Milyen vezető típus vagy - gyakorlatorientált vezetőképzés - FORLONG

Milyen vezető típus vagy? CSÖKKENTŐ vagy MEGSOKSZOROZÓ?

Milyen vezető típus vagy? Mi a vezetői stílusod? Ismerd meg!

Egy vezető a vezetői stílusával erősen hat a munkatársai és a csapata eredményességére! Az 1920-as években Elton Mayo és társai a Western Electric Hawthorne nevű gyárban azt vizsgálták, hogy milyen tényezőknek van hatásuk a dolgozók eredményességére. Az egyik legjelentősebb hatásnak a vezetői stílust találták. Itt mutatták ki először tudományos igénnyel, hogy megéri képezni a kétkezi munkásokat irányító frontvonali vezetőket, supervisorokat.
 A következő nagyszerű kutató Kurt Lewin a múlt század közepén háromféle vezetői típust azonosított: autokrata vezetői stílus, a magára hagyó, laissez faire  vezetői stílus és a demokrata stílus. 1980 körül Ken Blanchard helyzetfüggő vezetői stílusa máig tartó divatot teremtett.  Blanchard azt hangsúlyozza, hogy egy kiváló vezető a stílusát a dolgozókhoz illeszti, attól függően, hogy a dolgozó mennyire akar és tud dolgozni, vagyis milyen a dolgozó hozzáállása és felkészültsége.

Most egy izgalmas és méltán sikeres kutató megállításait szeretném körbejárni és felkelteni a könyve iránti érdeklődést. Liz Wiseman vezetői pályafutása úgy kezdődött, mint nagyon sok vezetőé: bedobták a mélyvízbe. Az ő mélyvize az ORACLE University kialakítása volt. Az akkor gyors növekedésben lévő cég saját kezébe akarta venni munkatársai, vezetői képzését és a fiatal, pályakezdő Liz Wisemant bízta meg az egyetem kialakításával. Tapasztalatai alapján született meg könyve:  Multipliers: How the Best Leaders Make Everyone Smarter. Elsősorban azon vezetőknek ajánlom, akik a Peter Drucker féle tudásmunkásokat vezetnek.

Mi a vezetői stílusod - gyakorlatorientált vezetőképzés - FORLONG

 

Liz Wisman kétféle vezetői típust azonosított: CSÖKKENTŐ és MEGSOKSZOROZÓ

CSÖKKENTŐ (diminisher) vezető típus, aki vezetése alatt az emberek azt érzik, hogy szellemi potenciáljuk nincs kihasználva, és túl vannak „hajtva”, így a csökkentő vezetői típus mellett a csapat nem éri el azt a potenciált, amit a csapattagok felkészültsége alapján elérhetne. A csökkentő vezető, tudásalapú cégről lévén szó, intelligens, de intelligenciáját arra használja fel, hogy másokat sakkban tartson.

A SOKSZOROZÓ (multiplier) vezető típus mellett is elfáradnak a munkatársak, de azt érzik, hogy értelmes, kihívó munkát végeznek, hogy fejlődnek. Intelligenciájukat arra használják fel, hogy a csapatból, a csapattagokból többet hozzanak ki, mint amire azok valaha is gondolták, hogy képesek!

Milyen vezetői típus vagy - gyakorlatorientált vezetőképzés - FORLONG

Milyen szemléletmód, gondolkodásmód, mindset húzódik meg a két vezető típus mögött?

Nos, a CSÖKKENTŐK úgy gondolják, nélkülük, az ő tudásuk, tapasztalatuk, meglátásuk, tanácsaik nélkül nem tud működni a csapat. Őket én legszívesebben észosztóknak hívnám.

 A TÖBBSZÖRÖZŐKNEK az a meggyőződésük, hogy tehetséges embereket vettek föl, akik meg fognak felelni a kihívásoknak. Azt tekintik feladatuknak, hogy a tehetségeket, a tehetségek együttműködését fejlesszék, valahogy úgy, ahogy egy jó edző, egy coach tenné. Ők az én fogalmaim szerint az észmozgatók!

A vezetői stílusok hatása az eredményességre - vezetőképző - FORLONG

Liz Wiseman modelljében eddig lényegben nincs semmi új. Az igazi újdonság, hogy megállapítása szerint kevés vezető tartozik a szélsőségesen csökkentő típusba. A legtöbben „véletlenül”, a jó szándékuk által vezényelve lesznek csökkentők, úgy, hogy túltolják erősségüket, jó szándékukat.

 

A pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve, avagy a „véletlenül csökkentő” vezetők típusai.

A megmentő vezető. Ő az, aki a munkatársai nehézségei esetén azonnal szalad segíteni, így a munkatársak nem tanulják meg a megküzdést, a negatív érzelmekkel való szembenézést és hosszú távon nem fognak fejlődni.  A tutujgató vezető elnevezés talán jobban elterjedt a hazai környezetben.

Az energia bomba. Minden problémát megoldunk, nincs lehetetlen. Ezt a munkát is bevállaljuk, azt is, sőt a másik egységét is! Egy idő után a munkatársak belefáradnak a sok-sok kihívásba, melyeket nem tudnak jó minőségben megoldani, ami végkép lehúzza őket az életről. Az energiabomba vezető megy, szalad előre, de egy idő után követői nem lesznek, csak nézői.

Az ötletember. Mindenre azonnal van megoldása. Ami rövidtávon felgyorsíthatja a munkát, hosszútávon azonban leszoktatja a csapatát az új megoldások, innovatív gondolatok generálásáról, mert majd a főnök megmondja.

A pozitív gondolkodó. Mindenek a jó oldalát nézni.  Túltolja az optimizmust! Ha nyilvánvalóan feleslegesen csináltunk valamit, „Nem baj, tanultunk belőle!” mondja. Ha az új munkatárs nem alkalmas a feladatra, „Nem baj, majd meg fogja tanulni!” Egy munkahelyen vannak olyan melók, ami tényleg totál szívás. Itt valószínűleg az empátia többet segítenie, mint az optimizmus. A temetésen sem megyünk mosolyogva a gyászolóhoz, hogy biztos az elhunytnak a következő élete sokkal izgalmasabb lesz.

A maximalista. Semmi nem elég jó, mindig van valami apró hiba, amit szóvá tesz. A maximalista és a többszöröző között az a különbség, hogy a maximalista mindig valakinek bizonyítani akar, meg akarja mutatni. A többszöröző kiválóságra törekszik, mert belső értékrendjéből fakad a folyamatos fejlődés igénye.

Ismerős valamelyik? A saját, esetleg főnöke típusára ismert rá?

A pokolhoz vezető út is jószándékkal van kikövezve - vezetőképző - FORLONG

 

Szeretné megismerni, hogyan lehet TÖBBSZÖRÖZŐ vezető?

Liz Wiseman szerint a legnagyobb tragédia, ha

„sok munkával, bonyolult kiválasztási folyamaton keresztül megszerzünk egy tehetséges, intelligens dolgozót és nem tanítjuk meg neki, hogyan tudja kihasználni, kamatoztatni intelligenciáját.”

Ajánljuk magunkat! Kérem, tanulmányozza a gyakorlatorientált vezetőképző programunkat.

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .