Minek köszönhető a sztoicizmus népszerűsége napjainkban - vezetőképzés - műszakvezető - műszakvezetők képzése

Minek köszönhető a sztoicizmus népszerűsége napjainkban?

Napjainkban a világ nyugati felében a sztoicizmus népszerűsége megnövekedett, már-már korunk önsegélyező (self-help) szakirodalmává nőtte ki magát.

Nézzük meg a sztoicizmus népszerűsége mögötti okokat és az árnyoldalakat is. Én magam a sztoikus filozófia amatőr követője vagyok, ezért Nancy Sherman professzorasszony új könyvéhez, és a könyvéről szóló podcastjeihez fordulok segítségért, az ő gondolatait kísérlem meg összefoglalni.

Minek köszönhető a sztoicizmus népszerűsége napjainkban - Nancy Sherman Stoic Wisdom

Vezetőképzéssel foglalkozó trénerként írásommal az a célom, hogy felüdülést kínáljak azoknak, akik belefáradtak napjaink vezetői szakirodalmába, és rávegyem őket, hogy forduljanak a több mint 2000 éves sztoikus filozófusokhoz, és lepődjenek meg. Egyrészt azon, mit tudtak eleink már 2000 éve, másrészt azon, hogy mi emberek, vezetők, milyen lassú tanulók vagyunk.

Podcasterek munkája is áll a sztoikusok népszerűsége mögött

Hamvas Béla rajongóként ismerkedtem meg a sztoicizmussal. Pár éve jóleső érzéssel tapasztaltam, hogy a népszerű podcasterek, pl. Tim Ferriss műsoraiban megjelent a sztoikus filozófia. Még nagyobb meglepetést okozott Ryan Holiday könyveinek, előadásainak népszerűsége. Könyveit magyarra is lefordították. Nem becsülöm le Ryan Holiday érdemeit, de ő nem magának a sztoicizmusnak a mestere,  inkább annak, hogyan kell a korszellemre támaszkodva eladni, üzletté tenni a sztoicizmust. Persze az is lehet, hogy csak irigykedem, hiszen én is csak amatőr rajongója és bukdácsoló gyakorlója vagyok sztoicizmusnak.

A legnagyobb rangú amerikai hadifogoly és a sztoicizmus

A sztoicizmus népszerűsége az USA hadseregben is megnőtt, a katonai alapképzés része a sztoikus gondolkodás megismertetése. Ehhez jelentősen hozzájárult, hogy a vietnami háború egyik legismertebb hőse, Stockdale tábornok. Stockdale a majd egy évtizedes vietnámi hadifogságból kiszabadulva úgy nyilatkozott, hogy a sztoicizmus segítette a túlélésben. Itt méltattam Stockdale-t.

Mielőtt elkezdjük boncolni azt, hogy minek is köszönhető a sztoicizmus népszerűsége, foglaljuk össze, mi is a sztoikus filozófia lényege.

Sherman professzorra hivatkozva, íme egy konyhanyelven megfogalmazott összefoglalás.

„Merülj bele az életbe, minden pillanatban hozd ki a legjobbat magadból és azokból a körülményekből, amit a sors eléd tár.”

Ha így teszünk, akkor elérjük az eudaimóniát, a boldogságot. Az eudaimónia nem tévesztendő össze a fogyasztásból, a szórakozásból és a másokkal való összehasonlítgatásból származó boldogsággal. Ez a féle boldogság sokkal inkább abból fakad, ha valaki minden körülmények között a daimonja, az istenektől kapott életfeladata megvalósításán munkálkodik.

Sherman professzor szerint a sztoicizmus népszerűsége a következőknek köszönhető:

 

1#, A sztoikusok praktikus tanácsokat adnak érzelmeink menedzselésére

A filozófusok között a sztoikusok a leginkább járatosak az érzelmek területén. Mind a kellemetlen érzéseink menedzselésére, mind a pozitív érzések kiváltására praktikus tanácsaik vannak.

A sztoikusok azt vallották, hogy az ember akkor lehet szabad, ha hangulata, viselkedése nem függ a külső környezet változásai okozta érzelmi hullámzásokól. A szabad ember tehát azért szabad, mert a külső körülményektől függetlenül ő szabályozza érzelmeit, gondolkodását, viselkedését. Így vélekedett többek közt Epiktétosz, a sztoikus filozófia meghatározó alakja. Epiktétosz életének jelentős részét rabszolgaként élte.
Higgy neki. Ha ő rabszolgaként meg tudta tanulni hangulatainak, belső harcainak szabályozását, és elérte a belső szabadságot, akkor mi is meg tudjuk tanulni napjaink kihívásai közepette.

A SZTOICIZMUS NAPJAINKBAN IS NÉPSZERŰ TÉTELEI 1 Arra fókuszálj amin változtani tudsz - vezetőképzés, műszakvezető képzés

2#, A sztoicizmus az önreflexiót, a meditációt, a nyugati ember számára gyakorlatiasan fogja fel

A sztoikusok praktikusabbak, mint a buddhisták. Míg a buddhista meditáció lényege a gondolatok elengedése, az „üres elme” megteremtése, addig a sztoikus meditáció sokkal inkább egy napindító, napzáró vagy egy adott esemény hatásait elemző önreflexió. Milyen feladatok várnak rám, milyen hozzáállással fogom azokat kezelni? Mi történt ma, hogyan tudtam az érzelmeimet, gondolataimat, viselkedésemet menedzselni? A sztoikus meditációt vallásos, nem vallásos emberek egyaránt gyakorolhatják.

A vezető belső KPI mutatóiról szóló írásunkban felismerhetsz sztoikus alapvetéseket és el is kezdheted azokat gyakorolni.

 

3# A sztoikus szövegek olvasmányosak

Különösen olvasmányos Epiktétosz könyvecskéje és Marcus Aurelius emlékiratai. Reggelenként, esténként pár oldalt elolvasva is feltöltődhetsz. Jó hír, hogy ezek a könyvek a MEK könyvtárból legálisan és díjtalanul letölthetők.

Gyakrabban szenvedünk a képzelettől, mint a valóságtól - Seneca - vezetőképzés, műszakvezető képzés

A sztoicizmus népszerűségének árnyoldalai

1#, A sztoicizmus ≠ érzéketlenség, kőszívűség

A sztoikus nyugalom nem az érzéketlenséget, kőszívűséget jelenti. Épp ellenkezőleg! A sztoikusok észreveszik, megfigyelik érzelmi hullámzásaikat, majd képesek figyelmüket visszaterelni feladataikra. Ezt ma úgy hívjuk, mentális erő! A mentális erőt, a mentális erő fejlesztését mi magunk is olyan fontosnak tartjuk, hogy az több képzésünkben is szerepel, itt, itt és itt.  

 

2# A sztoicizmus ≠ mindhack

Sherman professzor szerint az a legnagyobb félreértés, hogy sokan úgy népszerűsítik a sztoicizmust, mint az önmegvalósítás eszközét. Olyan technikák egyvelegét, amelyekkel elménk, érzelmeink könnyen, gyorsan megváltoztathatóak, „meghekkelhetők”. Az én személyes tapasztalatom szerint, ha elkezdjük érzelmeinket felismerni, megnevezni, gyors haladást tudunk elérni hangulatunk menedzselésében. Ezzel együtt az a meggyőződésem, hogy a hangulatváltozásaink menedzselésének eszközeit egy életen át kell használnunk!

 

3# A sztoicizmus ≠ minden nehéz helyzettel egyénileg könnyedén meg tudunk birkózni

Féleréértés, hogy a sztoikus filozófia segítségével saját erőnkre támaszkodva minden nehéz helyzettel meg tudunk birkózni, mindent el tudunk érni, csak nagyon kell akarnunk és csak magunkkal kell törődnünk. Gondoljunk csak napjaink eseményeire. Egyedül nem tudunk megbirkózni a globális felmelegedés hatásaival, vagy az energiaválsággal.

A sztoikusok olyan államot, olyan közösséget képzeltek, ahol az emberek gondolkoznak, beszélgetnek, törődnek egymással.

A sztoicizmus szó a görög sztoa szóból származik, ami (oszlop)csarnokként fordítható. A sztoikusok Szókratész hagyományát követve utcai filozófusok voltak. Az athéni piactér előcsarnokában szoktak egymással és a városlakókkal beszélgetni, vitatkozni, diskurzust folytatni. A gondolkodás szeretetére akarták megtanítani az állampolgárokat.

 

Jól lenne, ha ma is erre törekednénk! A személyes és az online kapcsolatainkban a diskurzusra, az oktatában pedig az önálló gondolkodás megszerettetésére.

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó:

  • Te hogyan menedzseled érzelmi, gondolati hullámzásaidat?

 

 

 

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek, akkor:

Egyénre szabott online vezetőképzés - Forlong Bt - Héder Sándor

 

fotók:
Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash
Lenyűgöző díjtalan  képek – Pixabay

Vélemény?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .