A vezető mint prédikátor - politikus - ügyész és tudós - vezetőképzés - középvezető képzés - Adam Grant - könyvajánló

A vezető mint prédikátor, politikus, ügyész és tudós

Prédikátor, politikus, ügyész vagy tudós sétál az elmédben? Hogyan hat mindez a vezetői gondolkodási stílusodra, eredményességedre?

Adam Grant szociálpszichológus „Gondold újra!” könyvét szeretném népszerűsíteni. Grant könyvében négy különböző gondolkodási stílust vázol fel. Ebből hármat archetípusként hozunk magunkkal, ami könnyen, észrevétlenül aktivizálódhat bennünk, és Grant szerint túl sok időt töltünk ezen gondolkodási stílusokban. Ez a három a prédikátor, az ügyész és a politikus. A negyedik gondolkodási stílus a tudós, ezt viszont meg kell tanulnunk.

Ha egy vezetőnek vizsgát kellene tennie ahhoz, hogy vezető lehessen, akkor ebből a könyvből két kérdésnek is ott a helye a vizsgakérdések között:

  • Mi a különbség a prédikátor, a politikus, az ügyész és a tudós gondolkodási stílusa között és annak milyen hatása van a szervezet eredményességére?
  • A gyengeség vagy a rugalmasság jele az, ha egy vezető megváltoztatja a véleményét?

Nos, ha valakinek nincs ideje elolvasni Grant „Gondold újra!” című könyvét, vagy eljönni vezetőképző programunkra, annak segítünk a fenti kérdések megválaszolásában. Hadd jelezzem, hogy Grant legújabb könyvéről, mely nézetem szerint a céges (és nem céges) oktatók Bibliája kellene hogy legyen, itt írtunk.

A vezető mint prédikátor - politikus - ügyész és tudós - vezetőképzés - középvezető képzés - Gondold újra - Adam Grant - könyvajánló

 

Mi jellemző a prédikátor gondolkodási stílusra és hogyan hat az a vezetői eredményességre?

Amikor prédikátor gondolkodásmódban van a vezető, akkor meg van győződve arról, hogy igaza van! Igazában erősen hisz és e hitére, meggyőződésére alapozva dolgoz ki stratégiákat, menedzseli a változásokat, áll neki a problémák megoldásának.

A prédikátor gondolkodási stílusú vezető kiváló mások inspirálásában, de a meggyőződésével ellenkező adatokat, információkat, érveket meg sem hallja.  Ha változik a világ, változnak a körülmények, akkor erős meggyőződéssel és nagy lelkesedéssel katasztrófába tudja vezetni csapatát, cégét.
Kíváncsi vagyok, kedves olvasó, Te találkoztál-e ilyen gondolkodású vezetővel? Grant könyvében a BlackBerry telefongyár lángelméjű vezetőjét, Mike Lazaridist hozza fel példának.

 

Mi jellemző a politikus gondolkodási stílusra és hogyan hat az a vezetői eredményességre?

Amikor politikus gondolkodásmódban van egy vezető, akkor minden áron igyekszik elnyerni a közönsége tetszését. Hatásosan elő tudja adni azt, amit követői hallani szeretnének, még esetleg úgy is, hogy nem ért egyet azzal, amit mond. Érvei alátámasztására az adatokat, információkat kreatívan kezeli. Azokat felerősíti, amelyek érveit alátámasztják és mélyen hallgat azokról, amelyek ellentmondanak érvelésének.

A politikus gondolkodási stílusú vezető kiválóan tud alkalmazkodni hallgatóságához, viszont nem jó a külső világhoz való alkalmazkodásban. Ő, cége, csapata akkor lehet bajban, ha szembejön a valóság!

 

Mi jellemző az ügyész gondolkodási stílusra és hogyan hat az a vezetői eredményességre?

Az ügyészi gondolkodási módban lévő vezető minden áron be akarja bizonyítani, hogy valaki más téved, hibázik, vagy bűnös! Bizonyítékait hangoztatva megtámadja a másik felet és mindent megtesz azért, hogy nyerjen. A szembenálló fél érveit, bizonyítékait igyekszik hiteltelenné, nevetségessé tenni vagy nem az ügyhöz tartozónak beállítani.

Az ügyész gondolkodási stílusú vezetők kitartóak egy támadás felépítésében, hosszan tudnak harcolni, a harcukhoz szövetségeseket gyűjteni. A valóság elleni harcban azonban ők is alulmaradhatnak.

 

„Túl sok időt töltünk azzal, hogy prédikátorként, ügyészként és politikusként gondolkodjunk” – mondta Grant.

 

Mi jellemző a tudós gondolkodási stílusra és hogyan hat az a vezetői eredményességre?

A tudós gondolkodási stílusú vezető érveit, következtetéseit adatokra alapozza. Kíváncsi az övétől eltérő nézetet vallók gondolkodása, ötletei iránt, annak érdekében, hogy pontosítsa saját nézeteit. El tudja viselni, ha másnak van igaza, ha másnak jobb gondolatai vannak. Ha új adatok birtokába kerül, képes következtetéseit, véleményét megváltoztatni anélkül, hogy egoja sérülne.

A tudós gondolkodási stílusú vezető erőssége, hogy ötvözi a magabiztosságot és az alázatot.  Ez egy olyan gondolkodásmód, amely különösen értékes lehet a vállalkozók számára (is). Egy Grant által említett olasz tanulmány azt vizsgálta, hogy melyik kezdő vállalkozói csoport lesz sikeres. Az egyik csoportnak megtanították a tudós gondolkodási stílust, a kontrol csoportnak viszont nem. A tudósként gondolkodó vállalkozói csoport 40-szer akkora bevételt ért el, mint a kontrollcsoport.
(Mint oly sokszor, most is kerestem hazai kutatásokat, de nem találtam. Ha valaki ismer ilyet, szívesen venném az ajánlást!)


 

 

Ez a video jó példa lehet a tudós gondolkodási stílusra

 

A gyengeség vagy a rugalmasság jele az, ha egy vezető megváltoztatja a véleményét?

A prédikátor gondolkodási stílusban a véleményváltoztatás az erkölcsi gyengeség jele. Az ügyész gondolkodási stílusban a véleményünk megváltoztatása a vereség nyilvános beismerése. A politikusi gondolkodási stílusban nem gond, ha egy vezető megváltoztatja a véleményét, attól függően, hogy kinek beszél, hisz azt mondja, amit hallgatósága hallani szeretne.

Egy tudósként gondolkodó vezető azt mondja: „Lehet, hogy tévedek”, és aktívan keresi az igazságot!

 

Rossz hírünk van a magas intelligenciával és szakértelemmel rendelkező, okos vezetők számára!

Grant rámutat, hogy az intelligencia, sőt a szakértelem is visszaüthet. Azt mondja, hogy minél magasabb pontszámot ér el valaki egy IQ-teszten, annál valószínűbb, hogy a sztereotípiákba esik. Minél okosabb valaki, annál könnyebben megmagyarázza magának, hogy miért is van igaza!

Az intellektuális növekedés legerősebb fegyvere – az agyunk – valójában a legnagyobb ellenségünk lehet. Az intellektuális szerénység, a kíváncsiság segíthet kitörni ebből a csapdahelyzetből.

 

Összefoglalás:


A tudós gondolkodásmódot alkalmazó vezetők nagyobb valószínűséggel hoznak megalapozott döntéseket, alkalmazkodnak a VUCA világhoz. Megtalálják az egyensúlyt a bizonyítékokon alapuló gondolkodás és az új ötletekre való nyitottság között, így hatékonyak és agilisak vezetői szerepükben.

Talán a nyugati társadalmakban egyre erősebbé váló polarizáción is segíthetne a tudós gondolkodási stílus – de legyen ez az ő problémájuk!

 

Kérdésem Hozzád, kedves olvasó:

  • Ki sétál legtöbbet az elmédben, a prédikátor, a politikus, az ügyész vagy a tudós?

 

Barátsággal!

Héder Sándor mérnök tréner címzetes egyetemi docens Forlong Bt

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha szimpatikus a gondolkodásmódunk, kérlek, nézd át képzési programjainkat!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...

A förtelmes főnökök három típusa - gyakorlatorientált vezetőképzés - narcisztikus vezető - machiavellista vezető - pszichopata vezető - sötét hármas
Önmenedzselés

A förtelmes főnökök három típusa

Dolgozott Ön förtelmes főnökök alatt? Netán a mostani vezetője is az? Valószínűleg nincs egyedül! Számtalan kutatás bizonyítja – először itt publikálták 2002-ben – hogy a

Tovább olvasom »