Maximalista vezető - maximalizmus - kiválóságra tötekvés - gyakorlatorientált vezetőképzés

Sajnos maximalista vezető vagyok!

De miért is sajnos, hogy maximalista vezető vagyok?

Vezetői tréningjeinken legtöbbször már a bemutatkozás során elhangzik a „Sajnos maximalista vezető vagyok!” mondat. Az így bemutatkozó személy gyakran magyarázattal is megtoldja: ebben a szakmában tetszik, nem tetszik, szükség van a maximalizmusra!
Vajon miért szövik a mondandójukba a „sajnos” szót. Ezt a témát járom körbe és teszek javaslatot a tisztelt vezető kollégáknak a maximalizmus kiváltására (átgondolására, továbbgondolására)! – Miért érdemes kiváltani? Azért, hogy a maximalistákra jellemző – és a szervezetek számára oly fontos – eredményorientáltság megmaradjon, de ne jusson eszükbe a „sajnos”!

 

Milyen egy maximalista vezető? 

A maximalista vezető túl magas célt állít fel maga és kollégái számára, amit minden áron és gyorsan el akar érni. A cél elérése érdekében szorosan figyeli munkatársait, szóvá tesz minden hibát. Értetlenkedik, hogy mások miért nem „teszik oda” magukat, mások miért nem éreznek felelősséget a cél iránt. A maximalista vezető mindenáron el akarja érni a célt és nem törődik az „utazással”, azaz hogy milyen áron, milyen áldozatokkal éri el a célt. A legnagyobb áldozat, – amivel ők is tisztában vannak – hogy a munkatársaik megutálják őket. Őt magát nem tölti el örömmel a mindennapi munkája, sőt a leggyakrabban stresszes állapotban van a hibák, a késlekedések miatt. A cél elérésnek természetesen örül, de abban a pillanatban már az új célra fókuszál.

kiválóságra törekvés - maximalista vezető - maximalizmus - gyakorlatorientált vezetőképzés

A szerevet számára hasznos lehet egy maximalista vezető! Miért? Mert kitapossa az eredményeket, de a hosszú távú hatásokat és a dolgozók elégedettségét kevés helyen mérik. Tapasztalatom szerint a maximalista vezetők is megpróbálkoznak a tréningek igénybevételével, de a legtöbbször nem elégedettek az eredményekkel.

 

gyakorlatorientált vezetőképzés - maximalista vezető - kiválóságra törekvés - maximalizmus

 

Mi lehet a maximalizmus forrása?

Pamela Mclean Self as Coach, Self as Leader című könyvében, – amit amúgy minden vezetőnek szívből ajánlok – azt mondja, hogy a maximalista vezető gyermekkorában akkor kapta meg a szülei figyelmét, szeretetét, ha kiváló teljesítményt ért el. A maximalista felnőtt korában is, legtöbbször öntudatlanul, másoknak, mások miatt, másokhoz képest akar jobb eredményt elérni. És mindig lesznek olyanok, akik valamiben jobbak náluk.

 

Maximalizmus helyett a kiválóságra törekvést ajánljuk

A kiválóságra törekvés nem csupán játék a szavakkal. Aki a kiválóságra törekszik, annak szintén vannak céljai, küldetése, de elsősorban arra törekszik, hogy minden nap kihozza magából éskollégáiból a legtöbbet, függetlenül a körülményektől. Nem fél a hibáktól, problémáktól, akadályoktól, mert azok megoldásából tanulhat.

idézet - Vince Lombardi - kiválóság - gyakorlatorientált vezetőképzés

Az a vezető, aki a kiválóságra törekszik, minden apró fejlődést észrevesz és így örömmel tölti el a célhoz való „utazás”. Éppen ezért jó a hangulata neki is és a csapatának is. Pamela Mcleanhoz hasonlóan Carol Dweck is a fejlődő gondolkodásmód hasznosságát emeli ki. A fejlődő gondolkodásmód a kiváló vezetők szemléletének fontos része, bővebben itt írtam róla. Dweck szerint minden kiváló emberi teljesítmény mögött hatalmas erőfeszítés és kövezetesség áll. Erre valaki csak úgy képes, ha nem ijed meg az erőfeszítésektől, azokat a kiválósághoz vezető utazás természetes részének tekinti, sőt picit meg is szereti azokat.

A kiválóságra törekvés a lean termelési kultúrának is alapja. John Shook, a lean egyik guruja azt nyilatkozta: Ha egyszer megérted, hogy a kiválóságra való törekvés egy folyamat, aminek nincs tetőpontja, megnyugszol. A feladat elvégzése és a feladat kiváló elvégzése azonossá válik. És mi másért jönnénk be dolgozni? – teszi hozzá Shook.

 

Nincs idő a kiégésre, a megöregedésre

Ha elsajátítjuk a kiválóságra való törekvést, akkor meg lesz az abból származó mindennapi örömünk, hogy fejlődünk, abba az irányba, ami a belső értékrendünkkel is rezonál. Ha megvan a mindennapi örömünk, nem lesz gondunk a kiégéssel, az öregedéssel.Gyakorlatorientált vezetőképzés - kiválóságra törekvés - idézet - Gardner

A kérdés az, hogy vajon el lehet-e sajátítani a kiválóságra való törekvést? Meggyőződésem, hogy ez mindannyiunknak alapvető emberi kötelessége és önérdeke. Mi magunk is a Forlong Bt.-ben 25+ éve nyomjuk a tréningezést és egyre izgalmasabbnak látjuk, egyre több lehetőséget látunk ebben az oktatási módszerben.

Vezetőként példamutatással tartozunk a munkatársainknak, így még egy ok a kiválóságra való törekvés.

 

Megtanítható a kiválóságra való törekvés?

Mi elsősorban operatív, frontvonali vezetők képzésével foglalkozunk. Meggyőződéssel valljuk, hogy a mi programunkkal, a programunk előkészítése, lebonyolítása, után követése során alkalmazott módszerekkel csoportvezető, művezető kollégák döntő többsége elsajátítja a kiválóságra törekvés szemléletét.

Érdekli? Itt találja programunkat!

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .