Hatalom a vezetés leginkább félreértett fogalma - műszakvezető képzés, egyénre szabott online vezetőképzés

Hatalom, a vezetés leginkább félreértett fogalma!

Neked mi ugrik be a „hatalom” szó kapcsán?

Nekem a „hatalom” szó kapcsán nagyapám szomorú tekintete. Belém égett ez a tekintet. Minden reggel, amikor kilépett a háza ajtaján, meglátta a vele szemben lévő szocialista asztalos műhelyt. Az övé volt! Ő dolgozott meg érte, de a hatalommal rendelkező politikusok, úgy látták jónak, hogy az a „népé” legyen és egyszerűen elvették tőle. Hatalmukra alapozott erőszakkal.


Nekem sokáig negatív érzéseim voltak a hatalom szóval kapcsolatban, mert csak az erőszakot, a kényszert, a „mert én megtehetem …” pökhendiségét éreztem mögötte. Sajnos ma egyre gyakrabban ezt a hatalom értelmezést tapasztalom, így született ez a bejegyzés.

A hatalom tudattalanul magunkkal hozott értelmezése

Vezetőképzéseinken gyakran találkozom olyan műszakvezetőkkel, csoportvezetőkkel, akik azt fájlalják, hogy nincs elég hatalmuk.

  • „Nem tudok fegyelmezni, mert nincs semmi retorzió a kezemben!”
  • „Nem tudok motiválni, mert én nem tudok jutalmat adni!”,
  • „Vezető vagyok, de nekem kell könyörögnöm, megalázkodnom, hogy dolgozzanak.”

Olyan frontvonali vezetőkkel is találkozom, akik félnek magától a hatalom szótól.

  • „Nekem nincs semmi hatalmam, én csak kérni szoktam.”

Azt javalom, inkább járjuk körbe a hatalom fogalmát, hogy megismerjük! Miért? Mert csak azt tudjuk menedzselni, amit ismerünk.

Milyen forrásból származhat a vezető hatalma?

Ken Blanchard, akinek a neve a helyzetfüggő vezetés kapcsán vált méltán híressé, azt vallja, hogy egy vezető hatalma 5 forrásból származhat.

  • A pozíciójából
  • A tudásából
  • A szakmai hozzáértéséből
  • Kapcsolataiból
  • Személyiségéből
A vezetői hatalom forrásai - műszakvezető képzés - személyreszabott online vezetőképzés

 

A legfontosabb kérdés azonban az, hogy milyen szándékkal (mindset, hozzáállás, szemléletmód) használja a vezető a hatalmát.

Az autokrata vezető a hatalmát leginkább uralkodásra használja. Egójára tamászkodik, meggyőződése, hogy igaza van, és az igazát rá akarja erőltetni a környezetére. Tudását, szakértelemét visszatarthatja vagy manipulálásra használja. Kapcsolatait saját céljai érdekében működteti.

Az emberek bevonására építő vezető szándéka az, hogy az adott körülmények között, napról napra a legjobbat hozza ki a csapatából. A megvalósításhoz használja hatalmát! Ehhez kell, hogy alapos tudása legyen! Hogy csak pár területet említsek, nehéz beszélgetések, a befolyásolás, a nyertes-nyertes kapcsolatok kialakítása, a motiváció, mentális erő, a tanulás témakörökben profinak kell lennie.  Kell, hogy erős kapcsolati hálója legyen, hogy információkhoz jusson, hogy segítséget kérhessen, adhasson.

 

Milyen szándékkal használod a hatalmadat - uralkodás vagy megvalósítás - vezetőképzés online vezetői mentorálás

 

Szeretném, ha a vezetők élnének a megvalósítás hatalmával!

Szeretném, ha a vezetők megszeretnék azt az egész folyamatot, amin a nehézségek, problémák megjelenésétől kezdve, az azokkal való megküzdésen keresztül, a sikerélményt, büszkeséget adó eredményességig elvezetik a csapatukat!

 

Ma kemény dió a cégek frontvonalán vezetőnek lenni!

Nehézségek esetén könnyen megjelenik bennünk a zsigeri főnök, az autokrata vezető.

Mi kell ahhoz, hogy az emberek bevonására épülő hatalmi eszköztárát használja egy vezető?

Katie Anderson lean szakértő és a Toyotás Yoshino mester szerint a legfontosabb az, hogy naponta ellenőrizzük vezetői szándékunkat. Uralkodni akarok a beosztottakon vagy a legjobbat kihozni belőlük?

Ha valamely vezetőben erős a szándék, hogy a megvalósítás hatalmával éljen, akkor az annak működtetéséhez szükséges tudás megszerezhető!

Mi személyes és online képzésekkel, mentorálással tudjuk támogatni a fejlődni vágyó vezetőket!

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó:

 

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .