A kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága

A kiváló vezetők 7 legfontosabb tulajdonsága

Mik a kiváló vezetők legfontosabb tulajdonságai?

Számtalan kutatás, cikk, blog foglalkozik a kiváló vezetők legfontosabb tulajdonságaival. Ezen kutatások zöme felsorolásszerűen próbálja megállapítani, majd rangsorolni a tulajdonságokat. Nekem Jim Rohn felsorolása azért tetszik, mert egybeesik a saját tréneri tapasztalataimmal.

A legtöbb kutatás hajlamos az egyes vezetői tulajdonságokat digitálisan felfogni, pl. egy vezető:

határozott vagy határozatlan

Az egyes vezetői tulajdonságokat azonban sokkal életszerűbb egy skálán elhelyezni:

arrogáns félénk

Jó, ha a vezető határozott, azonban, ha túl határozott, akkor már sokan agresszívnek, könyörtelennek, önteltnek láthatják. Személyes tapasztalatom, hogy a legtöbb vezetői probléma sokkal inkább a vezetői erősségek „túltolásából” származik, mintsem valamilyen tulajdonság, készség hiányából. Ha egy vezető belátja, hogy valamilyen készsége hiányzik, akkor sok lehetősége van: képezheti magát, felvehet valakit a csapatába, akinek nagyon jó az a készsége, delegálja azokat a feladatokat, amelyekhez nem jól ért, stb.

 

Jim Rohn szerint ezek kellenek, hogy kiváló vezetők lehessünk:

  1. Légy erős, de ne légy goromba! Sokan azt hiszik a nyersesség, az erőszakos, durva beszéd az erő jele. Nem így van!
  2. Légy jóindulatú, de ne légy gyenge! A legtöbben a kedvességet, az udvariasságot, a jóindulatot a gyengeség jelének látják. Épp ellenkezőleg. Ha bátran el merjük mondani a véleményünket, anélkül, hogy másokat megbántanánk az az erő jele!
  3. Légy bátor, de ne félemlíts meg senkit! Nehézségek közepette legyen bátorságod kiállni a dolgozók elé és határozottan, de nem megfélemlítve arra késztetni a csapatodat, hogy a problémák megoldására fókuszáljon.
  4. Légy szerény, de ne légy félénk! Félénkséggel nem sokra jutsz! Szerény akkor lehetsz, ha már vannak eredményeid. Ilyenkor a szerény viselkedés arra utal, hogy nem tekinted magad a csapat sztárjának, miközben a többiek tudják, hogy az vagy.
  5. Légy büszke, de ne légy öntelt! A saját vagy a csapatod kiváló eredményeire méltán lehetsz büszke, de ne szálljon a dicsőség a fejedbe, mert elveszted az emberek tiszteletét. A múlt sikerei nem jelentenek garanciát a jövő sikereire.
  6. Legyen humorod, de ne nevess ki másokat! Humor nélkül nincs jó hangulat a csapatban. Azonban inkább magadon, a kialakult nehézségeken nevess, mint másokon!
  7. Foglalkozz a valósággal! Fogadd el az életet; nemcsak sikerrel, hanem drámákkal, szappanoperákkal, az egók harcával is teli van. Inkább arra koncentrálj, hogy azokat hogyan tudod hideg fejjel megoldani, minthogy mások hibáztatsz, kifogásokat keresel, netán észt osztasz.

 

Mit tudunk kezdeni a kiváló vezetők legfontosabb tulajdonságai listával?

Valójában semmit! (Bocs, blogbejegyzést írhatunk róla!) Miért? Mert minden helyzet más és más. Egy vezetőnek úgy kell megválasztania az eszközeit, hogy azok megfeleljenek a céljainak és a körülményeknek. Egy új dolgozóval máshogy kell viselkedni, mint egy nagyon tapasztalt és elkötelezett dolgozóval, és megint másképp egy olyan munkatárssal, aki nagyon tapasztalt, de már hiányzik belőle a motiváltság.

A dolgozók, a csapatok vezetése egy komplex feladat, amit érdemes alaposan megtanulni. Sajnos az a nemzetközi tapasztalat, hogy a vezetők kinevezésük után évekkel kapják meg első képzésüket.

Különösen fontosnak tartom azok képzését, akik dolgozóból válnak vezetőkké, mert szemléletben az követeli a legnagyobb változást.

Mi az évek során tökéletesítettük a frontvonali vezetők, művezetők, munkavezetők, csoportvezetők számra kidolgozott képzésünket. Kérem, nézze át, és ha kérdése van, szívesen állok a rendelkezésére.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..