3 IGEN amint mint kezdő munkavállaló meg kell kapnod a felettesedtől

3 IGEN, amint mint kezdő munkavállaló meg kell kapnod

Ha kezdő munkavállaló vagy és ambiciózusnak érzed magad, hogy gyorsan fejlődj, akkor 3 IGEN-t kell kapnod a felettesedtől!

Ha megkapod a 3 IGENT, akkor jó kapcsolatokat tudsz kiépíteni, több lehetőséget kapsz és gyorsabban fogsz fejlődni, gyorsabban érheted el karriercéljaidat!

A mai egyre komplexebb, VUCA üzleti életben nem csak a cégeknek, vezetőknek kell változniuk, hanem az új munkavállalóknak is. Ha kezdő munkavállaló vagy, Neked is tudatosan kell felkészülnöd a munka világára. Ez a Te érdeked, mert ha felkészülsz, könnyebben megtalálod a cégedben a számodra érdekes dolgokat, jobban beilleszkedsz a közösségbe, így elkerülheted, hogy felülj a Nagy Felmondási Hullámra!

 

Ki készíti fel a kezdő munkavállaló munkatársakat a munka világába való beilleszkedésre?

GORICK NG, a „THE UNSPOKEN RULES Secrets to Starting Your Career Off Right” című most megjelent könyv szerzője szerint a szocializációnk készít fel erre. Érvelése szerint azonban az eddig bevált szocializáció íratlan szabályai ma már nem működnek! Érdemes egy kezdő munkavállalónak tudatosan kialakítani beilleszkedési stratégiáját.

 

Mit tanultál a szüleidtől, hogyan kell beilleszkedned egy új munkahelyen?

Én ezt tanultam: „Végezd el a rád bízott munkát és boldogulni fogsz! Ne kérdezősködj, ne tudálékoskodj!  A jó munka magáért fog beszélni. Vezetőid észre fogják venni a munkádat és annak meg lesz a méltó jutalma.”

Ma is fontos, hogy a rád bízott munkát a legjobb tudásod szerint elvégezd. Ha így teszel, már meg is kaptad az első IGEN-t. Ez azt jelenti, hogy a vezetőd képesnek lát arra, hogy elvégezd a feladatodat, vagyis kompetensnek lát.

Azonban még kettő IGENT be kell beszerezned!

Ha új munkavállaló vagy, feletteseid három kérdést tesznek fel maguknak Veled kapcsolatban:

  • Képes-e elvégezni a feladatot, tehát KOMPETENS-e?
  • Érdekli-e a munka, akarja-e a munkát, ELKÖTELEZETT-e abban, hogy a legjobbat hozza ki magából?
  • Vajon be tud-e illeszkedni az új munkavállaló, ki fog-e jönni a kollégáival? Vajon tud-e EGYÜTTMŰKÖDNI velem, a környezetével?
3 IGEN amit meg kell kapnod mint kező munkavállaló

 

Tudatosan készülj fel arra, hogyan kell gondolkodnod, viselkedned, hogy megkapd a három IGENT.

Ne várj mindent mástól, a cégedtől, a vezetőidtől, az iskoládtól, az EU-tól, az Erős Embertől! Vedd a kezedbe a sorsodat. Itt van a tanulás forradalma, készítsd fel magadat!

 

Vajon a három IGEN csak az új munkavállaló számára fontos?

Nem! Az, hogy a vezetőid kompetensnek, elkötelezettnek, együttműködőnek lássanak, egész életpályádon fontos. És itt azt tudom javasolni NG-vel együtt, hogy tudatos stratégiát alakíts ki magadnak! Légy konstruktív, proaktív követő, aki alázatos tud lenni ÉS közben önálló, aki ki tud állni magáért. A mai világ annyira gyorsan változó, a felettesek is annyira le vannak terhelve, hogy nem veszik észre, ha „csak” jól dolgozol.

 

 

 

Sajnos minél nagyobb lesz a szaktudásod, annál inkább csökken a lelkesedésed, együttműködési készséged – hacsak nem előzöd meg, hogy ide juss. A nagytudás-nagy ego témáról itt olvashatsz! Itt meg arról, hogyan függ össze a kíváncsiság és a tudás.

Összefoglalás

Mint kezdő munkavállaló ne várd a sültgalambot! Már az ókori görögöknek sem jött be, valószínűleg neked sem fog! (Igen, a sültgalamb szólás ilyen idős! Az ember lassú tanuló – Te ne legyél az!)

Ha kezdő munkavállaló vagy és nem boldogulsz a saját beilleszkedési stratégiád kialakításával, nyugodtan keress meg. Ha azt veszed észre magadon, hogy csökken benned a tűz, a kíváncsiság, akkor is keress meg. Egy beszélgetést megér. Biztos előbbre leszel abban, mit is kell tenned!

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó.

  • Mint új munkavállaló, hogyan készülsz arra, hogy beilleszkedj a munkahelyeden?
  • Mi vált be, mit javasolsz sorstársaidnak?
  • Ha vezető vagy, akkor vezetőként Te mit vársz el egy új munkavállalótól?
  • Mit gondolsz, Benned egvan a vezetői X faktor?

 

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

Egyénre szabott online vezetőképzés - Forlong Bt - Héder Sándor

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .