A vezetői önfejlesztés művészete – vezetőképzés műszakvezető

A vezetői önfejlesztés művészete

Miben áll a vezetői önfejlesztés művészete?

A vezetői önfejlesztés művészete a mi tapasztalatunk szerint abban áll, hogy

 • A vezető egész életpályája folyamán fejleszteni akarja önmagát.
 • Az őt érő kihívásokat úgy fogja fel, mint a Nagy Rendszergazdától, vagy a komplexitástól kapott feladatokat.

Miért akarja fejleszteni magát?

 • Azért, hogy kihozza magából a legtöbbet, vagy ahogy Arisztotelész fogalmazta: „Törekednünk kell lehetőségeink kiteljesítésére és legmagasabb emberi képességeink megvalósítására.”
 • Képes legyen a közös cél elérése érdekében összedolgozásra, fejlődésre késztetni munkatársait.

Teszi ezt annak ellenére, hogy a világ, a cége, a csapata, a saját élete tele van problémákkal, kihívásokkal és az emberek viselkedése, gondolkodása egészen széles skálán tud mozogni. Mindezek nem veszik el a kedvét, nem gyárt összeesküvéselméleteket, hanem, ahogy fent említettem, úgy fogja fel a nehézségeket, mint megoldandó és a fejlődését szolgáló feladatokat.

A vezetői önfejlesztés művészete egy határozott filozófián alapszik, melynek gyökerei a történelmi korokig vezethetők vissza – lásd erről múltkori jegyzetünket.

 

Mit jelent a mindennapokban a vezetői önfejlesztés művészete?

A vezetői önfejlesztés művészete a mindennapokban egyrészt egy rendszeres belső munka.

Mi főleg csoportvezetők, műszakvezetők fejlődését támogatjuk a tréningek, képzések segítségével. A tapasztalataink szerint döntő többségük rendkívül elkötelezett, akik minden nap jó eredményeket akarnak elérni, megfelelni a vezetőik elvárásainak. Ők a mindennapok hősei. Ők felelnek a mindennapi eredmények eléréséért. Mivel találkoznak ők, miközben a mindennapi munkájukat akarják jól végezni? Vezetői tréningjeinken elhangzottak alapján leginkább energiájukat, motivációjukat elégető problémákkal találkoznak, pl.:

 • Beosztottakkal, akik megígérik, hogy bejönnek túlórázni, de mégsem jönnek, sőt nem is szólnak.
 • Olyan beosztottakkal, akik hibáznak, és az nem is zavarja őket. Megígérik, hogy legközelebb jobban figyelnek, aztán többedszerre is elkövetik ugyanazt a hibát.
 • Lassan reagáló támogatókkal, karbantartókkal, raktárosokkal, beszállítókkal.
 • A „kifogásokra, problémákra” nem, csak az „eredményekre” kíváncsi fönökökkel.
 • Olyan problémákkal, amelyekről mindenki régóta tud, de senki nem akarja felszínre hozni, megoldani!

 

Döntően azt gondolják, mások miatt kell nyelniük, mások miatt állnak a szőnyeg szélén és közben még nekik kellene fejleszteniük magukat? Na ne!

A vezetői önfejlesztés művészete a mindennapokban másrészt egy külső munka.

A vezetőknek meg kell tanulniuk a bizalomra épülő emberi kapcsolatok gyors kialakítását. Miért? Mert ez az alapja a hatásos vezetői kommunikációnak, motiválásnak. A bizalmi kapcsolatok nélkül nem működik az emberek bevonására épülő vezetői stílus. Meg kell tanulniuk:

 • Hogyan érdemes vezetni a nehéz beszélgetéseket a beosztottakkal, vezetőtársakkal, felettesekkel.
 • Hogyan tehetem én, mint vezető hatásossá kommunikációmat?
 • Hogyan érdemes a kommunikációmat felépíteni, milyen kommunikációs eszközöket használjak, hogy a másikat meg tudjam győzni az igazamról?
 • Mire kell figyelnem, milyen kommunikációs eszközöket használjak, hogy megértsem a partnerem igazát is, és abból tanulva, az ő igazát is felhasználva a legjobb megoldásokat dolgozzuk ki?

 

Kedves vezető barátaink! Igen, azt kérjük, hogy a számtalan külső probléma mellett is fejlesszétek magatokat!

Problémák, kihívások, stressz esetén, még a legkiválóbb vezetőknek az elméje is pillanatok alatt átkapcsolhat ítélkezésbe. Ha átkapcsol ítélkezésbe, akkor egyrészt elkezdhet versengő stratégiákat alkalmazni, ami rövidtávon akár eredményes is lehet, de hosszútávon mindenképp visszaüt. Másrészt elkezdheti áldozatnak érezni magát.

Tehát még a legkiválóbb vezetőnek is képesnek kell lenni arra, hogy a benne dúló kellemetlen érzések ellenére is visszakapcsolja elméje „kapcsolóját” a kíváncsiságra.

A vezetői önfejlesztés művészete - ítélkezés vagy kíváncsiság - vezetőképzés

 

A mi tréneri tapasztalataink szerint azonban, ha egy vezető megtanulja a belső „kapcsolóját” rendszeresen visszaállítani az ítélkezésből a kíváncsiságra, akkor könnyű a külső világ menedzseléséhez szükséges kompetenciák megszerzése. Ha nem, akkor nem fogja megtanulni azokat, mert egyszerűen nem tartja szükségesnek, hogy képezze magát.

Ehhez persze a vezetőnek nagy intellektuális szerénységgel el kell tudni fogadnia, hogy a vezetői munka lényege nem az „észosztás”. Napjainkban a vezetői munka lényege sokkal inkább a közös célt szolgáló, a munkatársak bevonásával történő „észmozgatás”.
A hangsúly nem a vezetőn van, hanem a csapaton és az elérendő eredményen.

Vezető barátaim! Ha ezt meg tudjátok tenni, akkor a folyamatos fejlődés útjára tudtok lépni és mi más lenne a vezetői önfejlesztés művészete?

Összefoglalva, a vezetői önfejlesztés művészete rajtunk, egyéneken múlik, és nem a külső környezeten!

Ha eldöntötted, hogy meg akarod tanulni a vezetői munka művészetét, akkor folyamatosan fejleszd belső világodat és a külső világgal való kapcsolatodat.

Nem lesz könnyű, viszont ahogy Steve Jobs mondta, a pályafutásod végéről visszanézve tetszeni fog, amit látsz!

A vezetői fejlődésben kevés legális rövidítés van. Ebből a legfontosabb az, hogy legyen mentorod. Szintén fontos még, hogy legyen meg benned az alázat és szerénység és ismerd meg az eddigi generációk tapasztalatait.

Ha élni kívánsz a tanulás forradalma adta lehetőségekkel, ha támogatásra van szükséged, vagy ha csak kérdésed van, állunk a rendelkezésedre.

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó

 

 

 

Barátsággal!

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

Ha a vezető fejlődik, mindeki nyer - vezetőképzés, műszakvezető képzés, online vezetőképzés, mentorálás

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .