A kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága

A kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága

Mi a kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága?

Számtalan kutatás, cikk, blog foglalkozik a kiváló vezetők legfontosabb tulajdonságaival. Ezen kutatások zöme felsorolásszerűen próbálja megállapítani, majd rangsorolni a tulajdonságokat. Nekem Jim Rohn felsorolása azért tetszik, mert egybeesik a saját tréneri tapasztalataimmal.

A legtöbb kutatás hajlamos az egyes vezetői tulajdonságokat digitálisan felfogni, pl. egy vezető:

határozott vagy határozatlan

Az egyes vezetői tulajdonságokat azonban sokkal életszerűbb egy skálán elhelyezni:

arrogáns félénk

Jó, ha a vezető határozott, azonban, ha túl határozott, akkor már sokan agresszívnek, könyörtelennek, önteltnek láthatják. Személyes tapasztalatom, hogy a legtöbb vezetői probléma sokkal inkább a vezetői erősségek „túltolásából” származik, mintsem valamilyen tulajdonság, készség hiányából. Ha egy vezető belátja, hogy valamilyen készsége hiányzik, akkor sok lehetősége van: képezheti magát, felvehet valakit a csapatába, akinek nagyon jó az a készsége, delegálja azokat a feladatokat, amelyekhez nem jól ért, stb.

 

Jim Rohn szerint ez a kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága:

  1. Légy erős, de ne légy goromba! Sokan azt hiszik a nyersesség, az erőszakos, durva beszéd az erő jele. Nem így van!
  2. Légy jóindulatú, de ne légy gyenge! A legtöbben a kedvességet, az udvariasságot, a jóindulatot a gyengeség jelének látják. Épp ellenkezőleg. Ha bátran el merjük mondani a véleményünket, anélkül, hogy másokat megbántanánk az az erő jele!
  3. Légy bátor, de ne félemlíts meg senkit! Nehézségek közepette legyen bátorságod kiállni a dolgozók elé és határozottan, de nem megfélemlítve arra késztetni a csapatodat, hogy a problémák megoldására fókuszáljon.
  4. Légy szerény, de ne légy félénk! Félénkséggel nem sokra jutsz! Szerény akkor lehetsz, ha már vannak eredményeid. Ilyenkor a szerény viselkedés arra utal, hogy nem tekinted magad a csapat sztárjának, miközben a többiek tudják, hogy az vagy.
  5. Légy büszke, de ne légy öntelt! A saját vagy a csapatod kiváló eredményeire méltán lehetsz büszke, de ne szálljon a dicsőség a fejedbe, mert elveszted az emberek tiszteletét. A múlt sikerei nem jelentenek garanciát a jövő sikereire.
  6. Legyen humorod, de ne nevess ki másokat! Humor nélkül nincs jó hangulat a csapatban. Azonban inkább magadon, a kialakult nehézségeken nevess, mint másokon!
  7. Foglalkozz a valósággal! Fogadd el az életet; nemcsak sikerrel, hanem drámákkal, szappanoperákkal, az egók harcával is teli van. Inkább arra koncentrálj, hogy azokat hogyan tudod hideg fejjel megoldani, minthogy mások hibáztatsz, kifogásokat keresel, netán észt osztasz.

Barátom, Neked a kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága közül melyik van meg és melyik hiányzik?

 

Mit tudunk kezdeni a kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága listával?

Jim Rohn felsorolását azért szeretjük mert kitör a vezetői tulajdonságok egyszerű felsoroálásból. Valójában minden helyzet más és más. Egy vezetőnek úgy kell megválasztania az eszközeit, hogy azok megfeleljenek a céljainak és a körülményeknek. Egy új dolgozóval máshogy kell viselkedni, mint egy nagyon tapasztalt és elkötelezett dolgozóval, és megint másképp egy olyan munkatárssal, aki nagyon tapasztalt, de már hiányzik belőle a motiváltság. Ken Blanchard szerint a vezetői kiválóság abból adódik, hogy egy vezető mennyire tudja viselkedését egy adott helyzethez, egy adott dolgozóhoz igazítani! A Helyzetfüggő vezetés című könyvét ajánljuk minden műszakvezető, csoportvezető kollégának. 

 

A dolgozók, a csapatok vezetése egy komplex feladat, amit egy életen át kell tanulni!

A mi meggyőződésünk szerint nem születünk vezetőnek! A vezetői munka nehéz, egyre nehezebb feladat. A vezetői életpálya során vannak sorsfordító szakaszok, amikor különlegesen szükségét látjuk a vezetők támogatásának. Erről bővebben itt írtunk!

A kiváló vezetővé válás szakaszai
A dolgozók, a csapatok vezetése egy komplex feladat, amit egy életen át kell tanulni!

 

A Forlong Bt. felfogásában a kiváló vezetőket leginkább a szemléletmódjuk, hozzáállásuk különbözteti meg az átlagostól.

A kiváló vezetők szemléletmódjáról szerzett tapasztalatainkról itt írtunk, a hozzáállásról meg itt foglaltuk össze ismereteinket.

 

Kérdésem hozzád, kedves kiválóságra törekvő olvasó:

  • Szerineted mi a kiváló vezetők legfontosabb tulajdonságai?

Barátsággal:

Héder Sándor
forlong@t-online.hu
+36 30 9578 515

 

Ha nem akarsz állni, amikor futnak a percek akkor:

vezetőképzés, műszakvezetőképzés az erős és emberséges vezetőkért

1 thought on “A kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága”

  1. Visszajelzés: Önismeret a vezetői székben: miért nem érdemes kihagyni a számításaidból? - DYW

Vélemény?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .