A tanulás forradalma itt van

A vírus és a tanulás forradalma

Megváltoztathatja-e a vírus az oktatást? Talán!

A tanulás forradalma azonban biztos eljött!

A vírus második hullámának kitörésekor, az iskola, egyetem kezdetekor sokan izgulunk, mi lesz a gyermekeink fejlődésével. A pedagógusokra is rendkívül nagy kihívás vár. De mindez hathat-e magára az oktatási rendszerre? Remélhetjük-e, hogy az oktatás rendszere is fejlődni fog, jobban figyelembe fogja venni a tanulók igényeit, magát a tanulás természetes folyamatát?  Szeretném remélni, hogy igen, de sajnos az élettapasztalatom alapján nehezen tudok hinni benne. A tanulás forradalma viszont elérkezett! A ”usereknek” nem csak az informatikában, hanem a tanulásban is megnövekedett a lehetőségük!

 

Az oktatást, a gyermekek fejlesztését mindig is a hatalom akarta kézben tartani.

Szókratész, akit én az első coach-nak tartok, járkált Athén utcáin és beszélgetett az emberekkel, azért, hogy gondolkodásra késztesse őket. Mi lett a sorsa? A fiatalság megrontásával vádolták és halálra ítélték. Ma nem ítélik halálra azt, aki nem úgy oktat, mint ahogy azt a hatalom elvárja (a legtöbb fejlődésében megrekedt nyugati országban), de ettől még nem lesz jobb az oktatási rendszer.

vezetői filozófia - Szókratész az első coach

 

Az oktatás módszere az első egyetem alapítása óta változatlan.

A világ első egyeteme a bolognai egyetem volt és egy XIV. századból származó festmény jól érzékelteti, mit értünk oktatáson évszázadok óta (a kép forrása a wikipedia). Az oktató a pulpitusról beszél. Az első sorban ülő stréberek szájtátva figyelnek, a hátsó sorban valaki alszik, többen beszélgetnek, van, aki a pad alatt csinál valamit – talán a telefonját nyomkodja?

OKTATÁS A BOLOGNAI EGYETEMEN – XIV. SZÁZAD

 

Digitális oktatás ≠ számítógépen nézzük az előadást!

Az oktatás rendszere, szemlélete évszázadok óta változatlan. Most, amikor olvasom, hogy sok iskola, egyetem át áll a digitális oktatásra, a gyermekem előadásait nézve azt tapasztalom, hogy a módszer ugyanaz. Az oktató beszél, a diák hallgat a gép előtt. Akinek van gyermeke, az tudja, hogy menyire köti le a diákokat, a hallgatókat, ha online kell nézni az oktatót.

 

Az oktatás metaforája évszázadok óta a tölcsér!

A hatalom megszabja, mit kell beletölteni a gyermek fejébe, az oktatók meg próbálják lefogni a gyermeket, hogy ne izegjen-mozogjon,  miközben ők a tölcsérrel bíbelődnek.

AZ OKTATÁS METAFORÁJA ÉVSZÁZADOK ÓTA

A tanulás forradalma, a userek forradalma eljött!

A tanulás forradalma azzal kezdődött, hogy akik az oktatásban valamiféle változást akartak hozni, azt hangsúlyozták, azt kellene megérteni, hogy mi emberek hogyan tanulunk és azt a tanulási folyamatot kellene kiszolgálnia az oktatási rendszernek. Rám három szakember könyvei, előadásai hatottak különösen:

 

A tanulás forradalma – John Biggs

John Biggs az oktatás területére szakosodott pszichológus az egyetemi oktatásban javasolt változtatásokat. A fő gondolata az, hogy a hallgató tanulási igényeihez alkalmazkodó feladatokon keresztül történjen az oktatás. Teaching For Quality Learning At University könyve jóval az online oktatások előtt 1992-ben jelent meg. Ma a könyvének a 4. fejlesztett kiadását olvashatjuk. Aki csak betekintést szeretne a Biggs-féle gondolkodásmódba, annak egy rövid filmet javaslok.

