Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 - műszakvezető képzés

Maslow szükségletek hierarchiája 2.0

Miért érdemes megismerni a maslowi szükségletek hierarchia 2.0 modellt?


Voltál már olyan helyzetben, hogy fejleszteni akartad munkatársaidat, de nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna? Ismerős az a helyzet, hogy többféle munkafolyamatra is meg akartad tanítani munkatársaidat, hogy rugalmasabb lehessen a csapatod, de nem akaródzott nekik az új megtanulása? Ha találkoztál ilyen helyzetekkel, javaslom, olvass tovább és ismerd meg a modellt!

A Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 a maslowi szükséglet hierarchia újragondolt, felfrissített, a mai komplex környezethez igazított változata.

Az újragondolást Scott Barry Kaufman humanisztikus pszichológus, egyetemi oktató a maslowi életmű tanulmányozása és saját kutatásai alapján végezte el. Kaufman az újragondolt modellről egy tudományos igénnyel megírt könyvet jelentetett meg. Szerintem izgalmas olvasmány, ajánlom minden HR-es kollégának a figyelmébe. Jelen írásomban a frontvonalon dolgozó műszakvezetők, csoportvezetők számára szeretném összefoglalni a Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 lényegét.

Túlzás nélkül állíthatom, vezetői tréningjeinken mindig van valaki, aki ismeri a modellt, leggyakrabban szükséglet piramis néven. Kaufman kutatásai szerint Maslow sohasem ábrázolta modelljét piramisként. A piramisszerű ábrázolást jóval Maslow halála után egy tanácsadó cég jelentette meg, annak érdekében, hogy a hallgatóság jobban megjegyezze az emberi szükségletek hierarchiáját. Ennyit az infodizájn hatásosságáról.

 

Mi a Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 lényege?

Kaufman szerint a mai szociokulturális környezetünk alapvetően más, mint Maslow idejében. A mai környezet sokkal változékonyabb, leginkább egy háborgó tengerhez hasonlítható. Ezen a háborgó tengeren egy csónak jelentheti számunkra a túlélés biztonságát. Ha már megvan a biztonság, akkor nemcsak hánykolódni szeretnénk a tengeren, hanem szeretnénk azt felfedezni és eljutni különböző ismeretlen tájakra. Miközben arra törekszünk, hogy felfedezzük a környezetünket, fejlődünk: tanulunk magunkról, másokról és megismerhetjük azt a nagyobb entitást, amit munkánkkal szolgálhatunk. Kaufman modelljében így jutunk el az eredeti maslowi modell csúcsát jelentő önmegvalósításhoz!

Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 - a két összetevő

 

Milyen összetevőkből áll a biztonság iránti szükséglet a Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 modellben?

Nos, ahhoz, hogy biztonságban érezzük magunkat, a következő szükségeltetik:

  • egy fizikai biztonságot adó környezet,
  • egy pszichológiai biztonságot nyújtó környezet, olyan emberekből, akik befogadnak bennünket, és végül az, hogy
  • egészséges önbizalommal rendelkezzünk.

Ha nincs meg a biztonságunk, akkor a külső környezetben csak azt keressük, hogy kiket tudunk felhasználni annak érdekében, hogy megszerezzük a biztonságunkat.

Maslow szükséglet piramis 2.0 - gyakorló vezetőknek
Milyen összetevőkből áll a biztonság iránti szükséglet a Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 modellben?

 

Ezért nagyon fontos, hogy a műszakvezető, csoportvezető kollegák egy jó légkört tudjanak megteremteni a dolgozók számára, melyről bővebben itt írtunk. Képesek legyenek fejleszteni a munkatársaikat, hogy azoknak megerősödhessen az önbizalmuk. Ha nem alakul ki egy jó légkörű közösség, akkor nem jelenik meg a vezetők által oly annyira áhított gazdaszemlélet, és a szintén sok cégnél hangoztatott sürgetettség érzése (sense of urgency).

Ha nem érzik magukat biztonságban a dolgozók, akkor nem akarnak új területeken, változó csapatokban dolgozni – hiába hangoztatjuk nekik, hogy az bent van a munkaszerződésükben.

Ha megvan a biztonság, akkor megjelenik az igényünk arra, hogy fejlődni tudjunk, hogy egyre jobbak legyünk, hogy új dolgokat tanuljunk, hisz egy idő után a biztonság, a kiszámíthatóság picit unalmassá válhat. A fejlődésre való igényünk a Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 modell másik alapvető összetevője.

 

Milyen tényezőkből áll a fejlődés iránti szükségletünk a Maslow szükségletek hierarchiája 2.0 modellben?

Nos, a fejlődésre való szükségletünk akkor teljesül, ha összeszedjük a bátorságunkat, ha kilépünk a komfortzónánkból és felfedező körútra indulunk! (Emlékezz, a tudás anyja az ismétlés, az apja pedig a bátorság!) A felfedezés munkahelyi környezetben lehet egy új munkaterület, egy új projekt, de lehet akár egy kiadós problémával való megküzdés is.

A fejlődésünkhöz szükségesek a mély, baráti kapcsolatok, ahol megmerjük mutatni hiányosságainkat, dilemmáinkat, félelmeinket is, anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy kihasználnak minket. (Ez hívja Amy C. Admonson  pszichológiai biztonságnak!)Így alakulhat ki egy váll-vállvetve küzdő közösség.

A váll-vállvetve küzdő közösség kialakulását segítheti, ha a közösségnek értelmes, másokat szolgáló küldetése van!

Biztonság + fejlődés = jó élet - Maslow 2.0

 

Kedves műszakvezető, csoportvezető barátom!

Ha azt tapasztalod, hogy a munkatársaid nem akarnak új munkafolyamatokat megtanulni, rendszeresen új helyen dolgozni, akkor légy szíves először azt a kérdést tedd föl magadnak, hogy megvan-e a biztonságuk? Kialakult-e már egy jó csapatlégkör? Azt is megkérdezheted magadtól, hogy vajon van-e elég önbizalmuk munkatársaidnak, illetve adtál-e elég visszajelzést nekik, támogattad-e a munkájukat annak érdekében, hogy fejlődjön az önbizalmuk. Én a kiváló frontvonali vezetőktől azt hallom, hogy az ő csapatukba rendszeresen jön hozzájuk valaki, azzal, hogy „Van valami külön küldetés?” Ha nem érzik magukat biztonságban a dolgozók, ha nem alakul ki egy közösség, nehéz új feladatra bírni őket.

Ha kialakul egy jó csapatlégkőr, akkor szinte automatikusan megjelenik a fejlődés iránti igény, a gazdaszemlélet, a sürgetettség érzése!

 

A gyakorlatorientált vezetőképzésünkön külön blokkot szánunk a motivációnak.

Nekünk szívügyünk a munkahelyi motiváció. A régiós HR konferencián előadást is tartottunk belőle. Sipos Tünde: Munkaerő-piaci kincs, ami nincs: az önmotivált ember! Amikor konferenciákra jelenetkezünk a motiváció témájával, a legtöbbször azt a választ kapjuk, hogy a motiváció lerágott csont!
Mi azt tapasztaljuk, hogy a motiváció alapos megismerése, megértése, tudatos alkalmazása még mindig ritka, mint a fehér holló!

1 thought on “Maslow szükségletek hierarchiája 2.0”

  1. Visszajelzés: Szükségleteink miért fontosak? - Szabadnak Születtél

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .