Vita vagy konfliktus avagy a jó harcosok klubja - ha meg tudjuk vitatni meg tudjuk oldani - vezetőképzés

Vita vagy konfliktus, avagy a jó harcosok klubjaVita vagy konfliktus? Miről is beszélünk? Akkor jó egy megbeszélés, meeting, ha az konfliktusmentes, vagy akkor, ha olyan, mint a harcosok klubja?

Adam Grant szociálpszichológus nyomán amellett érvelünk, hogy akkor jó egy megbeszélés, ha olyan, mint a jó harcosok klubja! A mai komplex, több elméjű szervezeteket, VUCA világot nem tudjuk hatékonyan vezetni jó minőségű szakmai viták, „tudós” gondolkodás nélkül.

 

Tegyük már tisztába: van szükség konfliktusra vagy nincs?

Sokszor halljuk vezetőktől, hogy egy szervezeten belül szükség van konfliktusokra. Rengetegszer hallottuk vezetőktől Patton tábornok híres idézetét: „Ha mindenki egyformán gondolkodik, akkor valaki nem gondolkodik!”  Egy vezetőtől egy beosztott kérdésére reagálva meg ezt halljuk: „Látom, nem vagy csapatjátékos! Nem akarod húzni a közös szekeret!”

A „kellemetlenkedő” beosztott csupán pontosító kérdést tett fel, vagy rá akart világítani valamilyen problémára. Vezetőnk azonban egy pillanat alatt elfelejtkezett arról, hogy milyen hasznos, ha valaki másképpen gondolkodik! Mi is történik ilyenkor?

Először is tisztázzuk a fogalmakat!

Vita vagy konfliktus avagy a jó harcosok klubja - milyen konfliktus tehet eredményesebbé a csapatunkat - vezetőképzés

 

 

Grant nem ad definíciót a konfliktusnak, hanem alapvetően kétféle konfliktusról beszél:

 

 1. Feladatkonfliktus

 2. Kapcsolati konfliktus

 

Feladat konfliktus = vita = tanácskozás = jó harcosok klubja

Munkahelyi körülmények között a feladatkonfliktus egyenlő a szakmai vitával. Ilyenkor különböző nézőpontok, érvek, tapasztalatok ütköztetése történik abból a célból, hogy egy kihívásra, egy problémára megtaláljuk a legjobb választ.

 • A feladatkonfliktus, a vita, a tisztelet jele. Értékelem a másik véleményét, ezért megvitatom vele. Ha nem számít a másik véleménye, akkor nem is vitatkoznék vele!
 • A vita hangneme energikus, elszánt, de nem harcias, agresszív!
 • „A vita során kipiszkáljuk egymás szeméből a szálkákat és a gerendát, hogy tisztán lássunk!”
 • A jó hangnemű vita segít a konfliktuskerülő, alapvetően barátságos embereknek is elmondani a nézeteiket.

 


Ha meg tudunk maradni a vita, a feladatkonfliktus síkján, akkor:

 • Okosodik a szervezet, okosodnak az egyének
 • Elkerülhetők a csoportgondolkodás csapdahelyzetei
 • Eredményesebbek a problémamegoldások
 • Az innovatív megoldások valószínűsége növekszik
 • Növekszik a munkatársak pszichológiai biztonságérzete.

 

Vita vagy konfliktus avagy a jó harcosok klubja - milyen konfliktus tehet eredményesebbé a csapatunkat - vezetőképzés

 

 

A munkahelyeken a szakmai vita azonban nagyon könnyen átbillenhet kapcsolati konfliktusba.

Egy vita során, egy-egy gesztus, egy-egy át nem gondolt szó, mondat, lásd: „Látom, nem vagy csapatjátékos! – hatására pillanatokon belül megsérül az ego, megjelennek a résztvevőkben a kellemetlen érzések és egy más világba cseppennek. A védekező ego, a kellemetlen érzések hatására másképpen működik a gondolkodásuk, máshogy viselkednek, kommunikálnak és a hasznos szakmai vitából véget nem érő kapcsolati konfliktus lehet.
A kapcsolati konfliktus – mondja Adam Grant – személyes, érzelmi összecsapás, amely nemcsak súrlódással, de gyűlölködéssel is jár.

 

A szervezeteknek szükségük van a vitára, feladatkonfliktusra, de nincs szükség a kapcsolati konfliktusra.

A szervezeti viselkedés kutatói már a múlt században is azzal érveltek, hogy a szervezet eredményességéhez egy optimális szintű konfliktusra szükség van. Azzal érveltek, hogy a kevés konfliktus nem a harmónia jele, hanem az apátiáé.

 

Vita vagy konfliktus avagy a jó harcosok klubja - vita és a teljesítmény viszonya - vezetőképzés

 

Adam Grant kutatása alapján ma úgy tudjuk pontosítani a fenti ábrát, hogy a túl kevés feladatkonfliktus, illetve a túl sok kapcsolati konfliktus a teljesítmény rovására megy!

Grant 100 csapatot vizsgált hat hónapon keresztül. Alábbi eredményeket publikálta könyvében.

 

Vita vagy konfliktus avagy a jó harcosok klubja - feladatkonfliktus - kapcsolati konfliktus - vezetőképzés

 

 

 

Mi a kihívás egy vezető számára, ha viták révén akarja növelni a csapata eredményességét?

 1. Érje el, hogy legyen megfelelő számú feladatkonfliktus, szakmai vita, legyen a munkahelyen egy „jó harcosok klubja” hangulat.
 2. Figyeljen arra, hogy a szakmai vita ne csússzon át kapcsolati konfliktusba.


A mi tapasztalataink szerint a vezetők döntő többsége megpróbálja kikérni, meghallgatni a beosztottjai véleményét, ellenvéleményét.

Ha azonban egy munkatárs véleményét, ellenvéleményét nem megfelelő stílusban, kellemetlen érzésektől áthatva, látványos gesztusokkal kísérve mondja el, akkor sok vezetőnél elgurul a gyógyszer. Ekkor pillanatok alatt előjön a mi kultúránkban zsigeri szinten magunkkal hozott autokrata vezető! Ha előjön az autokrata stílus, a felszínen megszűnnek a konfliktusok, de a szakmai viták is. Az eredményesség elindul a lejtőn lefelé. A stressz, a rossz hangulat, az apátia és/vagy a rejtett agresszió meg növekedni kezd.

Ugyancsak probléma, ha a vezetőnek nincsenek racionális eszközei a minőségi vita lebonyolításához, pl. a brainstorming szabályai, a problémamegoldás vagy a döntéshozás folyamata.

 

Mi a teendőd, ha növelni akarod a csapatod eredményességét és jó harcosok klubja hangulatot akarsz kialakítani?

 

Sajnálom, de csupán a Patton idézet megtanulásával és hangoztatásával még nem lesz jó harcosok klubja hangulat a csapatodban!

Ha nincs időd eljönni képzéseinkre, akkor azt ajánljuk, olvasd el Grant könyvét.

Miután elolvastad, utána érdemes elmélyedned érzelmi intelligenciád fejlesztésében. Magasszintű érzelmi intelligenciával tudod saját és környezeted érzelmi hullámzásait menedzselni.

Ha ez is megvan, akkor jöhet az asszertív kommunikáció szemléletének, eszközeinek megismerése. Ekkor már kommunikációs eszközeid is lesznek arra, hogy a problémákat, kihívásokat szakmai szinten is meg tudjátok oldani! Hogyan szóljanak a mondatok, hogy azok ne a kellemetlen érzéseket váltsák ki, hanem az együttműködés, a megoldáskeresés szándékát közvetítsék.

 

„Arra tanítsatok meg bennünket, hogy meg tudjuk beszélni a dolgainkat!”

„Kiváló szakemberek vagyunk, de nem tudjuk normálisan megbeszélni a dolgainkat. Ha képesek lennék kihívásainkat, problémáinkat megbeszélni, akkor a határ a csillagos ég lenne!”

Egy kedves megrendelőnk keresett meg bennünket egy ilyen kéréssel. Ez indított el bennünket a „Nehéz beszélgetések” és a „Konfliktuskezelés vezetőknek” programjaink kidolgozásában. Ezúton is köszönet megrendelő partnereinknek, mert ők azok, akik kéréseikkel folyamatosan inspirálnak minket!

 

Vita vagy konfliktus avagy a jó harcosok klubja - a vita hiánya az apátia jele - vezetőképzés

 

Kérdésem, Hozzád kedves olvasó:

 • A Te csapatodban a szakmai vita vagy a kapcsolati konfliktus a több?
 • A Brad Pitt-féle harcosok klubja vagy a jó harcosok klubja hangulat uralkodik Nálatok?

 

Barátsággal!

Héder Sándor mérnök tréner címzetes egyetemi docens Forlong Bt

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

 

Ha szimpatikus a gondolkodásmódunk, kérlek, nézd át képzési programjainkat!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ezek is érdekelhetnek...