 

A tanulás forradalma – John Hattie

John Hattie az oktatás/tanulás eredményességének mérésével foglalkozó oktatási szakértő szerint is a tanulás természetes folyamatát kell kiszolgálnia az oktatónak. Az ő meglátása szerint a tanulás folyamata akkor hatásos, ha az új tudást egy meglévő tudáshoz kötjük. A diáknak, hallgatónak először egy felszíni tudást kell megszereznie, amit a saját erőfeszítései, az oktató által adott feladatok, problémamegoldások révén mélyít. A tudás legmagasabb szintje, amikor a diák a megszerzett ismereteit új környezetben, új feladatokra önállóan tudja alkalmazni.

A TANULÁS SZINTJEI - JOHN HATTIE - gyakorlatorientált vezetőképzés

Mi nagyon szeretjük ezt a modellt, a gyakorlati oktatók képzésénél ezt alkalmazzuk, illetve a frontvonali vezetőképzésben is, különösen ott, ahol egymásra épülő programmal többször tudunk együtt dolgozni a vezetőkkel.

Hattie könyvének címe: Visible Learning and the Science of How We Learn-Routledge, 2013. Ebből az előadásából szerintem jól meg lehet fogni a gondolkodásmódját.

 

A tanulás forradalma – Dr. Sanjay E. Sarma

Dr. Sanjay E. Sarma gépészmérnök, az MIT Open Learning Intézetének a vezetője. Az ő kutatási eredményére alapozva dolgozta ki az MIT és a Harvardi egyetem a MOOC (massive open online course) módszerét, melyet 2008-ban mutattak be és amelyre ma az egyik legismertebb online tanulási platform az edX épül. A MOOC lényege, hogy korlátlan számban, a világ minden tájáról vehetnek részt a tanulók a távoktatásban. Aki szeret olvasni, annak javaslom Sarma legfrissebb könyvét: Grasp: The Science Transforming How We Learn, 2020. Sok előadása közül ezt javaslom.

Sarma a munkamemória korlátozottságát hangsúlyozza, így maximum 10 perces előadásblokkokat javasol, a témához kapcsolódó munkáltató feladatokkal, olvasmányokkal, és a megszerzett tudás öntesztelésével.

 

Emberek! Itt a tanulás forradalma. Ma élvezetesen tudunk tanulni a digitális tanulás segítségével.

Fantasztikusan jó kurzusok érhetők el, mindenki válogasson kedve szerint. Az MIT MOOC-ja 2008-ban kezdődött és sokat fejlődött azóta. Most a vírus alatt számtalan díjtalan, illetve nyomott áru kurzusa van. Picit többet kell fizetni, ha valaki oklevelet is akar, vagy ha bele akar kerülni egy nemzetközi tanuló csapatba. Én magam a Coursera, a Linkedin és EdX kurzusait látogatom, nagyon meg vagyok velük elégedve. Ugyan trénerként keresem a kenyerem, de több időt vagyok tanuló, mint tréner!

Biztos nem helyettesítheti az online tanulás a személyes tanulást, de számos előnye van, így biztos helye van a palettán!

  

Szülőként, felnőttként mutassunk példát az élethosszig tartó tanulásból, a kiváló online elérhető kurzusok habzsolásából.

Meggyőződésem, hogy szülőként példát kell mutatni abból, hogy mi is leülünk a gép elé és tanulunk. Ha megtapasztalunk pár jó online kurzust, akkor mi is fogjuk tudni, milyen jellegű online oktatást szeretnénk a gyermekeinknek, unokáinknak.
Az is meggyőződésem, ha elvégzünk pár jó tanfolyamot, akkor a saját szakmánkban is jobbak lehetünk, kevésbé lesz gondunk a kiégéssel. Persze olyan kurzusokat is elvégezhetünk, amelyek csupán azt a célt szolgálják, hogy jobb emberek legyünk – javaslom a sztoikus filozófiáról szóló kurzusokat. A sikeres öregedés is egy olyan téma, amit érdemes megismernünk, ha már 70 éves korunkig kell dolgoznunk!

 

Magyar nyelvű, nemzeti online MOOC kurzusok

Szívesen javasolnék magyar nyelvű, nemzeti online MOOC kurzusokat, de ilyenekről nincs saját tapasztalatom, és persze ez kizárólag az én hibám. Ha valaki ismer magyar nyelvű MOOC kurzusokat , kérem, ossza meg tapasztalatait!

Szívesen veszem, ha valakinek van személyes tapasztalata online vezetői kurzusokról.

Használjuk ki, hogy ránk tört a tanulás forradalma!

Egyetlen magyar ember se maradjon ki a tanulás forradalmából!

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .