad meg a világ legjobb üzlete?

A világ legjobb üzlete addig maradhat meg, amíg a követők meg nem változnak és a magabiztos, karizmatikus vezetők helyett a kompetens, szerény és belső integritással rendelkező vezetőket nem keresik. A követőknek is fejlődniük kell, meg kell tanulniuk különbséget tenni a kompetens és a magabiztos emberek között, fel kell ismerniük, hogy manipulálják őket.  

Milyen vezetőket lenne érdemes követnünk - vezetőképzés

A kutató és a saját véleményem szerint is a kompetens, szerény és belső integritással rendelkező vezetők között több hölgyet találunk, mint urat!

 

Hogyan válhatunk kompetens, szerény és belső integritással rendelkező vezetővé?

Élethosszig tartó tanulással. Tanulással a könyvekből! Az élet egyetemén szerzett tapasztalatok – kudarcok, sikerek, konfliktusok – feldolgozásával. Bátorsággal, új dolgok kipróbálásával, coachok, mentorok keresésével, és végül egy támogató közösség, egy erős kapcsolati háló kialakításával. A belső integritás megszerzéséhez a tapasztalatom szerint spirituális fejlődés is szükséges, amikor egy vezető megérti, hogy a vezetés szolgálat, egy nálánál nagyobb, fontosabb, nemesebb cél szolgálata. Uraim, mintha a hölgyek ebben is jobban szerepelnének

 

Több női vezetőt kérünk! Hölgyeim, bátran vállalják/vállaljátok fel a vezetői szerepet.

Amire vigyázzatok, hogy nem férfi módjára kell eredményes vezetőnek lenni. Nem kell a focihoz érteni ahhoz, hogy kiváló vezetők legyetek!

 

Uraim! A férfi vezetőként sok „kitanulni” és tanulni valónk van! 

Az, hogy több női vezetőre van szükség, nem jelenti azt, hogy férfi vezetőre nincs szükség. Talán a férfi vezetőknek a „magányos hős” vezetői archetípusból lesz a legnehezebb kitanulni. Ennek a témának a kifejtése azonban egy új posztot igényel!

Video - miért lesz annyi férfiból inkompetens vezető - vezetőképzés

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .