Mit jelent a vezetés a frontvonalon - vezetőképzés

Mit jelent a vezetés a frontvonalon?

Mit jelent a vezetés számodra?

A „Mit jelent a vezetés?” kérdéssel kezdjük a gyakorlatorientált vezetőképzés tréningünket. „Ez jó kérdés!” Legtöbbször ez a reakciójuk a képzésen résztvevő műszakvezetőknek, csoportvezetőknek. Aztán kis gondolkodás után papírra vetik a meghatározásokat. Mint trénerek, ezt szeretnénk elérni: a résztvevők tudatosan fogalmazzák meg, mit értenek a vezetés alatt. A tiszta fogalmak segítik a tiszta gondolkodást!
(A kérdés persze picit tiszteletteljesen provokáló is. Tőlünk, trénerektől, ha megkérdezik, mi is a tréning lényege, nekünk is gondolkodnunk kell picit azon, hogy több mint 20 év tréningezés után hogyan fogalmazzuk meg a kérdező számára, mi a tréning lényege.)

A vezetők válaszai számunkra kincsesbányák!

A „mit jelent a vezetés a számodra?” kérdésre adott válaszok felfedik a vezető szemléletmódját, a munkához, a dolgozókhoz való hozzáállását, ha úgy tetszik, a vezetői filozófiáját.  Ha egy cég vezetői állományának válaszait is áttekintjük, akkor kis ízelítőt kapunk a cégkultúrából is. Mi természetesen elfogadjuk és maximálisan tiszteljük a résztvevők válaszait. Csupán annyit kérünk, hogy a képzés végén térjünk vissza a kérdésre. A résztevők a vezetői tréning élményei alapján, ha úgy érzik, a tréning végén pontosíthatják, finomíthatják megfogalmazásukat.

 

Számos meghatározása van annak, hogy mit jelent a vezetés!

Szinte minden vezetéssel foglalkozó „guru” picit máshogy fogalmazza meg, mit jelent a vezetés. A megfogalmazások zöme, ahogy a vezetéssel foglalkozó könyvek zöme is, elsősorban a cégvezetőknek, felsővezetőknek szól.

A vezetői hierarchia legnagyobb létszámú vezetőinek, frontvonali vezetőknek, műszakvezetőknek, mi a Toyotás Isao Yoshino megfogalmazását ajánljuk. Yoshino mester online kurzusát mi magunk is élvezettel jártuk végig!

A vezetés lényege:

  • A cég küldetését szem előtt tartva célok kijelölése, mind a csapattagok, mind a csapat számára
  • A csapat, a csapattagok támogatása, fejlesztése annak érdekében, hogy elérjék a célokat
  • A csapat, a csapattagok támogatása, fejlesztése közben önmaga fejlesztése, hogy jobb vezető lehessen.

Mit jelent a vezetés a frontvonalon - műszakvezető képzés

Mit jelent a vezetés a frontvonalon?

Milyen válaszokat adnak a gyakorló műszakvezetők, csoportvezetők?

Íme, pár válasz:

  • Példamutató irányítás.
  •  Emberek irányítása.
  • Összefogni, irányítani, képezni a csapatot.
  • Jövő szemlélet átadása.
  • A cél felé irányítás, koordinálás, feladatmegoldás.
  • A vezetői munka lényege az emberek megfelelő irányítása, kezelése.
  • Segít a feladatok megoldásában, koordinálja a folyamatokat. Kapcsolatot hoz létre a dolgozókkal és a felső vezetőkkel.
  • Úgy teljesíteni a felsőbb elvárásokat, hogy közben a csapat érdekeit is képviselem.
  • El kell jutni a célig a leghatékonyabban, úgy, hogy mindenki odaérjen.
  • Rávenni az embereket a közös munkára, úgy, hogy azt ne érezzék kényszernek.
  • Csapat, szervezet irányítása a meghatározott cél érdekében.
  • Csapatkohézió kialakítása minden áldott nap!
  • Az a személy, aki képes a saját területén irányítani úgy, hogy a dolgozók mind szakmai, mind emberi értékeit elfogadják, kölcsönös bizalom mellett.
  • Megteremteni azt a csapatot, légkört, folyamatot, amit követni tudnak az emberek, aminek részesei tudnak lenni, ezáltal leghatékonyabban érik el céljaikat.
  • Minél hatékonyabb, minél jobb hangulatú környezetet biztosítani a dolgozóknak.
  • Kihozni egy adott helyzetből a maximumot, teljesíteni a vásárlói igényeket.
  • Összefogni és koordinálni a csapatot a legnehezebb helyzetekben is a lehető legjobban.

A kezdők általában az irányítás szó körül fogalmazzák meg a meghatározásukat.

Sokszor valóban az az elképzelésük, hogy kiadják a feladatot a beosztottaknak, azok meg vita, morgolódás, visszaszólás, szemforgatás, értetlenkedés nélkül megcsinálják azt. Sőt attól kezdve többet nem is kell elmondani a feladatokat, mert már tudják a dolgozók, mi a dolguk. Ha véletlenül nem, akkor hangosan jogköröket követelnek maguknak, jöhet a büntetés, a bónusz megvonás, a minőségi csere, mondván „ezeket” csak így lehet vezetni. Tőlük kapom legtöbbször azt a kérdést: „Láttad, kik dolgoznak itt?” 

Mit jelent a vezetés - tényleg csak irányítás

Azok a vezetők, akik megrekednek ezen gondolkodásmódnál, nem törekednek arra, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki a munkatársaikkal, nem akarják megismerni, hogyan működünk mi emberek, mi hajt bennünket. 

A vezetést csupán irányításként felfogó vezetők úgy vélik, a jó kapcsolat kialakítása a dolgozók közé való leereszkedést jelent. A dolgozók közé leereszkedve meg elvész a tekintély. Ha a vezető cége is el fogadja, esetleg elvárja ezt a gondolkodásmódot, akkor azt mi is, mint trénerek elfogadjuk, de nem szeretnénk a vezetésük alatt dolgozni.  

 

Kik tudnak átmenni a vezetői kiválóság felé vezető hosszú utazás tűfokán?

Az megy át, aki megérti, hogy a vezetés nem csupán irányítás. A kiváló vezetők tudják, hogy egy jó légkört, egy közösséget kell kialakítaniuk, amiben megjelenik a felsővezetők által oly sokat emlegetett és elvárt gazdaszemlélet, a célok elérését támogató sürgetettség érzése. Ehhez azonban a vezetőnek úgy érdemes felfogni a munkáját, hogy az egyrészt példamutatás, másrészt a dolgozók érzelmeinek, gondolkodásának, viselkedésének befolyásolása. Ahhoz, hogy a vezető tudja befolyásolni a dolgozókat, a csapatokat, ahhoz, jól kell tudnia magát is befolyásolni és minél több dolgot érdemes megtudnia arról, hogyan is működünk mi emberek.
Egy általunk nagyon tisztelt művezető úgy fogalmazta meg eddigi vezetői „utazását”, hogy a „Gépektől az emberekig”. Ő úgy válaszolta meg magának a mit jelent a vezetés a frontvonalon kérdést, hogy csapatkohézió kialakítása minden áldott nap!

A vezetés = csapatkohézió kialakítása minden áldott nap
Az ábra vezetői tréningjeink résztvevőinek csoportmunkái alapján készült!

 

Várjuk vezetőképző tréningünkön azokat, akik hasonló utazásra készülnek!

Várjuk azokat a frontvonali vezetőket, műszakvezetőket, csoportvezetőket, akik meg akarják tanulni a dolgozók befolyásolásához szükséges vezetői szemléletmódot és vezetői kompetenciákat.

 

Kérdésem Hozzád kedves olvasó:

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Éves vezetői továbbképzés műszakvezetők részére - a jó pap is holtig tanul

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .